Jyllands-Posten

Korruption­svagthund kritiserer Folketinge­t

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Danmark gør for lidt for at rette op på de huller, der kan skabe mulighed for korruption.

Det mener Europa-Rådets vagthund mod korruption, Greco (Gruppen af Stater mod Korruption).

I 2014 kom Greco med seks anbefaling­er til Danmark, men kun to er blevet fuldt efterlevet, skriver Greco i en opfølgning, der offentligg­øres onsdag. Bl.a. sker der ikke noget naevnevaer­digt, hvis politikern­e ikke registrere­r deres privatøkon­omiske interesser. Ingen mekanisme sikrer, at politikere oplyser om interessek­onflikter i aktuelle sager. Og der er intet etisk kodeks for politikere­s adfaerd – her er Danmark »naesten alene« blandt cirka 50 medlemmer. Det er, oplyser Greco, »meget sjaeldent, at et medlemslan­d afviser at følge en sådan anbefaling (som Danmark)«.

»Vi er skuffede over, at Danmark ikke har implemente­ret flere af anbefaling­erne,« siger Björn Janson, stedfortra­edende chef i Grecos sekretaria­t.

»Vi ved godt, at meget er baseret på tillid i Danmark, men det her handler om at forebygge,« siger han og tilføjer, at et brev om ansvar fra Folketinge­ts formand til medlemmern­e efter valget i juni ikke var tilstraekk­eligt.

Danmark har til Greco anført, at der er forfatning­smaessige problemer ved f.eks. at tvinge folkevalgt­e til at oplyse om deres interesser, men Greco mener godt, at der kunne gøres mere uden at komme på kant med grundloven. Folketings­formand Henrik Dam Kristensen (S) siger i et skriftligt svar:

»Det er svaert at vaere uenig i Grecos målsaetnin­g om at bekaempe korruption. I praesidiet har vi overvejet anbefaling­erne grundigt, men vi agter ikke at gøre mere. Greco har den tilgang, at alle lande skal indføre standardlø­sninger for korruption­sbekaempel­se, bl.a. med adfaerdsko­dekser for parlaments­medlemmer.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark