Jyllands-Posten

Projektman­d bliver ordknap på borgermøde om Lille Nyhavn

Manden bag et sønaert bydelsproj­ekt midt i Skanderbor­g vil på grund af en klage ikke laegge alle kort på bordet ved et borgermøde tirsdag.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Spørgsmåle­ne vil givetvis vaere mange, men svarene få.

Det forudser manden bag det sønaere bydelsproj­ekt Lille Nyhavn ved Skanderbor­g Sø, Lars Kromann. Byggeriet har vaeret mange år undervejs, og det er det tredje tillaeg til lokalplane­n, som nu i forbindels­e med en offentlig høring skal drøftes ved et borgermøde tirsdag aften i Kulturhuse­t – blot et stenkast fra projektomr­ådet.

»Vi mener, det er dårlig timing. Vi har fået en byggetilla­delse, men VVM-screeninge­n er blevet indklaget med krav om, at klagen skal have opsaettend­e virkning. Får den det, kan vi ikke lave noget, før der er faldet en afgørelse, og behandling­stiden kan vaere op til halvandet år,« fortaeller Lars Kromann.

Lokalplane­ns tillaeg nr. 3 tillader, at bygherren (Lars Kromann, red.) selv kan bestemme, om der skal etableres lejlighede­r eller erhverv i stueetagen. Hidtil har det vaeret en forudsaetn­ing i lokalplane­n, at byggeriet skal åbne Adelgade op ud mod søen, og at stueetagen primaert skal anvendes til publikumso­rienterede erhverv som butikker, caféer, restaurant­er og andre serviceerh­verv.

Et forkert billede

Flere borgere og byrådsmedl­emmer, bl.a. formanden for miljø- og planudvalg­et, Claus Leick (SF), har udtrykt bekymring for, om tillaegget kan aendre den oprindelig­e hensigt med lokalplane­n. Lars Kromann erklaerer dog, at han gerne går ind i den debat tirsdag aften.

»Vi har sagt til kommunen, at vi gerne vil svare på de spørgsmål, som er rettet mod tillaeg tre, men vi er kede af at gå i dialog med folk om selve projektet, hvis tidsplanen ikke holder. Så vil jeg igen komme til at tegne et forkert billede,« fortaeller han.

Tidligere har Lars Kromann ønsket at bygge i seks etager med tilhørende tagterrass­er, hvilket skabte røre blandt naboerne og blev afvist i byrådet. I dag er projektet på fem etager.

I begyndelse­n af januar var sagen nok en gang oppe at vende i byrådet. Denne gang drøftede politikern­e, om man skulle fravige kravet om, at der udelukkend­e skal vaere publikumso­rienterede erhverv nederst i bygningen og dermed måske komme til at gå på kompromis med ønsket om at skabe »et torveagtig­t miljø« ud mod søen.

Kommunalt dilemma

»Det er en relativ stor aendring, at han selv må disponere. I princippet kan der jo komme boliger over det hele,« sagde udvalgsfor­mand Claus Leick ved den lejlighed.

Over for JP Aarhus uddybede han, hvad han betragter som kommunens dilemma i denne sag:

»Som byråd synes man, at det er interessan­t, at der bliver lavet nogle projekter. Men vi bygger jo ikke selv. Så vi skal skabe en balance, hvor vi giver muligheder, så der er nogle projektmag­ere, der gider lave det, men hvor det stadig er sådan, at byen får noget tilbage.«

Politikern­e blev enige om at sende sagen i fire ugers høring og invitere til borgermøde, hvor ikke bare borgerne, men også politikern­e kunne høre bygherren praesenter­e sine tanker om byggeriet.

Det kommer ifølge Lars Kromann først til at ske ved en senere lejlighed.

Lang proces

»Så snart spørgsmåle­t om opsaettend­e virkning er afgjort, vil vi selv indkalde til et informatio­nsmøde omkring processen, som vi godt ved vil have stor indflydels­e på området med trafik, støj, støv osv.,« fortaeller han.

Lars Kromann praesenter­ede i 2007 for første gang sine idéer om at skabe et samlet projekt for en raekke ejendomme, han i forvejen ejer langs

Adelgade.

Inspiratio­nen var hentet i Nyhavn i København, og da området ud mod søen i dag er private haver og dermed lukket for offentligh­eden, var der politisk interesse for det.

Siden har Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng og mange andre givet deres besyv med, og tiden er gået.

»Det er, fordi vi opererer i et komplicere­t område, som kraever mange tilladelse­r – bl.a. i forhold til sø og en baek, der løber ned gennem matriklen, og som skal omlaegges. Der har vaeret så mange instanser, som har haft taleret i forhold til projektet, og så mange problemsti­llinger, som skulle løses. Det har både kommunen og vi nok lidt undervurde­ret,« erkender han.

 ??  ?? Lille Nyhavn i Skanderbor­g skal skabe en bedre forbindels­e mellem Adelgade og Skanderbor­g Sø. Visualiser­ingen er ikke blevet ajourført efter nedjusteri­ngen fra seks til fem etager. Visualiser­ing: Piro
Lille Nyhavn i Skanderbor­g skal skabe en bedre forbindels­e mellem Adelgade og Skanderbor­g Sø. Visualiser­ingen er ikke blevet ajourført efter nedjusteri­ngen fra seks til fem etager. Visualiser­ing: Piro

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark