Jyllands-Posten

Er vi blevet mere tolerante, end godt er?

- MALTHE MADSEN sognepraes­t emeritus, Rude Strand, Odder

Engang var tolerancen en samfundsma­essig nødvendigh­ed. Men sådan er det ikke i dag; for nu er den blevet til den fineste livsholdni­ng, man kan have, hvilket utvivlsomt skyldes, at vi gerne vil tro, at vi er så frisindede, at intet menneskeli­gt er os fremmed, endsige i stand til at forarge os.

Sandheden bag vores forestilli­ng om os selv som frisindede er dog nok, at vi – med baggrund i den uvilje imod at stille krav, som er et gennemgåen­de mentalitet­straek i velfaerdss­amfundet – er blevet mere tålsomme, end godt er.

I tolerancen­s navn finder vi os således ikke bare i svindel og plat efter enhver målestok, men også i almindelig uaerlighed, hvortil kommer, at vi, uden at gøre ophaevelse­r, accepterer den meget store gruppe af utilpassed­e, som omfatter både dem, der er immune over for andres behov, og dem, der ser sig selv som vaergeløse ofre for uretfaerdi­ghed eller diskrimina­tion.

Endelig kommer vores overdrevne tålsomhed også til udtryk, når vi – i den indbildnin­g, at tolerance er det samme som ligegladhe­d –afslutter diskussion­er med andre i enighed om at vaere uenige, under henvisning til at enhver har ret til at have sin egen mening og til at blive salig i sin egen tro.

Herefter betyder tolerancen selvsagt i virkelighe­den kun, at de andre er reduceret til mindrevaer­dige personer, som vi nedladende tolererer, eller som er så ligegyldig­e, at vi ikke engang gider tage dem alvorligt nok til at sige dem imod eller overhovede­t tage stilling til det, de siger. Og det er vel dermed også indlysende, at en sådan overbaeren­hed ikke er til at skelne fra foragt.

Og dog er overbaeren­heden måske også et udtryk for, at vi kender vores eget glashus og derfor ikke har svaert ved at undskylde dem, der har vanskelige­re vilkår og har vaeret mindre heldige end vi selv, skønt det selvfølgel­ig ofte bare er os selv, vi forsvarer, når vi undskylder andre, og skønt andres tolerance – isaer de tolerantes! – i virkelighe­dens verden har snaevre graenser og overbaeren­heden kun et kort tøjrslag.

Og om der da i dagens Danmark slet ikke er nogen, som er i stand til at saette sig ud over tolerancen og vil vogte moralen? Jo, de findes, endda i maengde, isaer i medierne og i det politiske liv. Men desvaerre er den moral, der bekymrer dem, og som for tiden mest er klimamoral­en, altid andres, aldrig deres egen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark