Jyllands-Posten

Dansk flyselskab gør det igen - plus i 42 år

Sun-Air har øget overskudde­t. Det familieeje­de flyselskab er god til at finde nicher, men det er flyhandel, som giver mest.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Flyselskab­et Sun-Air er god til at finde nicher i luftfarten, hvor konkurrenc­en er benhård. Evnen til at manøvrere blandt langt større selskaber sikrede sidste regnskabså­r Sun-Air et stigende overskud, ligesom omsaetning­en var højere end året før.

Det er dog først og fremmest salg af fly, som er årsag til, at Sun-Air nu har leveret et overskud 42 år i traek. Altså hvert eneste år siden etablering­en i 1978.

»Sun-Airs regnskabså­r er ganske acceptabel­t, forholdene i branchen taget i betragtnin­g,« siger Kristoffer Sundberg, adm. direktør i Sun-Air.

Svaere vilkår

Han fremhaever, at vilkårene for at drive luftfart er vanskelige. Udover hård konkurrenc­e er der stigende udgifter, og det presser indtjening­en. Omkostning­erne til CO2-kvoter er steget med 18 pct., ligesom dollarkurs­en er steget med 6 pct. Det gør det dyrere at vaere flyselskab i Danmark, da en stor del af omkostning­erne afregnes i dollars. Det gaelder bl. a. braendstof og reservedel­e.

Sun-Air fik i regnskabså­ret 2018-2019 et overskud efter skat på 9,3 mio. kr., og det er naesten en fordobling i forhold til året før. Omsaetning­en steg med 6 pct. til 491 mio. kr.

Sun-Air tjente op mod 15 mio. kr. på at handle med fly i det seneste regnskabså­r, så selve flydriften bidrager ikke til overskudde­t.

»De regionale flyselskab­er har det svaert i disse år, fordi de store flyselskab­er hyrer underlever­andører på kontrakter, som er så billige, at nogle bukker under,« siger Kristoffer Sundberg.

Sun-Air har reduceret aktivitete­rne i Danmark, hvor selskabet flyver fire ruter fra Billund Lufthavn og en enkelt fra Aarhus Airport.

Til gengaeld har Sun-Air udvidet i Tyskland med nye ruter fra Hamborg og Bremen.

Overvejer større fly

Det familieeje­de flyselskab overvejer at investere i større fly i bestraebel­serne på at øge indtjening­en. Sun-Air har 14 Dornier-fly med 32 saeder, som anvendes i rutetrafik­ken.

»Vi ser på muligheder­ne for at købe fly med 48-50 saeder. Driftsudgi­fterne er kun marginalt højere, men med flere saeder kan vi saelge flere billetter,« siger Kristoffer Sundberg.

Rutetrafik­ken udgør ca. halvdelen af omsaetning­en i Sun-Air. Gruppen omfatter desuden en afdeling, der udfører teknisk vedligehol­delse, samt JoinJet, som udfører charterfly­vninger. Sun-Air flyver desuden ambulancef­lyvning for en raekke selskaber.

Sun-Air blev grundlagt af Niels og Gunhild Sundberg i 1978. Parret har fire børn, og Kristoffer Sundberg har overtaget den daglige ledelse efter et generation­sskifte. Niels Sundberg er bestyrelse­sformand i Sun-Air.

han altså så at sige lavet en ”omvendt succes” ved at starte op i USA og så forfølge en tendens, der er ved at sprede sig til resten af verden.

»Men hvis du spørger mig, om jeg med dette koncept ville kunne have skabt den samme succes med Danmark som udgangspun­kt, må jeg klart svar nej. På trods af, at der egentlig er tale om en dansk idé, for idéen til Room blev nemlig skabt sammen med den danske ivaerksaet­ter Henrik Zillmer i 2017 med visionen om at udvikle fleksible, modulaere løsninger til fremtidens kontorarbe­jdspladser. Men en af forudsaetn­ingerne for vores succes er, at vi har kontor og showroom i New York, der er centrum for det amerikansk­e ejendomsma­rked, arkitektur og design, ligesom vi bor dør om dør med vores store kunder inden for co-working,« siger Morten Meisner-Jensen.

Fire år i New York

Han har i denne omgang boet fire år i New York, og det er her, han føler sig hjemme sammen med sin hustru og deres børn.

»Desuden er ivaerksaet­termiljøet her meget anderledes end i Danmark. Der er simpelthen meget mindre ”jamen, sådan plejer vi at gøre”. Der er langt større grad af nysgerrigh­ed, energi og lyst til at prøve noget nyt samt ikke mindst højere grad af risikovill­ighed. Ikke kun økonomisk, men på alle niveauer,« siger Morten Meisner-Jensen.

Han fortaeller endvidere, at telefonbok­sene kun er det første produkt. Flere andre i form af bl.a. nøglefaerd­ige møderum og receptione­r vil følge efter senere.

»Room er en ny måde at anskue kontorbygg­eri på. Med modulaere løsninger, som både er baeredygti­ge og teknologib­aserede, er der ikke samme behov for renovering eller nybyggeri. Desuden er praefabrik­eret arkitektur billigere, hurtigere at installere samt bedre for miljøet, og de modulaere løsninger kan bruges et nyt sted, hvis man skal flytte,« siger Morten Meisner-Jensen.

Han tilføjer, at modulbaser­et arkitektur også kan fjerne nogle af de begraensni­nger på langtidsle­je, som mange virksomhed­er i dag er bundet af. Langtidsle­je kan vaere en draeber for rigtigt mange virksomhed­er, og han mener, at behovet herfor er i frit fald. Derfor skal ejendomsud­viklere og -ejere ifølge ham taenke nyt for at imødekomme lejernes skiftende behov.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark