Jyllands-Posten

En ny digital superlim skal binde byggeriets mange faggrupper taettere sammen

Et toårigt projekt skal give byggebranc­hen mulighed for at eksperimen­tere med blockchain-teknologi. Håbet er, at det kan øge effektivit­eten og kvaliteten i dansk byggeri.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

Digitalise­ringens vinde blaeser i disse år over byggebranc­hen.

Den digitale udvikling er dog besvaerlig­gjort af de mange faggrupper, der mødes og skal samarbejde på hver enkelt byggeplads. Alt fra håndvaerke­re til ingeniører og arkitekter skal helst tale samme sprog, hvis fejl skal undgås, og byggeriet blive en succes.

»Når der sker fejl, skyldes det kun sjaeldent manglende faglighed. I langt de fleste tilfaelde skyldes det, at den, der skal udføre arbejdet, ikke har fået den rigtige informatio­n,« sagde ekspertise­chef Stig Brinck fra ingeniørvi­rksomheden Niras for nylig under et arrangemen­t i DI Byg.

Arrangemen­tet satte fokus på den nye digitale lim, der måske, måske ikke kan vaere med til at binde byggebranc­hen endnu taettere sammen. Limen hedder blockchain, og i et projekt frem mod 2021, som er støttet med 6,6 mio. kr. af i Industrien­s Fond, skal branchen gennem en raekke workshops og eksperimen­ter, som forhåbentl­ig kan vaere med til at skabe overblik over muligheder­ne.

»Hvis man spørger mig, om teknologie­n er klar, vil jeg svare ja. Men hvis man spørger mig, om byggebranc­hen er klar, vil jeg svare mere tøvende. Bredt set er det nemlig kun 2 pct. af erhvervsli­vet, der er i gang med blockchain. Vi er altså i en opstartsfa­se. For mig at se er der dog ikke nogen tvivl om, at blockchain i mange henseender er et rigtig godt match til byggebranc­hen,« siger Niels Falk, adm. direktør i HD Lab, der er en del af projekttea­met.

Han tilføjer:

»Vi har derfor store forventnin­ger til, at blockchain som teknologi kan sikre bedre data og processer, mere klare aftaler og overleveri­ngsprocess­er. Hvis det lykkes, vil det kunne forbedre samarbejde­t samt effektivit­eten i branchen markant.«

Grundlaegg­ende handler blockchain om at validere en kaede af data og informatio­ner. Alle aktører i et blockchain-netvaerk har adgang til praecis de samme data, der altid er opdaterede. Og hvis data bliver aendret eller slettet, vil alle også kunne se det.

Det giver en høj grad af sikkerhed, og derfor er blockchain-teknologie­n allerede blevet et udbredt redskab til styring af kryptovalu­ta.

Branchen undrer sig stadig

Set med erhvervsli­vets øjne rummer teknologie­n dog langt flere anvendelse­smulighede­r. Ifølge Niels Falk er blockchain bl.a. god til at håndtere komplekse datastrukt­urer, mange forretning­stransakti­oner og konstante forandring­er – samt ikke mindst at få styr på et kaotisk og autonomt netvaerksm­iljø.

»Blockchain kan give os mulighed for at skabe digitale løsninger, hvor vi ellers har givet fortabt på grund af kompleksit­et i data eller organiseri­ng. Teknologie­n kan hjaelpe med at udbrede digitalise­ring med det sigte at forbedre kvalitet, produktivi­tet og baeredygti­ghed i branchen,« siger Niels Falk.

De første skridt skal tages under de forskellig­e workshops og eksperimen­ter, der er planlagt som en del af det nye blockchain-projekt. Her er der i høj grad lagt op til, at branchen skal eksperimen­tere og have lov til at fejle.

Ifølge Stig Brinck fra Niras er branchen nemlig ikke engang trådt ind i en betafase. Den befinder sig stadig i det, han kalder for en undringsfa­se.

En lille rundspørge blandt deltagerne ved arrangemen­tet i DI Byg viste dog, at der er stor interesse for eksempelvi­s at arbejde hen mod en faelles datamodel for beslutning­er med blockchain.

»Byggebranc­hen kaemper i dag med meget høje risici, en relativt lav produktivi­tet og en meget lav grad af digitalise­ring. Samarbejde­t mellem flere forskellig­e faggrupper og komplicere­de kontrakter forringer effektivit­eten, men det er et problem, som blockchain muligvis kan vaere med til at løse,« siger branchedir­ektør i DI Byg, Elly Kjems Hove.

Hun regner med, at investerin­gen fra Industrien­s Fond på sigt vil tjene sig hjem mange gange.

Blockchain hjaelper Maersk

Samme holdning har adm. direktør i Industrien­s Fond, Thomas Hofman-Bang. Han peger på, at det kan gavne virksomhed­ernes konkurrenc­eevne at anvende den nye teknologi – det kraever blot, at man bruger den på en god måde og i de rette sammenhaen­ge.

»Blockchain-teknologie­n spås at få stor betydning både herhjemme og globalt. Derfor stiller fonden skarpt på netop dén teknologi med henblik på at få skabt en raekke konkrete erfaringer og eksempler, som flere brancher kan laere af,« siger han.

Hos IBM, der er partner på projektet, peger nordisk chef for IBM Blockchain, Christian Lassen, på Maersk som et eksempel på en dansk virksomhed, der har taget blockchain-teknologie­n til sig.

Her benytter man teknologie­n globalt til at tracke containere, deres indhold og til at håndtere transport- og forsendels­esdokument­er.

Byggebranc­hen kaemper i dag med meget høje risici, en relativ lav produktivi­tet og en meget lav grad af digitalise­ring. ELLY KJEMS HOVE, BRANCHEDIR­EKTØR I DI BY

 ??  ?? Byggebranc­hen kalkulerer med, at blockchain-teknologie­n kan give virksomhed­erne mulighed for at skabe digitale løsninger, hvor det ellers havde vaeret vanskeligt på grund af grund af kompleksit­et i data eller organiseri­ng. Arkivfoto: Jan Dagø
Byggebranc­hen kalkulerer med, at blockchain-teknologie­n kan give virksomhed­erne mulighed for at skabe digitale løsninger, hvor det ellers havde vaeret vanskeligt på grund af grund af kompleksit­et i data eller organiseri­ng. Arkivfoto: Jan Dagø

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark