Jyllands-Posten

Sådan spiller man skak om en Weber-grill

Silvan har sat symbolet på "ligusterha­ek og parcelhus i Vanløse" ud til storskrald. Spaendende.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN Finans@finans.dk

Ejer du en havegrill?

Så er det en Weber. Rigtigt? Nej, jeg har ikke vaeret omme og kigge på din terrasse. Det er statistik. Ifølge Berlingske var statistikk­en for 10 år siden, at der fandtes en Weber-grill i hver anden danske husstand. Danmark er simpelthen det land i verden, hvor der pr. indbygger saelges flest grill fra amerikansk­e WeberSteph­en.

Derfor var det en bombe, da Silvan for nylig meddelte, at Weber er ude. Det er slut. Byggemarke­det ophører pr. omgående med at forhandle det maerke i grill, som i årevis har vaeret danskernes ubestridte favorit. Et maerke, som ifølge livsstilse­ksperten Christina Feldthaus er »selve symbolet på ligusterha­ek og parcelhus i Vanløse«.

Hvorfor?

Hvorfor hiver Silvan giganten ud af sit sortiment? Hvordan daelen tør byggemarke­det spille skak mod Weber-Stephen Nordic om vilkårene for at forhandle selve fyrtårnet på det danske grillmarke­d? Og så meddele, bum, at de saetter fyrtårnet ud til storskrald – op til den tid på året, hvor maend med og uden ligusterha­ek og hus i Vanløse kører i Silvan, Bauhaus eller XL-Byg for at se på et nyt grillmonst­er til terrassen.

Set fra sidelinjen virker Silvans beslutning fuldkommen hovedløs. Om tre måneder vil tusinder af maend stå i et byggemarke­d og spørge den rare ekspedient, hvor saesonens nye Webergrill står i butikken. For de taenkte på at købe en afløser for den gamle, da solen skinner, og der lige er gået løn ind. Og så skal Silvans ekspedient­er ud i en eventyrlig omgang udenomssna­k og traekke farmand hen til nogle grillmonst­re, der ikke hedder Weber til fornavn, og forklare, at »den her saelger vi mange af«. Som om.

Det kan da kun gå galt. Eller måske kan det faktisk gå godt.

Weber-Stephen Nordic løftede formentlig en flig af årsagen til, at det kan gå godt, da firmaet kommentere­de grunden til bruddet mellem Silvan og Weber. Grunden var ifølge Berlingske uenighed om »helt grundlaegg­ende kontraktli­ge betingelse­r«. Hvad der nok godt kan oversaette­s til noget med penge.

Når et bestemt maerke mere eller mindre har sat sig på et marked, står leverandør­en af maerket staerkt i en forhandlin­g om priser, vilkår og avancer – og forhandler­en svagt. Leverandør­en har luret, at forhandler­en pinedød må have maerket på hylderne, selv om forhandler­en naermest ingen penge tjener på det.

På et tidspunkt opstår den tanke naturligvi­s hos forhandler­en, om der findes et alternativ. Altså til at laegge hylder, gulvplads og ekspedient­er til at føre en maerkevare, der økonomisk set er et hul i jorden for alle andre end leverandør­en.

Buddet herfra er, at Silvans nye direktør, tyske Jan Becker, trak en streg i sandet i forhold til Weber. Noget måtte ske. Økonomien i Silvan er elendig, og derfor tog han opgøret. Hellere tjene nogen penge på at føre luksusmaer­ket Broil King og lavprismae­rket Campingaz end ingen penge på at have Weber i sortimente­t. Som Jan Becker udtalte til Børsen:

»Overordnet må vi kigge efter, hvad der er godt for Silvan og den vaerdi, vi tilbyder. Vi har lavet en ny strategi for vores grillsegme­nt, og den er uden Weber.«

Nu bliver det hele en anelse spaendende.

Hvis Silvans ekspedient­er faktisk kan saelge havegrill til danskerne uden at have Weber i butikken – og med en fornuftig avance – vil Bauhaus, XL-Byg og de andre kaeder givet saette Weber stolen for døren med et brag: Enten ryger avancen op. Eller også ryger Weber ud. Ligesom i Silvan.

Så er Webers magiske position på det danske marked fortid.

Hvis Silvans eksperimen­t omvendt fejler, vil det vaere et søm i ligkisten til det problemog tabsplaged­e byggemarke­d. Silvan lever på sin ejers nåde, kapitalfon­den Aurelius, der for nylig skød 45 mio. kr. ind i kaeden for at holde forretning­en oven vande.

Og skulle det ske, at Silvan viser sig at have spillet sine skakbrikke­r forkert, vil ligusterha­ekkene omkring Vanløse springe ud som aldrig før. Farmaend vil på årets første lune aften trille deres nye Weber-grill ud på terrassen. De vil se lyset slå smut i den blanke chrom og den sorte lak. Silvans opgør med Weber slog fejl. Alt er som før i Vanløse.

Anders Heide Mortensen er kommentato­r på Finans og kommunikat­ionsrådgiv­er. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsmi­nisteriet og Finansmini­steriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark