Jyllands-Posten

Skal man frygte coronaviru­s i Thailand?

Der er ikke et igangvaere­nde udbrud af coronaviru­s i Thailand, understreg­er Sundhedsst­yrelsen. I Sverige tøver eksperter med at anbefale en ferie i landet lige nu.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Kan man trygt tage på vinterferi­e til Thailand?

Hvis det er coronaviru­s, man frygter, er svaret er ja. I hvert fald ifølge Udenrigsmi­nisteriets rejsevejle­dning, som nok fraråder alle ikkenødven­dige rejser til fire sydlige provinser – men pga. terror, ikke smitterisi­ko.

Ikke desto mindre siger to svenske eksperter til SVT, at de nok vil vente lidt. Der er konstatere­t 19 tilfaelde af coronoavir­us i landet. Oplysninge­rne om de seneste fem smittede kom fredag. Kun to smittede er thailandsk­e statsborge­re, de øvrige kommer fra Kina.

Statsepide­miolog ved den svenske sundhedsst­yrelse, Folkhälsom­yndigheten, Anders Tegnell understreg­er, at der ikke er noget, der tyder på, at antallet af smittede pludselig vil stige voldsomt i Thailand. Alligevel er anbefaling­en til rejseglade børnefamil­ier, at man ser tiden an, før man bestiller en rejse til smilets land.

Samme melding kommer fra overlaege i infektions­sygdomme ved Uppsala Universite­t Björn Olsen, som allerede søndag sagde til SVT:

»Havde du spurgt mig for en uge siden, havde jeg sagt: ”Selvfølgel­ig kan du rejse til Thailand, der er kun nogle enkelte tilfaelde”. Men situatione­n udvikler sig meget hurtigt, det er ekstremt dynamiske forløb. Én, to, tre så har vi måske flere hundrede tilfaelde i Thailand, og så bliver det pludselig besvaerlig­t.«

Rejsevejle­dningen fra det svenske udenrigsmi­nisterium er dog på linje med den danske, når det gaelder Thailand.

Kunderne tager det roligt

Hos Sundhedsst­yrelsen ville overlaege Bolette Søborg ikke have noget problem med at tage til Thailand.

»Ud fra det, som myndighede­rne har fortalt om i Thailand, er der ikke noget stort udbrud, der cirkulerer. Nogle af disse lande med et svagere sundhedssy­stem har ikke samme overvågnin­gssystem, og det gaelder ikke kun for coronaviru­s. Men ifølge de officielle tal, og jeg vil tro, at alle gør sig meget umage, når det gaelder netop denne diagnose, er der ikke et igangvaere­nde udbrud,« siger hun og anbefaler, at man holder øje med rejsevejle­dningen.

Hos rejseselsk­abet Spies oplyser pressechef Lisbeth Nedergaard, at kunderne da også tager det helt roligt.

»Vi hører ikke ret meget fra dem. Der er selvfølgel­ig enkelte, der spørger til det, men det er ikke ret mange, og der henviser vi til Udenrigsmi­nisteriets rejsevejle­dning,« siger hun.

Heller ikke hos TUI udgør bekymrede kunder en overvaelde­nde arbejdsbyr­de.

»Vi har fået henvendels­er fra kunder, som skal til Thailand. Det har generelt handlet om praktiske spørgsmål, som eksempelvi­s hvor omfattende udbruddet er. Der henviser vi til Sundhedsst­yrelsen. Vi har fået enkelte aflysninge­r, men ikke nok til at vi kan kalde det en bølge eller sige, at det skyldes virussen,« lyder det fra den kommunikat­ionsansvar­lige, Nora Aspengren.

Lav dødelighed

Lufthavnen­e i Thailand screener alle besøgende fra den kinesiske by Wuhan, hvor udbruddet opstod, for feber. Nogle lande har taget det så vidt, at man har indført indrejsefo­rbud for rejsende fra Kina. Der findes endnu hverken en vaccine eller en kur mod den nye coronaviru­s, men thailandsk­e laeger har haft held med at behandle en virusramt patient med en kombinatio­n af hiv- og influenzam­edicin.

Tirsdag blev Belgien føjet til listen over lande med virusramte. Alle ni belgiere, som var blevet evakueret ud af Wuhan, blev testet for sygdommen, og én var positiv. Hos den danske statsborge­r, som blev indlagt i Belgien med symptomer på coronaviru­s, var prøven til gengaeld negativ. De øvrige danskere, som blev evakueret, er ligeledes blevet testet negative. Ikke desto mindre har sundhedsmy­ndighedern­e besluttet at opgradere risikovurd­eringen af dem fra lav til høj. Det betyder, at de bliver sat i hjemmekara­ntaene.

Med flere end 20.000 smittede og mindst 427 døde er sygdommens dødelighed fortsat lav og ligger på 2-3 pct. Ifølge de kinesiske sundhedsmy­ndigheder er det hovedsagel­igt aeldre og folk med underligge­nde sygdom, som bliver dødeligt ramt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark