Jyllands-Posten

Totalitaer­e regimer på spil i Danmark

-

I betragtnin­g af at spionage siges at vaere verdens naestaelds­te erhverv, er der graenser for, hvor chokeret man kan vaere over afsløringe­n af, at Iran og Saudi-Arabien gennem deres efterretni­ngstjenest­er bekaemper hinanden også i Danmark. Agenter har alle dage ageret i udlandet. Det er jo bl.a. derfor, vi har Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET), til hvis opgaver det hører at bekaempe netop den slags. Omvendt må man gå ud fra, at Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE) ikke kun holder møder på Kastellet i København, hvor man har sit hovedkvart­er, men er aktiv uden for kongeriget og såmaend over for ambassader her i landet.

Der er imidlertid to uskrevne regler, såfremt agenter ikke vil skabe problemer for sig selv. Den ene er, at man ikke bliver opdaget. Den anden er, at man, hvis man endelig skulle blive opdaget, ikke har begået, planlagt eller hyldet vold.

Iran og Saudi-Arabien har forbrudt sig mod begge regler, ser det ud til, og PET skal have tak for, at man i et møjsommeli­gt opklarings­arbejde åbenbart har blotlagt et netvaerk, som kan få sammensvae­rgelsesteo­rier til at ligne en tynd kop te. Sagen raekker tilbage til den landsdaekk­ende eftersøgni­ng, som i 2018 lammede dele af Danmark og førte til anholdelse af en norsk statsborge­r med iransk baggrund. Manden blev sigtet for at planlaegge et attentat i Ringsted mod en eksilirane­r, der er leder af ASMLA, en bevaegelse, som kaemper for en selvstaend­ig arabisk stat i Khuzestan-provinsen i Iran. Ordren til mordet skal vaere blevet udstedt af Teheran.

Det nye er, at tre ASMLA-medlemmer, der i øvrigt har vaeret under PET-beskyttels­e, er sigtet for spionage til fordel for Saudi-Arabien. Samtidig er en føringsoff­icer fra den iranske efterretni­ngstjenest­e varetaegts­faengslet in absentia, altså uden selv at vaere til stede, sigtet for spionage og forsøg på manddrab.

Det er naturligvi­s – selv under behørig hensyntage­n til de faktiske forhold, naevnt indledning­svis – aldeles uacceptabe­lt. Iran og Saudi-Arabien regeres begge under til dels middelalde­rlige forhold, hvor haengninge­r og amputation­er af legemsdele gennemføre­s rutinemaes­sigt. Ytringsfri­heden er ekstremt begraenset. Saudi-Arabien praesenter­ede det for nylig som noget fantastisk, at kvinder nu kunne få et kørekort. Kort efter blev systemkrit­ikeren Jamal Khashoggi myrdet på landets konsulat i Istanbul.

Iran er ikke en tøddel bedre. Praestesty­ret spreder skraek og raedsel i store dele af Mellemøste­n, for nogle uger siden skød det ved en fejltagels­e et ukrainsk passagerfl­y ned og forsøgte at skjule det, og det draeber sine egne borgere, når de går på gaden for at demonstrer­e. Begge lande har i en voldsom krig i det ludfattige Yemen draebt eller såret titusindvi­s af civile og smadret det meste af det i forvejen beskedne sundhedsva­esen.

På den baggrund kan det undre, så relativt tilbagelae­net den danske regering synes at håndtere den nyeste udvikling. Udenrigsmi­nisteriet har indkaldt den saudiske og den iranske ambassadør til samtale. Samtidig er den danske ambassadør i Riyadh blevet bedt om at protestere over for de saudiske myndighede­r. Da sagen begyndte i 2018 blev den danske ambassadør kaldt hjem fra Teheran. Det skete for en kortere periode, men var et kraftfuldt signal. Noget lignende sker tilsynelad­ende ikke med vor mand i Ryiadh. Er det vareekspor­ten på fem-seks mia. kr., der trykker, eller skyldes det, at saudierne mord og undertrykk­else til trods betragtes som en slags allierede? Det ville vaere ynkeligt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark