Jyllands-Posten

AErkerival­ers konflikt er Mellemøste­ns svar på Den Kolde Krig

Iran og Saudi-Arabien har i årtier vaeret låst fast i en bitter magtkamp om dominans i Mellemøste­n. Men de senere år er konflikten blevet forvaerret.

- EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk

I amerikansk­e efterretni­ngskredse blev Qassem Soleimani – lederen af den iranske revolution­sgardes eliteenhed, som blev draebt i sidste måned i et amerikansk droneangre­b – ofte beskrevet som den persiske version af ”Karla”, den sovjetiske mesterspio­n i John le Carrés romaner om Den Kolde Krig.

Ligesom det for ”Karla” var målet at blokere for Vestens fremmarch, ville Soleimani blokere for SaudiArabi­en og skabe staerke bånd til kongedømme­ts fjender.

For ligesom i sin tid Sovjetunio­nen og USA er Iran og Saudi-Arabien låst fast i en lang og bitter strid uden at vaere i åben krig. Til gengaeld er de involveret i en raekke stedfortra­ederkrige, tidligere i Syrien og nu i Yemen.

Konflikten mellem Mellemøste­ns to mest magtfulde stater går tilbage til Saudi-Arabiens dannelse i 1932 og forstaerke­s af religiøse forskelle. Saudi-Arabien er overvejend­e sunnimusli­msk, mens Iran er overvejend­e shiamuslim­sk, og begge lande har dannet alliancer med de stater i regionen, hvor den herskende elite deler deres version af islam.

Men konflikten handler ikke om religion. I første instans handler den om dominans og kontrol over ressourcer­ne, og siden den islamiske revolution i Iran i 1979 har den også vaeret en konflikt om politisk styreform.

Det iranske praestesty­res erklaerede mål om at inspirere til lignende, folkelige revolution­er andre steder i regionen rystede kongehuset, som allerede dengang havde travlt med at kvaele sine egne opposition­sgrupper, bl.a. fra de store, shiamuslim­ske mindretal i det olierige, østlige Saudi-Arabien.

Iran-Irak-krigen

Da krigen mellem Iran og Irak brød ud i 1981, støttede Saudi-Arabien Iraks diktator, Saddam Hussein, i håbet om at vaelte praestesty­ret. Det kom bl.a. de arabiske opposition­sgrupper i Iran til gode, som kaempede på Saddam Husseins side, og som siden 1920’erne havde kaempet for et frit Ahwas – eller Arabistan – i Irans olierige Khuzestanp­rovins.

Da Saddam Hussein i 2003 blev vaeltet efter invasionen i Irak, vendte de shia-arabiske opposition­sgrupper, der for nogens vedkommend­e var inspireret af den iranske revolution, tilbage fra deres i eksil i Libanon i Irak. Dermed rykkede »den iranske trussel« frem til Saudi-Arabiens graense, og i de følgende år finansiere­de saudierne ifølge bl.a. britiske efterretni­ngskilder flittigt terrorbomb­ninger af shiamuslim­er og iranskstøt­tede partier i Irak.

Under Det Arabiske Forår i 2011 blev forholdet mellem Saudi-Arabien og Iran yderligere forvaerret, da saudiske sikkerheds­styrker forsvarede det enevaeldig­e kongehus ved at slå brutalt ned på demonstrat­ioner i de fattige, shiadomine­rede saudiske provinser samt i nabolandet Bahrain.

Demonstran­terne blev, uanset deres motiver, udråbt til at vaere iranske agenter. Og i Irans Khuzestan-provins, hvor etniske arabere gjorde oprør med naesten enslydende krav om »lighed og social retfaerdig­hed«, gjorde praestesty­ret praecis samme: Demonstran­terne blev stemplet som lakajer for Vesten, Israel og Saudi-Arabien.

Diplomatis­k sammenbrud

I januar 2016 brød også de officielle, diplomatis­ke forbindels­er mellem de to aerkerival­er sammen, efter at det saudiske kongehus havde halshugget den karismatis­ke shialeder Nimr al-Nimr, som førte an i demonstrat­ionerne under Det Arabiske Forår.

Nimr al-Nimr blev anklaget for at vaere iransk spion, og henrettels­en blev af Iran opfattet som en krigserkla­ering. Den saudiske ambassade i Teheran blev sat i brand under store demonstrat­ioner, og saudiernes de facto leder, kronprins Mohammed bin Salman, truede med at »føre krigen over på Irans jord«.

Til det formål har han angiveligt brugt vaebnede grupper som ASMLA, som den iranske revolution­sgarde betragter som legitime mål, uanset om de befinder sig i Amsterdam, London eller Ringsted.

Totalitaer­e regimer på spil i Danmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark