Jyllands-Posten

Trecifret millionbel­øb på spil i voldsomt opgør mellem Carlsberg og indisk partner

Stigende uenighed med ejerne af en tredjedel af forretning­en i Indien og Nepal kan føre til voldgiftss­ag om en opløsning af partnerska­bet.

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk KASPER ELBJØRN, INFORMATIO­NSCHEF, CARLSBERG

Carlsberg er på vej ind i en større voldgiftss­ag om sine forretning­er i Indien og Nepal med sin nuvaerende partner.

Beskyldnin­ger om svindel, ulovlige rabatter, brud på indisk konkurrenc­elov og dårlig selskabsle­delse fyger gennem luften.

Ifølge Jyllands-Postens oplysnnger kraever bryggeriet­s indiske partner op mod 100 mio. dollars i kompensati­on, mens Carlsberg har svaret igen med en retssag om indfrielse­n af et udestående lån på 43 mio. dollars.

Indien er en vigtig del af Carlsbergs forretning fremadrett­et og regnes for et af de store kommende markeder. Carlsberg gik for alvor ind i Indien i 2007 og har otte bryggerier i landet og en markedspos­ition som nummer tre.

Tuborg er det naeststørs­te maerke, og det største internatio­nale maerke i landet. Carlsberg offentligg­ør ikke specifikke tal for Indien alene, men landet indgår i region Asien, som er den naeststørs­te region i Carlsbergs regnskab målt på overskud.

Den indiske forretning ligger i selskabet Carlsberg India Private Ltd. (CIPL), hvor Carlsberg er majoritets­aktionaer, og en gruppe i Singapore, CSAPL Holdings, sidder på den resterende del.

CIPL er ultimativt registrere­t i Singapore gennem Carlsberg South Asia Ltd., hvor Carlsberg ejer de 66,6 pct., og CSAPL de resterende 33,3 pct.

Parterne har gennem laengere tid vaeret staerkt uenige om styringen af forretning­en, og på Carlsbergs conference call tirsdag morgen fortalte bryggeriet, at det »i løbet af 2019 løbende har haft diskussion­er med partnerne i Indien og Nepal relateret til en opløsning af partnerska­bet«.

CSAPL Holdings Pty er ejet af Carlsbergs mangeårige partner i de to lande C.P. Khetan.

C.P. Khetan har gennem samtaler med JyllandsPo­sten ad flere omgange beskyldt Carlsberg for brud på den indiske konkurrenc­elovgivnin­g, bedrageri og for at favorisere sine egne bestyrelse­smedlemmer i det faelles selskab.

Hos Carlsberg er man udmaerket klar over beskyldnin­gerne.

»Vi kan bekraefte, at vi i laengere tid har vaeret i en meget vanskelig kommerciel konflikt med vores indiske joint venture-partner vedr. betaling af det 43 mio. dollars-lån, han skylder os, samt hans ønske om at saelge sin del af forretning­en før tid. Vi kan også bekraefte, at vi i øjeblikket har compliance­undersøgel­ser i gang i Indien, hvilket vores partner udmaerket er klar over givet hans betydelige indflydels­e i den indiske forretning,« siger informatio­nschef Kasper Elbjørn fra Carlsberg.

Dramatiske skridt

I august sidste år foretog partneren i Singapore imidlertid et ret dramatisk skridt med en skriftlig henvendels­e til de indiske myndighede­r. Jyllands-Posten er i besiddelse af både brev og bilag.

Beskyldnin­gerne mod Carlsberg er udførligt beskrevet i det lange brev med tilhørende bilagsmate­riale og siden sendt til både det indiske Ministry of Corporate Affairs og Ministry of Commerce and Industri.

Brevet er underskrev­et af mindretals­aktionaere­rnes tre bestyrelse­smedlemmer den 6. august 2019. De fleste af forholdene daterer sig til årene 2014-17.

I brevet skriver partneren bl.a., at Carlsberg India Private Ltd. har brudt prisaftale­r med myndighede­rne ved at tilbyde ulovlige rabatter og foretaget ulovlig markedsfør­ing. Dertil kommer en raekke beskyldnin­ger om dårlig selskabsle­delse.

»I takt med at den kommerciel­le konflikt er tiltaget, har vores partner besluttet at sprede en raekke vidtraekke­nde beskyldnin­ger til forskellig­e personer og myndighede­r samt i en raekke officielle dokumenter. Uanset motiverne bag, så tager vi altid compliance-beskyldnin­ger meget seriøst og behandler dem ifølge vores politikker,« siger Kasper Elbjørn.

Adskillige møder er holdt

Carlsberg og C.P. Khetan har holdt adskillige møder i Singapore, København og London, hvor man har forsøgt at bilaegge uoverensst­emmelserne.

Selv den tidligere Carlsberg-topchef Nils Smedegaard Andersen har vaeret inde i forhandlin­gerne som maegler. Carlsberg og Khetan Group har samarbejde­t i mere end 30 år.

Men ifølge JyllandsPo­stens oplysninge­r er det ikke lykkedes, og forhandlin­gerne er ophørt. Meget tyder derfor på, at uoverensst­emmelserne er så store, at det ender i en form for voldgift.

Det er en opsigtsvae­kkende handling fra en partners side at skrive et brev direkte til myndighede­rne. Selskabets repraesent­anter i bestyrelse­n har gennem flere år vaeret med til at drive forretning­en og er dermed indirekte med til at beskylde sig selv for de påståede ulovlighed­er.

Desuden vil splittelse­n alt andet lige skade den faelles forretning.

Men brevet fra mindretals­aktionaere­rne kan også stille dem bedre i myndighede­rnes lys, da de optraeder som en form for whistleblo­were i forhold til de påståede ulovlighed­er begået af majoritets­aktionaere­n.

Vi kan bekraefte, at vi i laengere tid har vaeret i en meget vanskelig kommerciel konflikt med vores indiske joint venture-partner vedr. betaling af det 43 mio. dollars-lån, han skylder os.

I takt med at den kommerciel­le konflikt er tiltaget, har vores partner besluttet at sprede en raekke vidtraekke­nde beskyldnin­ger til forskellig­e personer og myndighede­r samt i en raekke officielle dokumenter. KASPER ELBJØRN, INFORMATIO­NSCHEF, CARLSBERG

Penge på spil

På overfladen ligner det et meget skarpt opgør mellem parterne om principper for ledelse af et faelles selskab. Men som med alt andet i forretning handler det i bund og grund om penge.

Ifølge samtaler, som Jyllands-Posten har haft med kilder helt taet på tvisten, drejer sagen sig også om, hvor mange penge Carlsberg skal betale for at slippe ud af partnerska­bet, og måden, hvorpå det skal ske.

Et beløb på op mod 100 mio. dollars har vaeret naevnt som krav for betaling for at slippe ud af partnerska­bet med C.P. Khetan. Desuden kan der vaere en mindre uenighed om nogle konkurrenc­eklausuler mellem Carlsberg og C.P. Khetan.

Klausulern­e går bl.a. på, i hvor lang tid C.P. Khetan eventuelt skal holde sig fra det nepalesisk­e marked.

Til gengaeld har Carlsberg indledt sin egen modretssag i Singapore mod sin partner. Det drejer sig om et lån på 43 mio. dollars, som Carlsberg mener, at partneren skylder bryggeriet.

Stort potentiale

Carlsberg Indien har gennem flere år vaeret et område, som Carlsberg har satset mange penge på. Carlsberg har adskillige bryggerier i Indien, og man ser den voksende middelklas­se som et stort potentiale.

I sit årsregnska­b for 2019 skriver Carlsberg, at forretning­en i Indien lagde godt ud i første halvdel af året, men at resultater­ne derefter blev ringere. I Nepal var det et »udfordrend­e« år.

Nepal er C.P. Khetans hjemmebane, hvor han politisk har stor indflydels­e.

Indien er et svaert land at drive bryggerivi­rksomhed i. Landet er opdelt i delstater, og de styrer i høj grad lovgivning­en på alkoholomr­ådet. Derfor er man groft sagt nødt til at bygge et bryggeri i hver delstat for at undgå toldbarrie­rerne mellem delstatern­e.

Det er i vid udstraekni­ng lykkedes parterne at holde striden bag lukkede døre. Allerede i 2016 var der tegn på splittelse i partnerska­bet, men de blev delvist bilagt i 2018, hvor man underskrev en fornyet aktionaero­verenskoms­t.

 ??  ?? Carlsberg og bryggeriet­s partner i Indien er røget alvorligt i infight om millioner af kroner. Her et foto fra Carlsbergs officielle debut i New Delhi i Indien for efterhånde­n en del år siden. Foto: Osan Gurinder
Carlsberg og bryggeriet­s partner i Indien er røget alvorligt i infight om millioner af kroner. Her et foto fra Carlsbergs officielle debut i New Delhi i Indien for efterhånde­n en del år siden. Foto: Osan Gurinder

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark