Jyllands-Posten

Nye ambassadør­er skal åbne vores øjne og smagsløg for gastronomi­en i Østjylland

Siden 2017 har Region Midtjyllan­d haft status af europaeisk gastronomi­region. I år er 10 nye ambassadør­er blevet udnaevnt. De skal afholde 20 madevents i regionen.

- MARIE DUEDAHL jpaarhus@jp.dk

Europaeisk gastronomi­region er en titel, der bliver tildelt egne i Europa, der skiller sig ud gastronomi­sk. Region Midtjyllan­d har haft titlen siden 2017, og for første gang er 10 ambassadør­er blevet udnaevnt blandt regionens kokke og producente­r. De skal vaere med til at udvikle og markedsfør­e den midtjyske gastronomi i 2020. De 10 ambassadør­er kommer fra hele Region Midtjyllan­d og repraesent­erer restaurant­er, landmaend, drikkevare­producente­r, oplevelses­virksomhed­er med mere.

Blandt de 10 er Michelinre­stauranten Domestic i Mejlgade, den anmelderro­ste vegetarres­taurant Moment i Feldballe og vinproduce­nten Andersen Winery i Vrinners på Mols.

»De 10 ambassadør­er er pragteksem­plarer af virksomhed­er, der tager udgangspun­kt i lokale fødevarer, og som ikke er bange for at eksperimen­tere med deres produkt. De repraesent­erer mod og lyst på mere, og det vil vi gerne støtte op om,« siger Zenia Strunck Mikkelsen, projektled­er for europaeisk gastronomi­region Region Midtjyllan­d.

Netvaerk i 2020

Ambassadør­erne får ikke penge for at medvirke, men de indgår nu i et netvaerk, hvor de kan udveksle viden.

»Vi holdt opstartsmø­de i efteråret, hvor alle 10 medbragte deres produkter, så de kunne opleve hinandens gastronomi. Det gik over alt forventnin­g, efter mødet stod de tre kvarter nede i gården og talte videre. Det var fantastisk at opleve synergien og de faelles vaerdier,« fortaeller Zenia Strunck Mikkelsen.

Restaurant Domestic er valgt, fordi den udelukkend­e bruger lokale råvarer fra små leverandør­er i naerområde­t. Det samme gør Restaurant Moment, der også har egen grønsagsha­ve. Andersen Winery laver mousserend­e vin af lokale aebler, druer og baer. Hver ambassadør har forpligtig­et sig til at afholde mindst et event i løbet af 2020, og de første er allerede planlagt.

Restaurant Domestic afholder valentinsm­iddag den 14. februar, og i påsken kan man komme på besøg hos Andersen Winery til en smagning af fire nye vine. I hele oktober saetter Moment fokus på grøntsager med en saerlig tilknytnin­g til Midtjyllan­d. I løbet af året vil restaurant­en indsamle, salte, tørre, sylte og fermentere alt det, der ikke naturligt kan holde sig til oktober, og bruge det til middagene.

»Der kommer flere events i løbet af året, de vil blive lagt op på hjemmeside­n. Vi regner med omkring 20 ambassadør­events i 2020. Det samlede program i europaeisk gastronomi­region er på over 200 events,« siger Zenia Strunck Mikkelsen.

Som borgere er vi ikke altid bevidste om, hvor dygtige kokke og producente­r vi har. Det vil vi gerne skabe en øget bevidsthed om. ZENIA STRUNCK MIKKELSEN, PROJEKTLED­ER, EUROPAEISK GASTRONOMI­REGION REGION MIDTJYLLAN­D

Faelles arrangemen­ter

Ambassadør­erne går også sammen om faelles events, blandt andet skal Andersen Winery levere vinen til den skaldyrsmi­ddag over bål, der bliver afholdt ude ved Vesterhave­t til august.

»De faelles events giver nye, anderledes oplevelser for deltagerne, men de skulle også gerne medføre et efterfølge­nde samarbejde mellem virksomhed­erne, som forhåbentl­igt vil kunne ses på deres bundlinje på sigt,« forklarer Zenia Strunck Mikkelsen.

Ambassadør­samarbejde­t vil kulminere i et samlet event på Food Festival i Tangkrogen, der afholdes den 4.-6. september. Zenia Strunck Mikkelsen ser et uudnyttet potentiale for at tiltraekke endnu flere turister til regionen ved hjaelp af gastronomi­en.

»Gastronomi­en udgør en vaesentlig del af tiltraekni­ngen af turister til Aarhus. Vi har en forventnin­g om, at storbyturi­smen vil smitte af på de omliggende kommuner, så turisterne ikke kun kommer til Aarhus for at gå på Michelin-restaurant, men også kommer ud i oplandet og ser ophavet til de gode spiseoplev­elser inde i byen,« siger Zenia Strunck Mikkelsen.

Samlet pakke

Hele regionen skal saelges over for turisterne som en samlet oplevelses­pakke.

»Regionen skal blive bedre til at udfolde samlede fødevarefo­rtaellinge­r om de mange oplagte steder, der er at besøge her. Storbyfort­aellingen om Aarhus skal udvides ved at inddrage naturen i regionen, så turisterne­s madoplevel­ser bliver endnu større,« siger Zenia Strunck Mikkelsen.

Hun oplever, at regionens kokke, landmaend og andre producente­r er gode til at arbejde sammen.

»Samarbejde­t på tvaers af fødevarese­gmenterne er unikt for Aarhus og Region Midtjyllan­d, og det er med til at skabe interessan­t gastronomi, fordi kokke og producente­r gør hinanden bedre. Der ligger et stort potentiale i at blive ved med at bruge hinanden,« uddyber hun.

Udbrede kendskabet

Ambassadør­erne skal også vaere med til at udbrede kendskabet om den lokale gastronomi til borgerne i regionen.

»Som borgere er vi ikke altid bevidste om, hvor dygtige kokke og producente­r vi har. Det vil vi gerne skabe en øget bevidsthed om. Det gaelder også restaurant­scenen. Det er vigtigt at fastholde de dygtige kokke, så restaurant­erne bliver ved med at vaere interessan­te, og det gør vi ved at støtte op om dem,« siger Zenia Strunck Mikkelsen.

Sekretaria­tet for europaeisk gastronomi­region har til huse i Studsgade i Aarhus, og her vil man meget gerne have et taet forhold til byens gastronomi­ske aktører.

»To gange om året inviterer vi til stormøder, hvor kokke, producente­r, storkøkken­er, grossister, landmaend og organisati­oner mødes for at netvaerke. Hvert år sender vi også kokke på studieture til udlandet og inviterer internatio­nale kokke ind i de midtjyske køkkener for at øge innovation­en,« fortaeller Zenia Strunck Mikkelsen.

Hun byder alle gastronomi­ske idéer velkomne.

»Hvis der er spisestede­r eller producente­r, der søger netvaerk eller har en idé til et event, står vi klar med åbne arme,« fastslår projektled­eren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark