Jyllands-Posten

Bekvemmeli­gheden sejler under falsk flag

-

Mange klager over stress, men få er klar til at melde sig ud af de sociale medier, hvor de halser afsted ude i cyberspace, for det er jo så vigtigt … Endnu faerre er klar til at laegge mobiltelef­onen fra sig – endsige skrotte den – for det er jo bekvemt med verden i hånden hele tiden, og vi skal jo kunne nås, for vi er jo åh så vigtige. Vi naegter at se det åbenlyse i øjnene: At det farlige ved mobilen ikke er dens stråler, men at den stresser. Det er ikke frihed, det er selvmål.

Naesten alle brancher skriger på ekstra haender – og alle frygter den tikkende ”aeldre bombe”, der skal forsørges om et øjeblik. Og hvor er alle haenderne blevet af? Åh jo, dem har vi aborteret – skåret vaek – i bekvemmeli­ghedens navn eller i myten om det frie valg for kvinder. Det er ikke frihed, det er selvmål – for hele samfundet.

De fleste af os raser over, at der er fundet Roundup-rester i vores drikkevand. Men gift er nu engang nemmere end skuffejern, og gift tager kun en tiendedel tid, så vi også kan nå at vaere på Facebook.

Det er ikke frihed, det er selvmål.

Og nu maerker vi så, at antallet af selvmål er ved at overstige den hurtige bekvemmeli­ghed. Og vi opdager, at det var pseudofrih­ed. Hvis vi blev bedt om at lave et billede, der skulle symboliser­e frihed, så tror jeg, at mange af os kunne finde på at lave et billede af en grøn eng med maelkebøtt­er og legende børn. Men bekvemmeli­ghedens sandhed er i dag blevet til en eng uden blomster og maks. et barn, som sidder i et hjørne og klager over manglende daekning til mobilen. Bekvemmeli­ghed er ikke frihed – det kan synes bekvemmeli­gt at tisse i bukserne for at holde varmen en kort stund, – men det er ikke engang selvmål, det er bare dumt Derfor: Lad os ikke tabe friheden med flere selvmål. Frihed kraever paradoksal­t nok rammer: Forbyd mobilen på arbejdspla­dser – giv børn i mors mave samme frihed som deres mor: Lad dem leve – og stop giften, før den stopper os. Saet graenser – for den aegte friheds skyld.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark