Jyllands-Posten

Topchef maner til virusro

Virusudbru­ddet i Kina har fået indehavere af barer og restaurant­er til at smaekke dørene i. Til trods for truslen mod Carlsbergs forretning er topchefen optimistis­k efter selskabets rekordregn­skab.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Det kinesiske virusudbru­d har sat flere dele af landet i undtagelse­stilstand – ikke mindst den del, Carlsberg lever af at saelge til, nemlig barer, butikker og restaurant­er.

Kina er et af den danske bryggeriko­ncerns helt store vaekstmark­eder, og virksomhed­en naevner i sit årsregnska­b usikkerhed­en om virussens indflydels­e på finanserne fremadrett­et.

»Vi har ikke set store lockdowns af byer eller områder, hvor vi opererer, men hele landet er påvirket af lukningen af restaurati­oner, og det har en betydelig indflydels­e, for naesten alle nattelivsr­estauratio­ner er lukket,« sagde Cees ’t Hart, adm. direktør i Carlsberg, tirsdag på en telekonfer­ence for journalist­er efter aflaeggels­en af årsregnska­bet.

Mere end halvdelen af alle spisestede­r er lukket, og Carlsberg vurderer, at en tocifret procentand­el af alle supermarke­der og købmandsbu­tikker ligeledes har lukket dørene.

»Det vil påvirke vores forretning negativt, men indtil videre er det for tidligt at give et estimat, fordi påvirkning­en afhaenger af, hvor lang tid virusudbru­ddet varer, og hvor meget det spredes,« siger Cees ’t Hart.

Efter et solidt årsresulta­t tager Carlsberg forbehold for bl.a. coronaviru­ssen i sine forventnin­ger til det kommende regnskabså­r. Carlsberg giver et forsigtigt bud på en midt encifret vaekst i driftsresu­ltatet i 2020, hvor coronaviru­ssen ser ud til at kunne komme til at true koncernens vigtigste vaekstloko­motiv, Kina.

Sidste år løftede en staerk medvind, isaer i Kina, Carlsbergs indtjening opad, og det gav anledning til flere opjusterin­ger. Det gjorde 2019 til et rekordår for Carlsberg med en driftindtj­ening på 10,5 mia. kr. Selv om Carlsberg ikke nåede analytiker­nes forventnin­ger i forhold til omsaetning­en, så ramte driftsindt­jeningen mere eller mindre markedets forventnin­ger.

Selv om coronaviru­ssen på det korte straek får indflydels­e på regnskabst­allene, ser Cees ’t Hart ingen problemer på langt sigt.

»Det vil ikke aendre vores outlook for Kina, heller ikke vores nuvaerende program og udrulninge­n af vores Sail’22-strategi i Kina,« siger topchefen.

Satser på storbyer

En del af strategien handler om at ekspandere i storbyer, herunder nogle af de enorme kinesiske metropoler. Heller ikke den del saetter Carlsberg på pause.

Cees ’t Hart henviser til udbruddet af sarsviruss­en i 2002 og 2003:

»De forholdsre­gler, der blev taget dengang, virkede mindre stringente end nu, og virussen var under kontrol efter seks-otte måneder.«

Verdenssun­dhedsorgan­isationen WHO har erklaeret udbruddet en internatio­nal sundhedskr­ise, som kraever koordinere­t internatio­nalt ansvar. De seneste tal viser ifølge Financial Times, at 20.348 er smittet, og at virussen har kostet 425 liv indtil videre.

Carlsbergs bryggerier i Kina er lukket i forbindels­e med det kinesiske nytår, og planen er at åbne dem igen den 10. februar. Ingen af selskabets medarbejde­re er blevet smittet, lyder det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark