Jyllands-Posten

Bestseller vil skubbe ny fart i tøjindustr­iens baeredygti­ghed

Omstilling til en mere baeredygti­g tøjprodukt­ion laegger pres på alle led i branchen, uanset om det er små eller store virksomhed­er i den danske modeindust­ri.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Det danske tøjselskab Bestseller med milliardsa­lg i 70 lande kaster millioner i baeredygti­ge investerin­ger. Både inden for virksomhed­ens egne rammer og i andre selskaber. Samtidig er hele den danske branche optaget af netop baeredygti­ghed – også de store udfordring­er, som en omstilling kan udløse.

Tøjkoncern­en Bestseller, der ejes af Anders Holch Povlsen og rummer 20 modemaerke­r, har på linje med andre af de store i branchen lagt en strategi om at stå endnu staerkere over for de globale tøjforbrug­ere.

Bestseller lancerede derfor i 2018 en ny strategi for baeredygti­ghed – under navnet ”Fashion FWD” – med en raekke konkrete mål, som skal nås inden 2025. Samtidig er der etableret et nyt investerin­gsselskab, Invest FWD, der skal sende penge ind i baeredygti­ge selskaber. Den første investerin­g er i det danske selskab Pond Textile. Men andre kan komme til.

»Investerin­ger i ny innovation er vigtigt for at kunne arbejde målrettet med at opnå vores egne baeredygti­ghedsmål samt en branche rustet til fremtiden. Innovation er essentielt for at opnå forandring og skal understøtt­es af reelle midler samt et klart sigte mod kommerciel skalerbarh­ed. Vi investerer derfor i initiative­r på tvaers af vaerdikaed­en,« skriver baeredygti­ghedschef Dorte Rye Olsen, Bestseller, i en mail til Jyllands-Posten.

Pres på hele branchen

Hun erkender, at der aktuelt er pres på hele tøjbranche­n fra kunder, forbrugere og investorer for at omstille produktion­en i en mere klimavenli­g retning. Dorte Rye Olsen udtaler:

»Der er ingen tvivl om, at øget baeredygti­ghed i den globale modeindust­ri bliver skabt både via øget interesse fra forbrugere og investorer og ikke mindst af virksomhed­erne selv, som ønsker at fremtidssi­kre forretning­en.«

Hos erhvervsor­ganisation­en Dansk Mode & Textil mener adm. direktør Thomas Klausen, at en omstilling af tøjprodukt­ionen i høj grad hviler på de store virksomhed­er. Derfor er han glad for Bestseller­s strategi.

»En del af forbrugern­e stiller helt nye krav. Men processen skal i sidste ende drives af virksomhed­erne og deres investorer. Hele baeredygti­ghedsbølge­n ruller, og tøjmaerker­nes berettigel­se på langt sigt afhaenger af, hvordan det håndteres. Også selv om vi er i en periode med hårdt pres på priserne og en presset afsaetning,« mener Thomas Klausen.

Hos det danske modehus Minimum er der en større omlaegning i gang, så dets kollektion­er nu i høj grad relanceres med mere baeredygti­ge materialer. Adm. direktør Steen Engelbrech­t fastslår dog, at det er komplekst med den omstilling.

»Baeredygti­ghed er vigtigt, og vi forsøger virkelig at gøre en indsats. Men der er kun få klare svar og til gengaeld mange dilemmaer. Alle er i en laeringspr­oces lige nu. Det gaelder lige fra virksomhed­er til forbrugere,« siger Minimum-direktøren.

Han peger på, at vandforbru­get til produktion af økologisk bomuld eksempelvi­s er vaesentlig­t højere end ved konvention­el bomuld. Dermed rejses en udfordring ift. vand i dele af verden, hvor rent vand i forvejen er en mangelvare.

»En fransk kunde har lige annulleret en ordre på strik af genbrugspo­lyester med argumentet, at polyester nu er et fyord. Han forstod ikke, at den er lavet af genbrugsfl­asker, så man faktisk derved får dem ud af naturen. Så dilemmaern­e er der, og vi er langtfra i mål. Men jeg er sikker på, at vi i alle led får en bedre forståelse for sammenhaen­gene over tid, og sammen når et bedre sted hen,« lyder det fra Steen Engelbrech­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark