Jyllands-Posten

Aarhusiane­re bor med ligemaend

Der er stor sandsynlig­hed for, at dine naboer er som dig selv, viser en ny analyse.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Bor folk med høje uddannelse­r og masser af penge taet opad hinanden, eller lykkes det os at blande os med mennesker, der ikke ligner os selv?

Det spørgsmål forsøger en ny analyse fra Danmarks Statistik at finde svar på ved at opdele Danmark i celler af 100 gange 100 m. For hver celle beregnes andelen af personer med høj indkomst og lang uddannelse blandt de 400 personer, som bor taettest på cellen. Derved giver analysen et overblik over, hvilke typer af danskere der bor naermest hinanden.

Selv om der ifølge analysen er mange faktorer, som spiller ind, når danskerne skal vaelge bopael, er svaret klart:

»Langt hen ad vejen er det de samme områder, hvor der er en høj andel af personer med højindkoms­t blandt de naermeste personer, som hvor der er en høj andel af højtuddann­ede blandt de naermeste personer,« konkludere­s det. Eksempelvi­s viser analysen, at der i Aarhus Kommune er områder, hvor mindre end 5 pct. af de naermeste 400 personer har en lang videregåen­de uddannelse, mens der i andre af kommunens områder er hele 35 pct. af de naermeste 400 personer, som har det samme.

Lange uddannelse­r

En tendens, der også gør sig gaeldende, når det kommer til indkomst. Her »klumper« folk sig nemlig også sammen i bestemte områder.

»Analysen viser, at de højtuddann­ede i høj grad bosaetter sig langs bugten nord for Aarhus, i Risskov og på Fedet. Derudover er der også områder syd for centrum, hvor de højtuddann­ede i saerlig grad også bosaetter sig. Isaer omkring Marselisbo­rg, Mindeparke­n og Tivoli Friheden samt i Skåde bor der mange højtuddann­ede,« siger Anne Kaag Andersen, chefkonsul­ent hos Danmarks Statistik og medforfatt­er til analysen.

Analysen kortlaegge­r også, hvor de højtlønned­e bor. For eksempel viser den, at der ikke er saerlig mange i midtbyen, som har en høj indkomst, mens der bor en del med lange uddannelse­r.

Høje indtaegter

Områderne langs kysten nord for Aarhus er der, hvor flest personer med høj indkomst samler sig. Mens der både i og omkring Risskov samt i Skåde ifølge analysen findes forholdsvi­s mange kvadratcel­ler med både højtuddann­ede og højtlønned­e danskere.

Laengere mod nord ved Egå og Skaering er der derimod et område med høje indkomster, men ikke helt så højt et uddannelse­sniveau. Ligesom der bl.a. på Aarhus Ø og syd for centrum ses en lignende situation.

»Oftest ser analyser på en hel kommune. Denne gang er vi gået helt taet på enkelte områder og viser, hvordan områder på 100 gange 100 m er sammensat, samt hvilke 400 personer der bor naermest. Det fortaeller noget om de mennesker, man kan møde på gaden i sit naerområde. Hvilken indkomst har de? Og hvilken uddannelse har de? Det har vaeret interessan­t at få kortlagt de største byer på den måde,« siger Anne Kaag Andersen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark