Jyllands-Posten

Sad på magten i 24 år: En afrikansk jernnaeve er død

Daniel arap Moi slog sig op på at vaere en forenende kraft i et splittet Kenya, men stabilitet­en kom altid før friheden under hans styre.

- EMIL ROSBORG emil.rosborg@jp.dk

»Peace, love and unity«. Fred, kaerlighed og sammenhold.

Det er ikke filosofien, som man normalt forbinder med afrikanske praesident­er i sidste halvdel af det 20. århundrede, men det er alligevel de tre ord, som afrikanske medier kaeder sammen med Daniel arap Moi, når de skal forsøge at saette ord på manden, der døde tirsdag i en alder af 95 år.

Daniel arap Moi var praesident i Kenya fra 1978-2002. Her styrede han landet med saerdeles hård hånd og vaegtede stabilitet højere end frihed, menneskere­ttigheder og demokrati.

Stabil i en usikker region

Toroitich arap Moi, som han hed, før han tog det kristne navn Daniel ved sin dåb, blev født som søn af en gedehyrde fra minoritets­stammen kalenjin. Han blev udpeget af landsfader­en Jomo Kenyatta som vicepraesi­dent af Kenya i 1967, hvilket skabte problemer internt i regeringsp­artiet Kenyan African National Union (KANU). Udpegelsen gjorde nemlig Moi til Kenyattas naturlige efterfølge­r.

Den populaere Kenyatta tilhørte selv Kenyas største stamme, kikuyuerne, som ikke lagde skjul på, at de foretrak, at landets naeste praesident også skulle tilhøre deres egen stamme.

Men Jomo Kenyatta løb ikke om hjørner med sin vicepraesi­dent. Da Kenyatta døde i 1978, blev Daniel arap Moi indsat som landets anden praesident efter dets uafhaengig­hed fra Storbritan­nien i 1963.

Moi fik kaelenavne­t

Nyayo, som er swahili for ”fodspor”, da han efterfulgt­e manden, der gjorde Kenya fri for britisk styre.

Kort efter indsaettel­sen begyndte Daniel arap Moi en charmeoffe­nsiv, hvor han blandt andet lovede gratis maelk til børn og fremsatte store løfter om at rette op på Kenyas lidende turisme- og landbrugsi­ndustri. Internatio­nalt blev han populaer blandt de vestlige magter for sin antikommun­istiske politik under Den Kolde Krig.

I dag vil hans støtter saerligt slå på, at Moi var manden, der sikrede stabilitet i Kenya i en periode, hvor de omkringlig­gende lande var opslugt af kaos.

Burundi og Somalia kaempede med blodige borgerkrig­e, mens etniske konflikter i Rwanda førte til et regulaert folkemord. Set i det lys var Daniel arap Mois periode ved magten kun skaemmet en smule af et mislykket kupforsøg i 1982, hvor en raekke lavtståend­e officerer fra luftvåbnet forsøgte at vaelte Mois regering.

Mindst 159 blev draebt under de voldsomme urolighede­r, som kupforsøge­t medførte. Moi slog dog hårdt tilbage ved at arrestere alle 2.100 medlemmer af luftvåbene­t.

Ét parti med absolut magt

Stabilitet­en kom dog med en pris.

I 1982 gennemtvan­g hans regering en lov, der i praksis gjorde, at Mois parti blev det eneste lovlige parti i Kenya. Samtidig blev brud på menneskere­ttighedern­e, korruption, tortur og faengsling af politiske modstander­e rutine for Daniel arap Mois styre, hvilket stadig sidder dybt i landets bevidsthed i dag:

»Den staerke mand var frygtet og hadet af mange – isaer dem, der blev smidt i hans fangehulle­r for modstand mod styret. Nogle kom aldrig ud, nogle forsvandt. Der var spioner. Der var frygt i luften,« skriver den kenyanske avis The

Star.

I 1992 var Den Kolde Krig slut, og Daniel arap Moi blev i stigende grad stemplet som en diktator – og ikke laengere en allieret – af de vestlige magter. Derfor måtte han efterhånde­n bøje sig for det politiske pres og lovliggøre andre politiske partier i Kenya. Det første flerpartiv­alg i 1992 blev en katastrofe, da politiske og etniske spaendinge­r udløste en voldsbølge, der kostede 2.000 mennesker livet. Daniel arap Mois regering blev anklaget for at fremprovok­ere og bruge spaendinge­rne til egen fordel.

Moi trak sig tilbage forud for valget i 2002 efter 24 år som Kenyas mest magtfulde mand. Han ønskede ikke at blive praesident på livstid som sin forgaenger.

»Måden at styre dette land på vil aendre sig, og når det sker, vil meget andet også aendres. Først og fremmest vil Moi ikke laengere vaere praesident,« var hans afskedsord, da han afgav magten.

Den staerke mand var frygtet og hadet af mange – isaer dem, der blev smidt i hans fangehulle­r for modstand mod styret. Nogle kom aldrig ud, nogle forsvandt. Der var spioner. Der var frygt i luften. THE STAR, KENYANSK AVIS.

Daniel arap Moi, 95 år

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark