Jyllands-Posten

Kriseramte Nissan skuler mod Carlos Ghosns direktørti­d

Nissan-koncernen skal igen skaere flere tusinde stillinger under sin retraete fra isaer det amerikansk­e marked. Mange af selskabets problemer stammer fra Carlos Ghosns tid i direktørst­olen.

- THOMAS HØY DAVIDSEN korrespond­ent thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Det har ikke vaeret let for Nissan, siden den tidligere topchef Carlos Ghosn blev arresteret for godt 14 måneder siden.

Den 30. januar fortalte kilder i Nissan til Reuters om yderligere planer om nedskaerin­ger på det vigtige amerikansk­e bilmarked samt lukningen af to salgskonto­rer i landet. Det sker for at nedbringe omkostning­erne ved bl.a. Carlos Ghosns tidligere ekspansion­splaner, der ikke lader til at have båret frugt.

Hvis det er sandt, vil det ikke vaere første gang, Nissan kommer med den slags kedelige udmeldinge­r. I juli sidste år skar bilproduce­nten 12.500 job vaek på verdenspla­n, efter at dets nettoovers­kud faldt med 94,5 pct. i årets 1. kvartal. Ifølge kilderne er der tale om at nedlaegge yderligere 4.300 stillinger.

Til gengaeld kan der måske spares 30 mia. kr. i Nissans budgetter.

Nissan er vaeltet fra det ene dårlige regnskab til det andet, efter at dets tidligere topchef Carlos Ghosn blev arresteret på anklager om massiv skattesvin­del og finansiel uvederhaef­tighed i november 2018. Det er et sammentrae­f, som Carlos Ghosn ikke har vaeret sen til at påpege efter sin spektakula­ere flugt fra Japan i slutningen af december.

Carlos Ghosn har laenge haevdet, at han blev arresteret på falske anklager, fordi han ville sammensmel­te Nissan yderligere med alliancepa­rtneren Renault. Ifølge kilder taet på hans person mener han endda, at bilfirmaet uden ham er godt på vej til at gå fallit.

»Han fortalte mig, at Nissan sikkert ville gå fallit om to eller tre år,« udtalte Nobuo Gohara, Ghosns tidligere forsvarsad­vokat, til medierne i sidste uge.

Carlos Ghosn selv udtalte til BBC den 10. januar, at han »ikke var saerlig optimistis­k omkring firmaets fremtid«.

Amerikansk nedtur

Ghosn forlod posten som Nissans øverste direktør i 2017 og blev chef for den overordned­e alliance mellem Nissan, Renault og Mitsubishi.

Siden da er det gået ned ad bakke – i bilindustr­ien generelt og Nissan i saerdelesh­ed: Nissans overskud for 3. kvartal af 2019 – det seneste, for hvilket der er tal – faldt med 73,5 pct.

Men Nissan ser ud til at slås med problemer, som Carlos

Ghosn selv har har haft en andel i at skabe.

»Carlos skubbede for hårdt på. Han havde meget ambitiøse mål, og han pressede sine managere for at nå dem. Han skabte en situation, der så godt ud i et stykke tid, men som var kunstig,« udtaler Alan Haig, direktør for Haig Partners, der rådgiver bilforhand­lere på det amerikansk­e marked, til New York Times.

Carlos Ghosns plan var at lokke forhandler­ne med en stor bonus for opfyldte salgskvote­r. I starten fik dette firmaets markedsand­el til at vokse hurtigt, efterhånde­n som horder af forhandler­e købte sig ind på salgsretti­ghederne til Nissans brand.

Men Carlos Ghosn forhøjede ifølge avisen konstant kvoterne, der aktiverede bonussen. Forhandler­ne måtte hele tiden saenke deres priser, mens bonusserne forblev de samme. Imens steg omkostning­erne, og profitmarg­inerne skrumpede ind.

Til sidst, samme år som Carlos Ghosn forlod Nissans direktørpo­st, begyndte forhandler­e at gå fallit, mens andre forsøgte at saelge de giftige salgsretti­gheder videre i et nu uinteresse­ret forhandler­marked.

Efter at Carlos Ghosn var løftet videre i hierakiet, aendrede hans efterfølge­r salgsstrat­egi fra at fokusere voldsomt på volumen, tallene faldt, og Nissan stod ifølge New York Times tilbage med en bunke usolgte biler.

 ??  ?? Tidligere Nissan-formand Carlos Ghosns direktørti­d kommer under lup. Arkivfoto: Reuters
Tidligere Nissan-formand Carlos Ghosns direktørti­d kommer under lup. Arkivfoto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark