Jyllands-Posten

Der må kun findes en fortaellin­g om Kina: Partiets

- PALLE WEIS opinions- og eventredak­tør palle.weis@jp.dk

»Den viser, at virussen kommer fra Kina.« Sådan beskrev den hongkong-kinesiske studerende Tom Cheng den nok så kendte Jyllands-Posten-tegning, da han i lørdagens udgave af avisen fik den forevist. Tom Cheng fandt tegningen helt uproblemat­isk.

Det er mere, end man kan sige om de mange, kinesere som danskere, som den seneste uges tid har kraevet, at Jyllands-Posten skulle imødekomme det kinesiske krav om en undskyldni­ng og fjernelse af tegningen fra hjemmeside­n.

Man er meget velkommen til at vaere uenig med Jyllands-Posten og føle sig anfaegtet eller provokeret af det, der trykkes i avisen. Det skaber debat og giver mulighed for, at divergeren­de holdninger kan brydes. Men når danskere i noget, der må tolkes som fuldt alvor, kraever, at en tegning, som man er velkommen til at synes, er frygtelig, grim eller åndssvag, traekkes tilbage, eller når man på Facebook kan laese kolleger, der i fuldt alvor skriver, at de til enhver tid vil vaelge at vaere på de afmaegtige­s side, så ved man reverenter talt ikke laengere, hvad man skal tro. Ved folk overhovede­t, hvem man er oppe imod. Kina, afmaegtige, i samme saetning? Det giver ikke mening. Det er verden vendt på hovedet og rollerne som David og Goliat forbyttet.

Derfor var det også en vigtig historie, der stod i avisen lørdag om den kinesiske ambassades forsøg på at få fjernet en skulptur, der skildrer Kinas undertrykk­else af studentero­prøret i 1989 og den nuvaerende undertrykk­else af de studerende i Hongkong, fra Christians­borg Slotsplads.

Igen er fremgangsm­åden den samme. De kinesiske myndighede­r, som ellers ikke forekommer at vaere specielt optagede af deres befolkning­s følelser, medmindre de kan tjene partiet og systemet, argumenter­er med, at skulpturen vil såre befolkning­en, inden de i øvrigt med alle midler og uden nogen form for respekt for vaerdierne i det land, de opholder sig i, forsøger at få skulpturen fjernet.

Det samme sker i Sverige, hvor bl.a dagbladet Expressen og Sveriges svar på DR, SVT, har oplevet en saerdeles aggressiv fremfaerd fra den kinesiske ambassade. Årsagen er, at medierne har lavet kritiske reportager fra Kina og rapportere­t om den svensk-kinesiske forlaegger Gui Minhai, der har siddet faengslet i Kina siden 2015.

Forlaegger­en forsvandt under en ferie i Thailand, og den svenske statsborge­r dukkede først op adskillige måneder senere i Kina i myndighede­rnes varetaegt med en raekke diffuse anklager på halsen. Her har han opholdt sig siden. Det har de svenske medier tilladt sig at skrive om, og samtidig har svensk PEN givet ham en pris. Det har udløst kinesisk vrede og chikane. Navngivne journalist­er forfølges med aggressive breve, ambassaden­s hjemmeside bruges til at haenge journalist­er ud, andre naegtes visa, og medier indkaldes til ambassaden for at drøfte daekningen af Kina. Lignende ting forekommer i mange andre europaeisk­e lande.

Det er så langtfra afmaegtigt som muligt. Kina er det mest magtfulde totalitaer­e styre i verden i dag. Det kommunisti­ske parti forsøger med både blød og hård magt at udbrede den undertrykk­else af ytringsfri­heden og borgernes frihed, som det kinesiske samfund er baseret på, til resten af verden.

Så når den kinesiske udsending i Danmark forsøger at undertrykk­e ytringsfri­heden her, handler det ikke et sekund om omsorg for 1,4 mia. kineseres eventuelle kraenkelse over en avistegnin­g. Det handler om at bekaempe ethvert tilløb til debat om landets håndtering af coronaviru­ssen. For der må kun findes én fortaellin­g om Kina: Partiets.

Kina, afmaegtige, i samme saetning? Det giver ikke mening.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark