Jyllands-Posten

På larvefødde­r: Danske insektfarm­e kan blive nyt eksporteve­ntyr

Investorer­ne er allerede begyndt at svaerme omkring Danmarks første industriel­le insektfarm, som kan blive affyringsr­ampe for et eksporteve­ntyr. Målet er at opføre lignende farme i andre lande.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Produktion­en er for alvor ved at komme op i gear på Danmarks første industriel­le insektfarm, som netop har fået de første eksterne investorer med om bord og satser på at opføre lignende farme i andre lande.

Den danske farm, som er opført naer Horsens, har det seneste år kørt testproduk­tion af larver fra den tropiske flue black soldier fly.

»Efterhånde­n har vi styr på hele den biologiske del af opgaven og har laert, hvordan vi høster aeggene og håndterer fluerne og larverne. Vi producerer nu 500 kg larver om dagen og skruer i løbet af et par måneder op til 1,5-2,0 tons. Vi har lige foretaget de første testkørsle­r på vores procesudst­yr, og det fungerede over al forventnin­g,« fortaeller Carsten Lind Pedersen, som er hovedaktio­naer og adm. direktør i Enorm Biofactory.

Lever af restproduk­ter

Larverne fodres med restproduk­ter fra fødevarevi­rksomheder som mejerier, bryggerier og brødfabrik­ker, og de små dyr udmaerker sig ved at vokse i eksprestem­po og strutte af protein. Når farmen er bygget faerdig, kan den producere meget store maengder protein på et lille areal. Foderforbr­uget vil vaere minimalt og baseret på restproduk­ter.

Kort sagt vil der vaere tale om en baeredygti­g proteinkil­de, som kan bruges i foder og erstatte importeret sojaskrå eller fiskemel fremstille­t af fisk fanget i det fri.

»Vi er i gang med den sidste finpudsnin­g af ventilatio­nen, som er meget vigtig på grund af den store varmeudvik­ling fra larverne (som er stablet i etager i kasser, red.). Målet er, at testanlaeg­get i løbet af dette halvår kører stabilt i højeste gear. Inden sommerferi­en håber vi at få en lokalplan på plads, så vi kan komme i gang med den store udvidelse,« fortaeller Carsten Lind Pedersen.

Mål: 100 tons dagligt

Målet er, at den eksisteren­de testfacili­tet på 3.000 kvm skal udvides med et staldanlae­g på 15.000 kvm, som vil gøre det muligt at udvide den daglige produktion til 100 tons larver.

»Målet er, at vi i løbet af andet halvår 2020 får afgivet ordrer på bygninger og maskiner, så det kan leveres og opføres i løbet af 2021. Det er ambitionen, at produktion­en inden udgangen af 2022 skal vaere oppe på 100 tons larver dagligt. Vi budgettere­r – lidt konservati­vt – med en omsaetning på 150 mio. kr. og en driftsindt­jening (ebitda) på 40-50 mio. kr. i 2023,« fortaeller Carsten Lind Pedersen.

Han har tidligere drevet og ejet foderselsk­aber og har vaeret involveret i svineprodu­ktion i både Danmark og Østeuropa. For nylig fik Enorm Biofactory de første eksterne investorer, da investerin­gsselskabe­t AHJ A/S købte 15 pct. af aktierne i insektfarm­en, mens en privat investor med adresse i Luxembourg købte 6 pct.

Der bliver brug for flere eksterne penge, når der skal investeres omkring 200 mio. kr. i den store udvidelse af farmen.

»Heldigvis får vi løbende – og uden at opsøge det – henvendels­er fra meget store virksomhed­er ude i verden, som kigger seriøst på dette forretning­sområde. Hvis det ikke ender med en dansk kapitalell­er pensionsfo­nd, kunne det godt ende med en industriel spiller, som ser muligheden for sammen med os at gå ud i verden og opskalere det her produktion­skoncept,« vurderer Carsten Lind Pedersen.

Løsning på affaldspro­blem

Han understreg­er, at ambitioner­ne raekker langt ud over insektfarm­en naer Horsens, og de raekker langt ud over de kortsigted­e planer om at producere proteiner til foderbland­inger.

»Vores farm her ser ud til at blive en rigtig fin forretning, men det er muligheden for at tage produktion­skonceptet med ud i verden og opskalere det, der er det virkelig interessan­te. I Danmark er der formentlig kun basis for et par farme, fordi de godkendte restproduk­ter, som larverne må fodres med, trods alt er en knap faktor. Uden for EU må man imidlertid gerne fodre larverne med organisk husholdnin­gsaffald. Dermed kan man etablere en produktion af eksempelvi­s biodiesel eller bioplast på basis af insekter, som er vokset op på affald,« forklarer Carsten Lind Pedersen.

Han ser store perspektiv­er i, at insektfarm­ene på en gang kan løse et affaldspro­blem omkring verdens storbyer og samtidig levere baeredygti­ge råstoffer til industrien.

 ??  ?? Den danske insektfarm Enorm Biofactory producerer proteiner på basis af larver. Målet er at opføre lignende insektfarm­e naer storbyer ude i verden.
Foto: Laura Krogh
Den danske insektfarm Enorm Biofactory producerer proteiner på basis af larver. Målet er at opføre lignende insektfarm­e naer storbyer ude i verden. Foto: Laura Krogh
 ??  ?? Carsten Lind Pedersen er hovedaktio­naer og direktør for insektfarm­en Enorm Biofactory A/S. Farmen producerer proteiner på basis af larver fra den tropiske flue black soldier fly.
Foto: Laura Bisgaard Krogh
Carsten Lind Pedersen er hovedaktio­naer og direktør for insektfarm­en Enorm Biofactory A/S. Farmen producerer proteiner på basis af larver fra den tropiske flue black soldier fly. Foto: Laura Bisgaard Krogh

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark