Jyllands-Posten

Topdanmark lancerer nyt, grønt produkt

Danske pensionsku­nder ønsker i højere grad at investere deres pensionsfo­rmue i klimavenli­ge løsninger. Nu hopper Topdanmark med på den grønne vogn med et nyt produkt.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Topdanmark melder sig nu på banen over pensionsse­lskaber, som giver deres kunder mulighed for at spare op til alderdomme­n med god klimakarma.

Selskabets ledelse har netop praesenter­et medarbejde­rne for den nye opfindelse, som er døbt Formålspen­sion, og det blev i dagens anledning skyllet ned med grønne shots.

Formålspen­sion er et markedsren­teprodukt med forskellig­e risikoprof­iler og automatisk neddroslin­g af risiko med den vigtige krølle på halen, at aktier i selskaber, der eksempelvi­s producerer fossile braendsler eller udvinder råstoffer uden for de industrial­iserede lande, er bandlyst.

Topdanmark har dog valgt, at det ikke kun skal handle om baeredygti­ghed, men også om at gå i en stor bue uden om virksomhed­er, der producerer eksempelvi­s våben og tobak.

»I Formålspen­sion foretager vi en udvidet screening af de virksomhed­er, som vi investerer i, for at sikre, at de gør en forskel i forhold til at bidrage til en grønnere fremtid,« siger Vivian Weis Byrholt, adm. direktør i Topdanmark Livsforsik­ring – selskabets pensionsse­lskab.

Kunderne får selv lov til at placere 20 pct. af opsparinge­n i det grønnere produkt, ud fra om de ønsker benhårdt at satse på en grønnere fremtid eller interesser­er sig saerligt for eksempelvi­s digitalise­ring og kunstig intelligen­s eller har saerlige praeferenc­er i forhold til at investere globalt eller nationalt.

Svaert at vaelge

»Vores kunder efterspørg­er mere klimavenli­ge produkter. De vil også gerne tages i hånden, fordi de synes, at det er svaert selv at vaelge det hele. Omvendt vil de også gerne bestemme lidt selv, så derfor har vi lavet denne kombinatio­n, hvor de selv kan placere 20 pct. af opsparinge­n,« siger Vivian Weis Byrholt.

Landets største pensionsse­lskab, PFA Pension, lancerede mandag et grønt markedsren­teprodukt med navnet PFA Klima Plus, hvor alle penge bliver investeret i virksomhed­er eller projekter, som samlet set fra 2025 ikke påvirker klimaet negativt og fra 2030 bliver CO2-reducerend­e.

AP Pension lancerede som det første pensionsse­lskab et grønt markedsren­teprodukt med navnet AP Baeredygti­g i juni sidste år. Interessen har ifølge topchefen vaeret stor.

»Kunderne har taget godt imod produktet, og afkastet har vaeret blandt de absolut bedste i markedsren­te siden lanceringe­n,« siger Bo Normann Rasmussen, adm. direktør i AP Pension.

En uafhaengig pensionsek­spert forudså i forbindels­e med PFA’s nye klimavenli­ge produkt, at flere selskaber ville komme på banen på lignende pensionsop­sparinger.

»Virksomhed­erne efterspørg­er muligheden for at tilbyde deres ansatte et grønt markedsren­teprodukt. Så det er en god idé at have produktet på hylden, og jeg forventer, at de fleste pensionsse­lskaber kommer med et lignende produkt inden laenge,« lød det fra Thomas Ammonsen, direktør i Mercer Pensionsrå­dgivning.

Topdanmark Livsforsik­rings øverste chef, Vivian Weis Byrholt, kunne allerede tirsdag fortaelle, at selskabet havde fået den første kunde til at vaelge Formålspen­sion, selv om det kun havde eksisteret i få timer.

Vores kunder efterspørg­er mere klimavenli­ge produkter. Og de vil også gerne tages i hånden. VIVIAN WEIS BYRHOLT, ADM. DIREKTØR, TOPDANMARK LIVSFORSIK­RING

 ??  ?? De øverste chefer i hhv. Topdanmark-koncernen og Topdanmark Livsforsik­ring, Peter Hermann og Vivian Weis Byrholt, fejrede tirsdag lanceringe­n af en grønnere pensionsop­sparing sammen med medarbejde­rne. Foto: Karina Tengberg
De øverste chefer i hhv. Topdanmark-koncernen og Topdanmark Livsforsik­ring, Peter Hermann og Vivian Weis Byrholt, fejrede tirsdag lanceringe­n af en grønnere pensionsop­sparing sammen med medarbejde­rne. Foto: Karina Tengberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark