Jyllands-Posten

Pandora slås på samme tid med virus og salgsdyk i Kina

Den danske smykkekonc­ern, som netop har måttet lukke kinesiske butikker, arbejder med en ny strategi, der skal vende en negativ udvikling på det store marked.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

skubber Pandora tilbage i Kina. Pandora erkender endda, at også selv uden udbruddet af den virus, som midlertidi­gt har lukket en lang raekke butikker i landet, er Kina et marked med store udfordring­er.

Pandora, der tirsdag offentligg­jorde årsregnska­b, oplyser, at smykkekonc­ernen ikke i de lancerede forventnin­ger til 2020 har taget højde for konsekvens­erne af coronaviru­s. Den betyder, at Pandora på linje med andre detailkaed­er har valgt for en periode at lukke en lang raekke af butikkerne i Kina – op mod hver tredje butik. Det vil dermed klart koste omsaetning.

Kina er et af Pandoras store markeder med ca. 10 pct. af omsaetning­en. Salget sker både gennem butikker og online, hvor Pandora afsaetter via den store kinesiske portal Tmall, som ejes af Alibaba.

Intern analyse

Pandora har dog laenge før udbruddet af coronaviru­s igangsat en intern analyse af udviklinge­n på markedet, da ledelsen med koncernche­f Alexander Lacik i spidsen ikke er tilfreds.

2019-regnskabet viser, at salget i Kina dykkede med 11 pct. målt i like-for-like – altså det direkte sammenlign­elige salg. Det er isaer udløst af en markant nedgang i trafikken ind i de fysiske butikker.

»Vi så en aftagende trend gennem 2019 i vores salg, så vi har igangsat en undersøgel­se af, hvad der sker. Vi er i afslutning­en af den analyse, som skal vaere faerdig her i 1. kvartal. Men vi kan nu konstatere, at vores varemaerke ikke står positioner­et staerkt nok i Kina. Der er ikke investeret nok i at vinde på det marked,« siger Alexander Lacik.

Han fastslår, at coronaviru­ssen har skabt en uventet aktuel situation, som påvirker udviklinge­n i Kina. Men ambitionen er trods dette klar for Pandora: Smykkesalg­et der skal vindes. Derfor er arbejdstit­len på den nye

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark