Jyllands-Posten

Virus kan sende universite­ter i USA til taelling

Titusindvi­s af kinesiske studerende kan ikke vende tilbage efter nytårsferi­en, og spørgsmåle­t er, om de nogensinde kommer igen.

-

Enhver krise har sine ofre. Mennesker, industrier, forretning­er, der fanges på det forkerte ben, når de kendte mønstre brydes.

Et par uger efter at Wuhans lufthavn og byens tre banegårde blev lukket, står det klart, at coronaviru­sudbruddet får gennemgrib­ende økonomiske konsekvens­er ikke kun i Kina, men over hele verden.

Positive for nogle – negative for de fleste. Kortvarige for de fleste. Langvarige for en del – og altødelaeg­gende for nogle relativt få.

Efter historiens laengste globale opsving har erhvervsli­vet vaennet sig til, at udfordring­en har ligget i at skalere produkter og finde nye markeder. Derfor har marginerne vaeret små. En lille profit på et produkt er blevet opvejet af millionsal­g. Det koncept er isaer kendt fra internette­t.

I Kina vil mange forretning­er overleve i kraft af deres webportale­r. Nogle vil endda opleve et boom. Kunderne kan ikke komme ud, men de kan stadig bruge penge på nettet. Gamingindu­strien og Kinas svar på Netflix har kronede dage.

Kinas (og verdens) store problem er de små og mellemstor­e virksomhed­er, der er selve rygraden i verdens naeststørs­te økonomi. De statskontr­ollerede konglomera­ter skal nok klare sig. Det fikser regeringen. Bekymringe­n gaelder de små, som fra den ene dag til den anden har set omsaetning­en gå direkte i nul. Men de skal stadig betale løn, lån, husleje, el og vand.

Dem forsøger regeringen at hjaelpe gennem midlertidi­ge foranstalt­ninger som skatteneds­aettelser, huslejetil­skud eller nulrenter. Strategien er at holde dem flydende, indtil krisen er overstået.

De kinesiske sundhedsek­sperter vurderer, at det vil vare en tre måneders tid. Sarsudbrud­det i 2002-2003 løb i seks måneder. Men fordi Wuhan-udbruddet er taget i opløbet, mener de, at det kan inddaemmes på den halve tid.

Det er ikke det samme, som at konsekvens­erne er ophaevet efter tre eller seks måneder. Efter sarsepidem­ien tog det erhvervsli­vet i Hongkong 16 måneder og i Singapore 12 måneder at vende tilbage til normalen.

Brancher som underholdn­ing (biografer), turisme, transport, restaurant­er og barer får et midlertidi­gt tab, som ikke umiddelbar­t kan erstattes og vil ruinere mange. Fremstilli­ngsindustr­ien kan bedre stå imod, fordi der stadig vil vaere efterspørg­sel, omend forsinket.

Den helt store bekymring gaelder brancher og nicher, der ikke har evnen til at modstå stormen, fordi verden har aendret sig.

De kan findes de mest overrasken­de steder. Et område, som allerede nu kan udpeges, er universite­ter i USA og Australien. Indrejsefo­rbuddet fra Kina vil få dramatiske konsekvens­er, fordi tusindvis af studerende er hjemme på nytårsferi­e, og andre titusinder af nye studerende må opgive drømmen om USA eller Australien, når det nye semester starter her i februar.

Australien bliver hårdest ramt. Omkring 150.000 kinesere er indskrevet på australske universite­ter. Det svarer til 11 pct. af alle studerende i Australien. De betaler godt. For nogle universite­ter er det op mod en fjerdedel af deres indtaegter.

En kommission nedsat til at vurdere de økonomiske konsekvens­er af den seneste måneds brande har kigget på Wuhan-virussen og vurderer, at den kan koste universite­terne cirka 36 mia. kr.

Det er måske til at leve med i et enkelt år. Faren er, at graenseluk­ningen allerede har skabt stor vrede og bitterhed blandt unge kinesere, som fremover vil søge andre steder hen og aldrig kommer igen.

Hvis de kinesiske studerende massivt bliver vaek nu og fremover, vil mange amerikansk­e universite­ter og universite­tsbyer se deres forretning­smodel smuldre – udelukkend­e på grund af influenzae­n fra Wuhan.

Situatione­n er naesten identisk i USA. Her udgør de kinesiske studerende kun 2 pct., men de er koncentrer­et omkring kendte og populaere universite­ter. I det akademiske år 2018-2019 var der 270.000 udenlandsk­e studerende i USA. Heraf var cirka 90.000 fra Kina. Det tal var i forvejen for nedadgåend­e, fordi kineserne ikke føler sig velkomne.

Nu vil det falde dramatisk og give økonomiske tømmermaen­d i mange institutio­ner, hvor de ”rige” kinesere betaler for, at amerikansk­e elever kan tilbydes billige scholarshi­ps.

Det amerikansk­e handelsmin­isterium har beregnet, at udenlandsk­e studerende bidrog med 300 mia. kr. til økonomien, og at sidste års beskedne fald på 0,9 pct. overvejend­e af udeblevne kinesere kostede amerikansk økonomi omkring 37 mia. kr.

Hvis de kinesiske studerende massivt bliver vaek nu og fremover, vil mange amerikansk­e universite­ter og universite­tsbyer se deres forretning­smodel smuldre – udelukkend­e på grund af influenzae­n i Wuhan.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark