Jyllands-Posten

Mange danskere kan få råd til selv at bestemme deres pensionsal­der

Politikern­e saetter gradvist folkepensi­onsalderen op, men stadig flere sparer så meget op, at de kan få råd til pension før tid.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Stadig flere danskere vil i fremtiden få råd til selv at bestemme deres pensionsal­der. Det vurderer professor Nabanita Datta Gupta, Aarhus Universite­t, der er ny økonomisk vismand. Pensionsse­lskabet PFA og Danske Bank bakker op.

»Mange af vores prognoser bygger på, at folk følger den gradvise forhøjelse af folkepensi­onsalderen, men det er overset i debatten, i hvilken grad folk vil begynde at traekke sig tilbage for egne midler, når arbejdsmar­kedspensio­nerne for alvor modnes, og private opsparinge­r bygges mere op. Dette er et emne, man burde belyse mere,« siger Nabanita Datta Gupta.

En nuvaerende 45-årig med gennemsnit­sløn vil ifølge beregninge­r fra PFA kunne gå på pension fire år før sin folkepensi­onsalder, som ventes at vaere 71 år. Det kraever, at vedkommend­e kan nøjes med samme levefod som de 65-årige, der nu er på vej på pension. Det vil ifølge PFA sige 80 pct. af arbejdsind­taegten, mens mange fremtidige pensionist­er vil have op mod 100 pct.

»Man må forvente, at pisk-effekten i form af højere folkepensi­onsalder er for nedadgåend­e, og at man må taenke i andre baner for at få folk til at blive laengere på arbejdsmar­kedet – mange efterspørg­er f.eks. mulighed for at arbejde på nedsat tid,« siger forbrugerø­konom Carsten Holdum, PFA.

Cheføkonom i Danske Bank Las Olsen understreg­er, at man både går glip af pensionsin­dbetalinge­r og begynder at taere på opsparinge­n tidligere, hvis man stopper før tid. Også han mener dog, at stigende pensionsfo­rmuer er overset i debatten om højere folkepensi­onsalder.

Finansmini­steriet vurderede i 2017, at andelen af danskere, som pensionere­r sig for egne midler før folkepensi­onsalderen, vil stige fra omkring 2 pct. i dag til 13 pct. i 2050.

Beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d understreg­er, at han i første omgang er mest bekymret for dem, der ikke sparer op eller er nedslidt før folkepensi­onsalderen.

»Vi må selvfølgel­ig forholde os til det, hvis selvpensio­nering bliver en faktor, men foreløbig glaeder jeg mig over, at arbejdsmar­kedspensio­nerne giver mange mere at leve for som folkepensi­onister,« siger han.

Til efteråret skal Folketinge­t tage stilling til, om folkepensi­onsalderen som planlagt skal stige til 69 år i 2035. Ifølge velfaerdsa­ftalen fra 2006 skal den stige i takt med middelleve­tiden og formentlig saettes op hvert femte år resten af dette århundrede.

Ny vismand: Danskerne har arbejdskap­acitet til fem år mere

 ??  ?? Den 16-årige Fayeza har sammen med andre børn fra Sjaelsmark vaeret på Kunsthal Charlotten­borg for at male på vaeggene.
Foto: Christian Lykking
Den 16-årige Fayeza har sammen med andre børn fra Sjaelsmark vaeret på Kunsthal Charlotten­borg for at male på vaeggene. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark