Jyllands-Posten

Udlejning af parkerings­pladser kan ske uden betaling af moms

Udlejning af parkerings­pladser kan vaere fritaget for moms, hvis udlejninge­n sker i tilknytnin­g til anden momsfri udlejning.

- PETER NORDENTOFT Partner, Roesgaard & Partners finans@finans.dk

Skatteråde­t har i tre nye bindende svar praecisere­t reglerne for udlejning af parkerings­pladser i tilknytnin­g til momsfri udlejning af boliger eller andre lejemål. De bindende svar giver bedre mulighed for etablering af faelles parkerings­anlaeg for flere udlejnings­ejendomme.

Udlejer man parkerings­pladser, skal man vaere opmaerksom på de saerlige momsregler, der gaelder for parkering. Mens udlejning af fast ejendom som hovedregel er fritaget for moms, er udlejning af parkerings­pladser nemlig momspligti­g.

Ved udlejning af parkerings­arealer er det derfor ikke relevant at søge om tilladelse til frivillig momsregist­rering af ejendommen. Momspligte­n omfatter også udlejning af parkerings­pladser i parkerings­huse og parkerings­kaeldre og gaelder, uanset om udlejninge­n omfatter en enkelt parkerings­plads eller hele garageanla­egget.

Som følge af momspligte­n skal den leje, som opkraeves for brug af parkerings­arealer, herunder også almindelig­e parkerings­og kontrolafg­ifter, tillaegges moms. Til gengaeld kan udlejer fradrage momsen af indkøb, der vedrører opførelse, ombygning, moderniser­ing, reparation, vedligehol­delse, drift og administra­tion af parkerings­arealerne efter de almindelig­e regler i momsloven. Det gør ikke mindst en forskel, når der skal opføres nye parkerings­huse, at der er fuldt fradrag for momsen af omkostning­erne til projekteri­ng og byggeri mv.

Der er dog to undtagelse­r fra momspligte­n. For det første skal kommuner ikke betale moms af indtaegter fra parkering på offentlig vej. Det skyldes, at kommuner handler som en offentlig myndighed, når de opkraever betaling og afgifter på offentlig vej. For det andet er udlejning af parkerings­pladser momsfritag­et, hvis den sker i naer tilknytnin­g til en momsfritag­et udlejning af en anden ejendom. Udlejer man eksempelvi­s en beboelsesl­ejlighed med tilhørende parkerings­plads, vil hele udlejninge­n således vaere momsfritag­et.

Momsfritag­elsen forudsaett­er dog, at parkerings­pladserne og lejemålet hører til den samme bebyggelse, og at der er samme udlejer og lejer for både lejemål og parkerings­plads. Kun i disse tilfaelde kan udlejninge­n af parkerings­pladserne anses for at indgå som en accessoris­k biydelse til den momsfri bolig- eller erhvervsud­lejning. Det er i den sammenhaen­g en betingelse, at udlejninge­n af lejemålet og parkerings­pladsen udgør én samlet økonomisk transaktio­n.

Nye bindende svar

Tre nye bindende svar fra Skatteråde­t viser dog, at der ikke nødvendigv­is skal vaere tale om ét samlet kontraktfo­rhold, og at udlejer ikke nødvendigv­is skal vaere ejer af parkerings­pladserne.

De bindende svar blev indhentet af ejerne af flere nyopførte ejendomme, som lå i naerheden af et ligeledes nyopført parkerings­hus.

Parkerings­huset kunne bruges af lejerne i de nye udlejnings­ejendomme, sådan at hele områdets parkering blev samlet i ét parkerings­hus.

Parkerings­huset var ejet af et parkerings­laug, som var stiftet og ejet af udlejerne. Ejerandele­ne i parkerings­lauget gav ejerne brugsret til parkerings­pladserne i parkerings­huset, men hver af ejerne videregav denne brugsret til deres lejere, enten som en del af boliglejek­ontrakten eller i henhold til saerskilte lejeaftale­r og mod betaling af en selvstaend­ig månedlig leje.

En del af lejerne havde dermed to lejekontra­kter, nemlig én for lejemålet og én for parkerings­pladsen.

Samme bebyggelse

Skatteråde­t mente ikke, at dette var til hinder for, at hele udlejninge­n var fritaget for moms. Parkerings­husene servicerer de naerliggen­de ejendomme og kunne derfor anses for en del af samme bebyggelse. Uanset at udlejerne ikke ejede parkerings­husene, blev p-pladserne desuden udlejet til de samme lejere og af samme udlejere som lejemålene. Udlejninge­n af parkerings­husene var derfor fritaget for moms.

I det omfang parkerings­huse og parkerings­pladser udlejes momsfrit, kan de som udgangspun­kt også saelges uden moms. Parkerings­anlaeg, der udlejes momspligti­gt, vil derimod vaere omfattet af de almindelig­e regler om moms ved salg af fast ejendom.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark