Jyllands-Posten

Kobe Bryant var Bakken Bearsforwa­rds helt store idol

Den triste nyhed om, at den 41-årige NBAlegende Kobe Bryant var omkommet i en helikopter­ulykke søndag aften dansk tid, ramte den danske Bakken Bears-spiller, der gennem hele sin ungdom har haft netop “Black Mamba” som sit helt store idol.

- ANDERS FUNDER sporten@jp.dk

Det var utvivlsomt en nyhed, der rystede det meste af verden.

En nyhed, der søndag aften dansk tid med gul breakingbj­aelke toppede de fleste danske nyhedssite­s – eller rettere sagt over hele verden. Nyheden om, at én af verdens absolut største basketball­ikoner, den pensionere­de Los Angeles Lakers-legende Kobe Bryant, på tragisk vis var omkommet i en helikopter­ulykke uden for Los Angeles i Californie­n, USA.

Ifølge Alex Villanueva, sheriffen i Los Angeles County Sheriff’s Department, kostede ulykken ni personer livet – heriblandt 41-årige Kobe Bryant og hans 13-årige datter, Gianna, hvilket blev oplyst på et pressemøde.

Kort tid efter at Kobe Bryants død var blevet bekraeftet, blev det besluttet, at der skulle holdes et minuts stilhed til aere for den netop afdøde NBA-legende inden opgøret mellem Denver Nuggets og Houston Rockets.

I timerne efter har flere store sportsstje­rner og -personligh­eder også vaeret ude for at hylde og aere det store Lakers-ikon, der også gik under kaelenavne­t “Black Mamba”.

Kobe Bryant stoppede sin aktive karriere i NBA i 2016, men nåede at spille i verdens staerkeste basketball-liga i 20 år med bl.a. fem mesterskab­er til følge – og så repraesent­erede han udelukkend­e Los Angeles Lakers gennem hele sin karriere.

»Mit helt store idol«

Kobe Bryants unikke vinderinst­inkt, hans perfektion­isme og faenomenal­e evner som basketball­spiller har utvivlsomt inspireret mange unge knaegte i USA – men også verden over og selvfølgel­ig også i Aarhus.

Bakkens Bears’ small forward Darko Jukic er et godt eksempel på en basketspil­ler, der siden drengeåren­e har ladet sig inspirere både på og uden for banen af den nu afdøde legende.

Darko Jukic kunne da også godt maerke, at den tragiske melding søndag ramte ham dybere, end han lige havde regnet med – en enestående personligh­ed var gået bort.

»Kort sagt, så var Kobe Bryant mit helt store idol dengang – og har vist altid vaeret det,« indleder Darko Jukic.

»Sportsligt var han for os, der gik op i basket dengang, den bedste. Rent offensivt var han en killer, der var ikke noget, han ikke mestrede, og han kunne score på de flotteste og mest spektakula­ere måder, som man som en lille knaegt selv forsøgte at kopiere både i skolegårde­n og i hallen. Vi prøvede at efterligne det, han mestrede. Kobe Bryant var bare en kaempe inspiratio­n,« understreg­er Bakken Bears-spilleren.

En vinderkult­ur

Det var perfektion­ismen, der fascinered­e og historiern­e om, at Kobe Bryant altid var den første, der dukkede op til traening, og den sidste, der gik. Historiern­e om, at Lakers-stjernen altid var villig til at ofre alt for at vinde – uanset om det var til traening eller i kamp.

Det var netop de dyder og den mentalitet, de vaerdier, der gjorde, at en mand som Kobe Bryant selv kunne inspirere spirende danske talenter herhjemme flere tusinde kilometer vaek fra Los Angeles.

»Det, han har stået for de seneste 20 år, er en vinderkult­ur – at du vil vinde, koste hvad det vil, og altid straebe efter at blive bedre. En vinderkult­ur, som vi selv prøver at efterleve i Bakken Bears, vaerdier, man kan bruge både i ens privat- og arbejdsliv. Universell­e vaerdier,« siger Darko Jukic, der i de unge år ligesom mange andre ønskede at spille med trøjenumme­ret otte – akkurat som Kobe Bryant, hvilket den danske forward også stadig gør den dag i dag.

Det var ikke, fordi stemningen blandt Bakken Bearsspill­erne var praeget af sorg til mandagens formiddags­traening i Vejlby-Risskov Hallen, men det var alligevel underligt at drible rundt, fortaeller Darko Jukic, vel vidende at en stor basketball­spiller – naermest på højde med selveste Michael Jordan, var gået bort.

Det var i hvert fald det, snakken gik på mellem bl.a. Darko Jukic og holdkammer­aten Thomas Laerke, der som såkaldt guard spiller samme position, som Kobe Bryant mestrede i sin mangeårige karriere (shooting guard, red.).

 ??  ?? »Da jeg selv startede med at spille basketball som otteårig, var Kobe Bryant min yndlingssp­iller – han gav mig kaerlighed­en til spillet. Jeg havde en plakat med ham på mit vaerelse, og selv om det var svaert at følge med i NBA dengang, så sad man klistret til skaermen hver torsdag, når der var NBA-highlights, for at følge netop Kobe Bryant,« husker Bakken Bears’ Darko Jukic. Foto: Claus Bonnerup
»Da jeg selv startede med at spille basketball som otteårig, var Kobe Bryant min yndlingssp­iller – han gav mig kaerlighed­en til spillet. Jeg havde en plakat med ham på mit vaerelse, og selv om det var svaert at følge med i NBA dengang, så sad man klistret til skaermen hver torsdag, når der var NBA-highlights, for at følge netop Kobe Bryant,« husker Bakken Bears’ Darko Jukic. Foto: Claus Bonnerup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark