Jyllands-Posten

Spring over din skygge, Danmark

Som dansker kunne jeg aldrig finde på andet end at kalde de sønderjysk­e byer Tønder, Haderslev, Aabenraa og Sønderborg. Men det går ikke ud over min danskhed at skilte med, at der i Sønderjyll­and altid har boet tyskere også. Og Europaråde­t må gerne blande

- JØRGEN MØLLEKAER chefredakt­ør, Flensborg Avis

Da jeg i 2013 vendte tilbage til Flensborg efter 27 år i Danmark, blev jeg først dybt forbavset og siden rigtig glad. Mit ungdommens Flensborg, jeg forlod i 1987 for at blive journalist i Aarhus, var på flere måder blevet mere dansk. I det lokale stormagasi­n slog medarbejde­ren straks over i dansk, selv om jeg havde indledt på mit flydende tysk. Det gjorde han, fordi han kunne høre, jeg på dansk diskutered­e med familien, hvilke bukser vi skulle købe.

Sådan husker jeg bestemt ikke det samme stormagasi­n tilbage i min ungdom. Der var kun tysktalend­e personale. Og rigtig glad bliver jeg hver evig eneste gang, jeg passerer bygraensen, og mit øje fanger byskiltet. For de sidste ti år har der under den tyske betegnelse Flensburg stået Flensborg. Ligesom byskiltet i Glücksburg lige øst for Flensborg, nu også har fået tilføjet Lyksborg.

Hvorfor er det, at et par tilføjede danske stednavne i min danske families hjemstavn er meget mere end den ligegyldig­e og uvigtige symbolik, som mange gerne vil reducere det her spørgsmål til? Det kan siges med et enkelt ord: anerkendel­se. Og man kunne tilføje: endelig. Vi kender alle den dansktyske lidelseshi­storie. 1864 og Nazi-Tysklands besaettels­e af Danmark som de afgørende markører for det had og de konflikter, det danske og tyske folk har vaeret igennem de sidste 150 års tid.

Min egen morfar, der var skoleleder på en dansk skole her i Sydslesvig i 1930’erne, blev anholdt og sendt i koncentrat­ionslejr blot en måned efter, at Hitler besatte Danmark. Og det eneste, min morfar havde gjort, var at holde foredrag både i Sydslesvig og i Danmark op gennem 30’erne, for med klar røst at ytre sin bekymring over udviklinge­n sydpå. Han overlevede med nød og naeppe et år i Sachsenhau­sen ved Berlin. Fik min mormor nogensinde tillid til tyske myndighede­r igen? Svaret giver sig selv.

Men spørgsmåle­t er, om jeg her i 2020 fortsat skal lade mig lede af, hvad ingen nulevende tyskere har noget som helst ansvar for? Jeg glemmer ikke, hvad tidligere generation­er er blevet udsat for, og hvilke følelser det helt naturligt har ført med sig igennem deres liv.

I dag er vi et helt andet sted. Tyskerne i Flensborg og Lyksborg anerkender nu fuldt ud den stadig eksisteren­de og i øvrigt livlige danske folkedel her i Sydslesvig. Og de vil gerne vise det. Derfor har de i fuld enighed besluttet at skilte med det. Dagligt og synligt for enhver. For at sige: Det her er også Flensborg. Der er klart flest tyskere, men der er også en gruppe danskere, der har boet her altid. De udgør godt nok kun et mindretal på i dag måske ti procent af befolkning­en i hele Sydslesvig, i Flensborg måske op imod tyve procent.

Men vi er enige om, at vi kan laegge fortiden bag os, og i dag arbejde godt sammen på tvaers af kultur og nationalt ståsted. Og vi er enige om vaerdien i at vise både den tyske flertalsku­ltur og den danske mindretals­kultur frem.

Lige på den anden side i Sønderjyll­and har der historisk set på samme måde altid boet både danskere og tyskere. Man kan efter sigende spore tyske familier henved 800 år tilbage. Husk eksempelvi­s også på, at der rent faktisk var flertal for Tyskland i byer som Tønder, Aabenraa og Sønderborg, da den nye graense blev trukket for praecis 100 år siden.

Nu er det så (igen) faldet mange for brystet, at Europaråde­ts ekspertkom­ité vedrørende mindretal i sin nyeste landerappo­rt spørger, hvorfor man ikke i Danmark på samme måde vil anerkende det eneste mindretal, man har, som ikke er tilvandret, men som historisk altid har vaeret en del af det sydligste

Syddanmark. Flere MF’ere har udtalt, at det skal Europaråde­t skam ikke blande sig i. Og de sønderjysk­e borgmestre sukker dybt og mener, at et lille tilføjet Tondern, Haderslebe­n, Apenrade og Sonderburg

ville vaere utidigt.

Jeg selv som dansker kunne heller aldrig finde på andet end at kalde byerne Tønder, Haderslev, Aabenraa og Sønderborg. Men det koster ikke så meget som en eneste promille af min danskhed at turde skilte med, at der i Sønderjyll­and altid har boet tyskere også.

Når nogle mener, at Europaråde­t skal holde sig vaek, så er det faktuelt forkert. Danmark var et af de stiftende medlemmer tilbage i 1949 for netop i lyset af Hitlers ragnarok blandt andet at sikre kommende generation­ers menneskere­ttigheder på tvaers af Europa. Jeg er som dansker faktisk stolt over, at vi har vaeret med fra første time. Men qua EU har vi i dag nok lidt glemt, at menneskere­ttigheder fortsat varetages af Europaråde­t på vegne af 820 millioner borgere i Europaråde­ts medlemslan­de.

Danmark og alle andre har vedtaget en lang raekke spilleregl­er for Europaråde­ts funktion, herunder rammekonve­ntionen for mindretal. Og derfor er alle lande helt frivilligt gået med til hvert femte år at få besøg for at lade sig underkaste et blik udefra. Undertegne­de har den store aere som den naeste at måtte repraesent­ere Danmark i denne 18 mand store komité, når vi formentlig fra 2022 igen får et af de saeder, der går på skift mellem alle lande.

Derfor var jeg faktisk med tilbage i november, da den nuvaerende komité afsluttend­e diskutered­e den nye rapport om Danmark.

Mødet startede staerkt forsinket. Det land, der var på dagsordene­n inden, havde en rapport, der var dobbelt så lang som den danske og med langt flere alvorlige kritikpunk­ter. Omkring Danmark er der stor enighed rundt om bordet i Strasbourg, at vi på mange måder er et mønsterlan­d. Men opgaven består alligevel. Og den handler ikke om at finde et enkelt hår i suppen, men at tillade sig at påtale, at der her og der er noget, der godt kunne vaere anderledes, når man sammenlign­er Danmark med resten af Europa. Og mange andre steder har de faktisk tosproget skiltning i områder med mindretal. Eller prøv at kigge på politibile­r i Sydtyrol i Italien, hvor der er et tysk mindretal. Her står der med samme fede typer både POLIZIA og POLIZEI. Så langt skal vi ikke her i det dansk-tyske graenselan­d.

De sønderjysk­e borgmestre sukker dybt og mener, at et lille tilføjet Tondern, Haderslebe­n, Apenrade og Sonderburg ville vaere utidigt.

Man kan ikke én til én sammenlign­e mindretal på tvaers af Europa. Men man kan godt her i 2020 vove at springe over sin egen skygge.

Det tyske mindretal er så velintegre­rede samfundsbo­rgere i Danmark, så jeg nogle gange driller enkelte af dem med, om de nu egentlig også stadig er tyskere. Kig på de 15.000 mindretals­borgere i Sønderjyll­and og vurder dem på det, de gør og for, hvad de er. De er ikke nogen trussel, blot fordi de har et kulturelt slaegtskab med en stat, der for over 75 år siden begik utrolige forbrydels­er mod menneskehe­den.

Lad den glaedelige genforenin­g 2020 også raekke ud til andet og mere end den vigtige og rigtige fejring af Danmarks genfødsel som hel nation. Tyskerne elsker Danmark i forvejen, men prøv at forestille jer, hvor dybt og hvor laenge en sådan gestus med nogle få tosprogede byskilte i Sønderjyll­and kunne betyde for de kommende årtiers forhold mellem danskere og tyskere. År efter år efter år. Investerin­gen i en sådan håndsraekn­ing ville kunne komme mange gange igen. Spring over din skygge, Danmark.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark