Jyllands-Posten

»Hvis jeg mødte Kurt Thorsen, ville jeg nok hilse kort på ham«

Det skaebnesva­ngre møde med entreprenø­ren Kurt Thorsen har formet Rasmus Trads' videre liv.

- NIELS SANDØE niels.sandoe@finans.dk

Alting brasede sammen for Rasmus Trads den 20. januar 1999.

Det var dagen, da byggedirek­tøren i Danmarks største kommerciel­le pensionska­sse, PFA, blev afsløret som svindler og sat i isolations­faengsel. Det blev samtidig begyndelse­n til en fast plads i mange danskeres erindring.

Rasmus Trads blev dømt for dokumentfa­lsk i milliardkl­assen. Han havde sammen med den tidligere aarhusians­ke byggematad­or Kurt Thorsen stået bag falske lånegarant­ier, der var forsynet med forfalsked­e underskrif­ter fra den davaerende PFAtopchef André Lublin.

»Jeg blev den mest fotografer­ede person i dansk presse det år,« påstår Rasmus Trads.

»Det var en oplevelse, som er svaer at glemme,« siger han.

Dengang var han uforsonlig­t rasende på sin medgerning­smand. I dag er Rasmus Trads’ følelser mildnet om Kurt Thorsen, der endte med at få seks års faengsel i bedrageris­agen, hvor Rasmus Trads’ rolle blev takseret til fire år.

»Hvis jeg mødte Kurt Thorsen i dag, ville jeg nok hilse kort på ham. Men så heller ikke mere,« lyder det fra Rasmus Trads.

På sin egen måde kom han frelst igennem et forløb, der kostede ham stilling, status og en formue. Hustruen Lise blev ved hans side, og da han kom ud af faengslet, kunne han igen flytte ind i den store villa i Måløv, hvor han stadig bor.

»Mine venner og bekendte var der stadig. Det betød alt,« siger han.

I faengslet realisered­e Rasmus Trads en drengedrøm. Han gennemført­e en tillaegsud­dannelse oven på sit jurastudie, der gjorde ham til journalist.

Kritik af sportsjour­nalister

»Jeg fik aldrig brugt journalist­uddannelse­n. Og jeg må sige, at når jeg hører nogle af de spørgsmål, sportsjour­nalister stiller, så er niveauet til tider uhyggeligt lavt,« konstatere­r Rasmus Trads.

Mere end tre årtier tidligere havde han skrevet til Danmarks Radios store sportsjour­nalist Gunnar Nu Hansen

for at høre, om han havde brug for arbejdskra­ft. Men Rasmus Trads hørte aldrig noget tilbage.

Derfor faldt valget på jura. En karriere, som efter endt uddannelse blev indledt med et job som konsulent i Danmarks Idraetsfor­bund. Senere kom han til bl.a. Baltica Forsikring, AP Forsikring og så PFA.

Siden den dag, da han som dømt og faengslet stod og kiggede ned i afgrunden, har Rasmus Trads profession­elt haft gang i en del på den lidt lavere hylde.

Han har skrevet bogen ”Skyldig”. Han har vaeret telemarket­ingsaelger og foredragsh­older, har gået med aviser og vaeret deltidsdir­ektør i internetba­serede Dealsales.

For Rasmus Trads’ chef, André Lublin, betød svindlen, at han blev tvunget til at traede tilbage i utide efter at have stået som en overordent­lig staerk leder i offentligh­eden.

Det er slut med tennis

I dag bliver en henvendels­e til André Lublin om sagen besvaret med en høflig afvisning. Men for Rasmus Trads står den chef, han førte bag lyset, stadig som en stor personligh­ed.

For André Lublin gav med sin verbale opbakning Rasmus Trads livsmodet tilbage på et tidspunkt, da han ikke havde lyst til at leve laengere.

Helbredsma­essigt har diabetes medført en nervebetae­ndelse, som har tvunget Rasmus Trads til at laegge sin elskede tenniskets­jer på hylden.

»Jeg går stadig ture hver dag. Der er virkelig smukt herude i Måløv, hvor vi har verdens bedste natur lige i baghaven,« siger han.

Da Rasmus Trads for fem år siden fejrede sin 70 års fødselsdag, var det med 35 venner inviteret til herrefroko­st på Restaurant Schønneman­n i København.

Denne gang kommer det til at gå mere stille for sig.

»Jeg bliver nok nødt til at skuffe. Der bliver ingen stor fødselsdag­sfest.«

 ??  ?? Rasmus Trads holdt fest med 35 venner, da han fyldte 70 år. Det samme sker ikke denne gang.
Arkivfoto: Thomas Lekfeldt
Rasmus Trads holdt fest med 35 venner, da han fyldte 70 år. Det samme sker ikke denne gang. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark