Jyllands-Posten

»Hvis jeg kan lide mit arbejde, kan jeg arbejde i hele verden«

Hverdagen på Faerøerne er praeget af lige dele internatio­nalt udsyn og familiaer naerhed, fortaeller den 40-årige Rune Nørregaard, der er finansdire­ktør i den faerøske bank Banknordik.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk Navn: Alder/by: Uddannelse: Job/virksomhed:

Der er langt til de naermeste naboer på de 18 forblaeste øer midt ude i Nordatlant­en, der udgør Faerøerne. Med en befolkning på lige godt 50.000 svarende til en middelstor dansk provinsby kunne man godt tro, at det var et isoleret samfund.

Men ifølge den 40-årige Rune Nørregaard, der har boet på Faerøerne den seneste halve snes år, er det en helt forkert opfattelse af det lille ørige.

Vejret og afstanden til omverdenen er der ikke så meget at gøre ved, men faktisk er der tale om et samfund med et ganske internatio­nalt udsyn. Måske netop fordi Faerøerne nu engang har den placering langt nordpå.

Internatio­nal indstillin­g

»For det første har faeringern­e som bekendt en meget lang tradition for fiskeri og søfart, hvilket som nation har bragt dem verden rundt. For det andet er man udmaerket klar over, at med en befolkning i den størrelses­orden kan man ikke opretholde en fornuftig og driftig økonomi ved at klippe hinanden. Man er ganske enkelt nødt til at have en internatio­nal indstillin­g til tingene,« siger Rune Nørregaard.

Han er finansdire­ktør i den faerøske bank Banknordik med ansvar for aktivitete­rne i både Faerøerne, Grønland og Danmark. Han er desuden en del af koncernled­elsen, hvilket betyder, at han selv har ganske megen rejseaktiv­itet.

Hjem til Faerøerne

Når han ikke rejser, har han sin hverdag i Thorshavn, hvor han bor sammen med sin faerøske kone.

Det er også hende, der er grunden til, at han er landet på Faerøerne. For det havde altid ligget i luften, at han ville følge med, hvis hun på et tidspunkt blev tilbudt et spaendende job på Faerøerne.

Således skete det, og hustruen, der har en uddannelse i statskunds­kab fra Aarhus Universite­t, arbejder i dag som rådgiver for det faerøske fiskerimin­isterium.

Selv er Rune Nørregaard oprindelig­e uddannet som advokat og har en cand.jur.eksamen samt en Global Executive MBA. Det var da også i egenskab af de juridiske faglighede­r, at han i sin tid blev ansat i Banknordik efter et job i Danske Bank, og det lagde en ekstra forpligtel­se på skuldrene af ham med henblik på at laere sproget.

»En bank kan jo ikke have en advokat ansat, som ikke til fulde forstår de ting, han arbejder med, og da arbejdsspr­oget i banken er faerøsk, var der ikke nogen vej udenom,« fortaeller Rune Nørregaard med et grin.

Taette familiebån­d

Også i sin private hverdag betjener han sig i vid udstraekni­ng af det faerøske sprog, blandt andet fordi den lille familie i dag har et plejebarn.

Lige når det kommer til familie, er der ret stor forskel på Danmark og Faerøerne, hvor man har meget taette familiebån­d, fortaeller finansdire­ktøren.

»Hjemme i Fåborg, hvor jeg kommer fra, stopper den familiemae­ssige kontakt sådan cirka ved faetter og kusine-niveau. Heroppe raekker den meget laengere ud, og generelt set er faeringern­e meget optaget af slaegtsfor­hold. Det kommer blandt andet til udtryk ved forretning­smøder,« siger han og fortsaette­r:

»Hjemme på Fyn indleder man med smalltalk om vejret, men heroppe spørger man grundigt ind til mødedeltag­ernes familie- og slaegtsmae­ssige baggrund. Så selv om vi har det internatio­nale udsyn, er vi også meget orienteret mod vores eget univers, som i øvrigt er praeget af høj grad af åbenhed samt gaestfrihe­d.«

Sårene er helet

Ganske som resten af verden blev også Faerøerne ramt af den internatio­nale finanskris­e, der slog hårdt ned på de finansiell­e aktivitete­r ved indgangen til 2008. Dog ikke så hårdt, fortaeller Rune Nørregaard, og i dag er sårene for laengst helet.

Flere andre banker er blevet opkøbt til portefølje­n efter krisen, så det lille ørige højt mod nord har handelsmae­ssige relationer til det meste af verden – heriblandt fiskekvote­r så langt vaek som i det sydlige Stillehav. Så at tale om et isoleret ørige kan altså ikke vaere mere forkert.

Selv rejser Rune Nørregaard det danske rigsfaelle­sskab tyndt i den forretning­smaessige hverdag, og som han selv udtrykker det:

»Hvis jeg kan lide mit arbejde, kan jeg arbejde i hele verden. Det er i øvrigt noget, der ligger i den faerøske mentalitet.«

Det kan godt vaere, vi kun er lige godt 50.000 indbyggere og bor højt mod nord. Men grundlaegg­ende er Faerøerne et meget internatio­nalt orienteret samfund. RUNE NØRREGAARD

 ??  ?? Faerøerne kan godt føles langt vaek og ganske forblaest, men
Foto: Privat ifølge Rune Nørregaard har man et ganske internatio­nalt udsyn.
Finansdire­ktør i Banknordik
Faerøerne kan godt føles langt vaek og ganske forblaest, men Foto: Privat ifølge Rune Nørregaard har man et ganske internatio­nalt udsyn. Finansdire­ktør i Banknordik

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark