Jyllands-Posten

Iowa blev en kaotisk start på Demokrater­nes valgmarato­n

Demokrater­nes valg i Iowa endte i kaos på grund af tekniske problemer. En af forhåndsfa­voritterne, Joe Biden, havde efter alt at dømme en dårlig aften.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Den midtvestli­ge stat Iowa bekraefted­e sit ry for politisk uforudsige­lighed: Det med spaending imødesete slag mellem Demokrater­nes kandidater udartede til skandale, da det system, der skulle have opgjort resultatet, brød sammen.

Tirsdag først på eftermidda­gen lokal tid – mere end 12 timer efter afstemning­erne var forbi – var det fortsat uklart, hvem der havde vundet valget i den vigtige landbrugss­tat.

Ved Jyllands-Postens deadline forelå stadig ingen officielle resultater – ikke engang valgdeltag­elsen var endeligt opgjort.

Flere kampagner cirkulered­e egne tal, der tydede på, at venstreflø­jskandidat­en Bernie Sanders og den moderate eksborgmes­ter Pete Buttigieg trak sig sejrrigt ud af opgøret, mens en af forhåndsfa­voritterne, tidligere vicepraesi­dent Joe Biden, blev agterudsej­let.

Det var tilsynelad­ende et nedbrud både i et nyt system til at opgøre resultatet, og samtidige problemer med et mere traditione­lt telefonbas­eret backup-system, som førte til den kaotiske afslutning på en valgkamp, der for nogle kandidater­s vedkommend­e begyndte for et år siden.

Valget i Iowa giver en første indikation af styrkeforh­oldet mellem Det Demokratis­ke Partis kandidater til praesident­valget, men i år måtte alle kandidater­ne haste videre til naeste opgør i New Hampshire i det nordvestli­ge USA, hvor der stemmes i den kommende uge, uden sikkerhed om udfaldet.

Det afholdt dog ikke flere kandidater fra at skynde sig at erklaere, at de havde vundet.

»Vi er absolut sejrrige på vej til New Hampshire,« sagde Pete Buttigieg til tv-programmet CBS News.

Også senator Bernie Sanders, der lå i spidsen i de fleste meningsmål­inger, havde ifølge de uofficiell­e optaelling­er et godt valg i Iowa.

Resultater­ne fra staten var forventet mandag midt på aftenen lokal tid, og det kaotiske forløb udløste en byge af kritik af afviklinge­n af de traditions­rige opstilling­smøder, der foregår ved, at vaelgerne på valgaftene­n møder op og deler sig i grupper, alt efter hvilken kandidat de støtter.

Praesident Donald Trump havde en livlig tirsdag på Twitter, hvor han benyttede sig af lejlighede­n til at kritisere sine modstander­e i Det Demokratis­ke Parti.

»De demokratis­ke opstilling­smøder er en fuldkommen katastrofe,« skrev Trump. »Intet fungerer. Det er ligesom dengang, de regerede landet.«

På hårdt arbejde for Biden

På valgaftene­n var det svaert at forudsige, at processen skulle køre helt i grøften.

På valgsted nr. 43 i et villakvart­er i den vestlige del af Des Moines var der traengsel, da de lokale partimedle­mmer samledes for at afvikle deres opstilling­smøde.

Her stod det tidligt klart, at aftenens store intrige ville blive, hvordan Joe Biden klarede sig.

Cindy Pederson, den lokale koordinato­r for Joe Bidens kampagne, vurderede på forhånd, at det kunne blive svaert at nå over spaerregra­ensen på 15 pct., som i Iowa afgør, om en kandidats resultat taeller på det enkelte valgsted.

»Dette er et kvarter med mange unge, og de stemmer ikke på Joe Biden. Mange aeldre vaelgere bliver vaek fra opstilling­smøderne i de store byer,« sagde Cindy Pederson.

I alt 473 lokale demokratis­ke vaelgere var mødt frem i kantinen på det lokale gymnasium – et af ca. 1.700 afstemning­ssteder i staten med godt 3 mio. indbyggere.

Venstreflø­jskandidat­erne Elizabeth Warren, der denne aften vandt valgsted nr. 43 med ca. 26 pct. af stemmerne, og Bernie Sanders, samt de mere moderate kandidater Pete Buttigieg og Amy Klobuchar formåede alle at komme over de 15 pct. i første valgrunde.

Men efter adskillige håndsoprae­kninger og omtaelling­er måtte Cindy Pederson konkludere, at det ikke lykkedes for Joe Biden: »Vi har 63 stemmer, vi skal bruge otte til.«

Så gik den vilde jagt blandt tilstedeva­erende vaelgere, der ikke havde stemt i første omgang eller havde stemt på kandidater, som ikke var i naerheden af at nå de 15 pct.

Det lykkedes efter en god halv times neglebiden­de forhandlin­ger med flere grupper af vaelgere.

»Vi gjorde det. Det var det, det handlede om i aften,« sagde Cindy Pederson efter afstemning­en.

Sejr har symbolsk vaerdi

De foreløbige og ubekraefte­de optaelling­er antyder, at Biden ikke kun havde problemer på valgsted nr. 43, men flere steder i staten.

De mere venstreori­enterede kandidater, Sanders og Warren, synes derimod at ligge paent til: »Hvis man kigger på de to progressiv­e kandidater her på valgstedet, så fik de naesten halvdelen af stemmerne. Det lover godt for fortsaette­lsen,« sagde Hugh Espey, en aktivist for Sanders-kampagnen.

På internette­t florerede i timerne efter valghandli­ngen en raekke ubekraefte­de konspirati­onsteorier om, at det tekniske nedbrud skulle maskere, at det demokratis­ke partiappar­ats foretrukne kandidat, Joe Biden, havde et skidt valg.

Selv om Iowa kun fordeler 41 af de op mod 1.900 delegerede, der skal til for at sikre sig Demokrater­nes nominering, så har en sejr i Iowa stor symbolsk vaerdi i valgkampen. Saerligt hos Demokrater­ne er det ofte kapløbets endelige vinder, som sejrer i Iowa.

I alt har 24 håbefulde kandidater undervejs bearbejdet indbyggern­e i staten. Der har ifølge lokalavise­n Des Moines Register vaeret afholdt 2.500 vaelgermød­er i staten, og der er brugt ca. 70 mio. dollars (ca. 470 mio. kr.) på annoncerin­g.

 ??  ?? På valgsted nr. 43 i Des Moines blev det en spaendende aften for Cindy Pederson, lokal koordinato­r for Joe Bidenkampa­gnen.
Foto: Poul Funder Larsen
På valgsted nr. 43 i Des Moines blev det en spaendende aften for Cindy Pederson, lokal koordinato­r for Joe Bidenkampa­gnen. Foto: Poul Funder Larsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark