Jyllands-Posten

RIGSRETSSA­GEN

-

ter mig,« sagde han på Twitter for en uge siden.

Her har han også påpeget, at kravet om at agere upartisk i en rigsretssa­g gaelder for begge partier – og begge kamre i Kongressen.

Matematisk umuligt

Republikan­erne sidder på 53 af Senatets 100 stemmer, og selvom flere af dem har vaeret kritiske og erkendt, at Trump har gjort, hvad han er blevet beskyldt for, har ikke en eneste af dem indikeret, at de vil stemme for at afsaette Trump.

Til gengaeld har mange sagt, at de vil frikende ham, og eftersom det kraever mindst to tredjedele af Senatets stemmer at afsaette en praesident, er frikendels­en matematisk set allerede hjemme.

Joe Manchin foreslog mandag, at Senatet i stedet samles om en tvaerpolit­isk fordømmels­e af Trumps adfaerd, så det ikke går upåagtet hen.

»Det er ikke den enkelte senators omdømme, som vi bør bekymre os om, men hvordan vi overlader denne institutio­n til generation­er efter os. Historien vil dømme os,« advarede han.

Det har republikan­erne ikke vist nogen appetit på.

Trump er anklaget for at have forsøgt at misbruge sin magt til at presse Ukraines praesident, Volodimir Zelenskij, til at bekendtgør­e en undersøgel­se, som kunne skade Trumps hjemlige politiske modstander­e. Trump menes bl.a. at have tilbagehol­dt knap 400 mio. dollars i militaerhj­aelp til Ukraine for at øge presset. Flere republikan­ere har erkendt, at anklagerne er sande, men de afviser, at der er tale om adfaerd, der er slem nok til, at det bør føre til afsaettels­en af praesident­en.

Trump fastholder selv, at det handlede om at bekaempe korruption i Ukraine.

Det demokratis­ke flertal i Repraesent­anternes Hus rejste rigsretssa­gen imod ham i december. Senatet har de seneste par uger ført retssagen og vil efter planen stemme om praesident­ens skyld på onsdag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark