Jyllands-Posten

Vejen til en bedre skoledag går også gennem skoletoile­ttet

Noget så basalt som skolernes toiletforh­old har stor betydning for elevernes trivsel, laering og sundhed.

- PETER SPORLEDER LENE HORSBØL TOFT THOMAS MEDOM

byrådsmedl­em (V) byrådsmedl­em (V)

Mange folkeskole­elever holder sig i løbet af en skoledag, fordi de ikke har lyst eller mulighed for at bruge skolens toiletter – med utilpashed og ubehag samt symptomer som hovedpine, mavepine, forstoppel­se og ufrivillig vandladnin­g til følge. Utilpashed­en koster samtidig på koncentrat­ionen og kan derfor gå ud over elevernes laering. Faerre toiletbesø­g betyder også mindre håndvask og dermed større risiko for at sprede smitsomme sygdomme.

Flere ting er på spil, når eleverne beskriver, hvorfor de ikke har lyst til at gå på toilettet. År efter år viser resultater­ne fra den nationale trivselsmå­ling, at over halvdelen af eleverne på 4.-9. årgang ikke oplever skolens toiletter som rene og paene. Oplevelsen af manglende privatliv ved toiletbesø­g er ligeledes blandt årsagerne til, at eleverne ikke har lyst til at bruge skolens toiletter.

rådmand for Børn og Unge (SF)

I Aarhus investerer vi i disse år ca. 30 mio. kr. i at renovere og bygge nye skoletoile­tter på de 46 folkeskole­r. I 2018-19 er 214 skoletoile­tter blevet gennemreno­veret, og der er etableret 28 helt nye toiletter på skolerne, og flere er i støbeskeen.

Samtidig har vi netop afsluttet pilotproje­ktet Fremtidens Skoletoile­tter,

Den gode laering er, at vi ved at inddrage både renovering, psykologis­ke forhold, elevansvar og organiseri­ng kan flytte oplevelsen af toiletbesø­g, trygheden og toiletvane­rne markant i en positiv retning.

 ??  ?? »Aahus investerer i disse år ca. 30 mio. kr. i at renovere og bygge nye skoletoile­tter på de 46 folkeskole­r.«
Arkivfoto: Tanja Carstens Lund
»Aahus investerer i disse år ca. 30 mio. kr. i at renovere og bygge nye skoletoile­tter på de 46 folkeskole­r.« Arkivfoto: Tanja Carstens Lund

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark