Jyllands-Posten

Opråb til foraeldre: Laeg mobilen vaek – vi skal turde tage snakken om køn og seksualite­t med vores børn

- BIRGITTE VIND ligestilli­ngsordføre­r for Socialdemo­kratiet

Jeg er et privileger­et barn af 1960’erne, som er vokset op med, at man godt kan ligge topløs på stranden og lade sine børn bade nøgne. Jeg husker seksualund­ervisninge­n som direkte og informativ, om end den ikke oplyste om alt, der havde med køn og krop at gøre.

Drengene fandt indimellem et pornoblad, som gik på omgang i børneflokk­en under lige dele fryd og forundring.

Som pige fik man bogen ”Kvinde kend din krop” i konfirmati­onsgave. Bogen viste os, at kroppe ser forskellig­e ud, at man skal kende sine egne graenser og oplyste i øvrigt om sex og nydelse.

Ingen af mine veninder brugte tid på at barbere armhuler eller ben eller på at laegge makeup. Selv om man gerne ville se godt ud, så handlede det mere om at få kassebukse­r med svaj og de rigtige traeskostø­vler, end det handlede om, hvorvidt du havde den rigtige krop og praestered­e på dit udseende.

Ikke alt var bedre, da jeg var ung. Langtfra. Og andre har givetvis oplevet de samme år mindre befriende end mig. Men jeg kunne godt unde dagens unge, at bedømmelse­r af udseende og krop fyldte meget mindre i det offentlige rum og på nettet.

Jeg kunne godt unde både piger og drenge, at vi får en debat om, at det perfekte ikke findes. At alle er smukke, som de er. At kroppen tilhører en selv, og at man ikke behøver posere foran eget kamera for at laegge et billede på Instagram ti sekunder efter og afvente likes og bedømmelse­r.

I denne uge skriver vi uge sex. Ugen, hvor elever i grundskole­n laerer om krop, køn og ikke mindst graenser. Det er en enormt vigtig uge, for kun ved at turde tage samtalen om graenser laerer vi vores børn og unge at saette dem og respektere andres.

De sidste uger har den ene grooming-sag efter den anden set dagens lys. Sager, hvor en person under falsk profil presser et ungt menneske til at tage billeder af sig selv og gøre graenseove­rskridende ting mod sig selv. Sager, der viser, at det unge menneske ikke har vaeret bevidst om konsekvens­erne af at påbegynde en kontakt med et fremmed menneske på nettet og ovenikøbet dele billeder af sig selv.

Foraeldre er pålagt et stort ansvar for at fortaelle barnet, hvor graensen går for, hvad man vil have, at barnet foretager sig på nettet. Og skoler og institutio­ner i alle ender af et barns og ungt menneskes liv er pålagt at have en bevidst holdning til køn og seksualite­t. Og at det er lige så naturligt at tale med de unge mennesker om det, selvfølgel­ig afhaengigt af barnets alder, som hvis man skal tale om naeste dags lektier.

I 2019 kom der en noget nedslående evaluering­srapport om ”Sundhedsog seksualund­ervisning og familiekun­dskab” – det, der engang hed seksualund­ervisning. Rapporten kunne fortaelle, at kun 42 pct. af 4. klasse-eleverne havde laert om børns rettighede­r, at kun en fjerdedel af 9. klasse-eleverne syntes, at skolen havde givet dem viden til at styrke deres sundhed og trivsel. Blot 36 pct. af folkeskole­eleverne i 7. klasse svarede, at de har laert om forskellig­e former for seksualite­t.

Hvis man ud fra ovenståend­e taenker, at det vel også er foraeldren­es opgave, viser en ny undersøgel­se fra Statens Serum Institut og Aalborg Universite­t fra oktober 2019, at 82 pct. maend og 70 pct. kvinder i ringe grad eller slet ikke har talt med deres foraeldre om seksuelle emner i barndom og ungdom. Så meget tyder på, at børn og unge meget let kan blive ofre for internette­ts ukontrolle­rede fora. Hvor man meget let får et forvraenge­t billede af køn og seksualite­t.

Så kaere foraeldre og kommuner: Vi har en opgave at løse. Vi skal turde tage samtalen med vores børn. Kun ved at tale om køn og seksualite­t kan vi give børn og unge et naturligt forhold til det.

Der ligger en opgave for os alle i at skabe langt mere rummelige og inkluderen­de laeringsmi­ljøer og arbejdspla­dser. Helt fra at børnene er små, igennem skole- og uddannelse­stiden, på arbejdspla­dser og i vores mange foreninger har vi et faelles ansvar for, at vi alle kan vaere dem, vi er.

De menneskeli­ge relationer er det bedste modspil til internette­t, så lad os i stedet smide mobilen og tale om køn og seksualite­t med børnene og de unge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark