Jyllands-Posten

Generation Z på kollisions­kurs i etablerede virksomhed­er

Ambitiøse unge vil i stigende grad insistere på at stige i graderne hurtigt, men kun i sjaeldne tilfaelde vil de vaere i stand til at håndtere det ansvar, der følger med en høj stilling.

- TOKE KRUSE ivaerksaet­ter og direktør finans@finans.dk

I fremtiden vil etablerede virksomhed­er, der holder fast i en klassisk ledelsesst­il, clashe med den unge, fremadstra­ebende generation Z. Mens snaeversyn­ede virksomhed­sledere i de traditions­bundne virksomhed­er ikke ser ind i en omskifteli­g periode, hvor den hierarkisk­e top-down-kultur uddør, står der på den anden side en flok unge, som forventer at blive forfremmet uden helt at vide, hvad der egentlig kraeves. Problem? Det er sikkert og vist, men hvad er løsningen så?

Jeg har selv vaeret en ung leder op igennem mine 20’ere og 30’ere, hvor jeg har siddet over for håbefulde mennesker fra generation Z, der helt uden erfaringsb­agage og tilstraekk­elig modenhed ønsker at tiltraede en Clevel-stilling. Det har altid tiltalt mig at arbejde med ambitiøse mennesker – uanset alder – men jeg må sande, at hvis ikke man har ledelseser­faring, bliver det ofte en slem skuffelse for både de unge og mig.

Problemet har som regel vaeret, at de ikke har anet, hvad de er gået ind til. Kun i sjaeldne tilfaelde har de vaeret i stand til at håndtere det ansvar, der følger med en høj stilling. Helt generelt forventer de unge for meget af både sig selv og omverdenen. De forestille­r sig en arbejdspla­ds, der tilpasser sig dem og ikke omvendt. Men samtidig med at de forventer at traede direkte ind i toppen af organisati­onen – på et niveau, hvor man gerne skulle vaere selvkørend­e – forventer de også at blive hjulpet hele vejen.

Derfor kan jeg sagtens saette mig ind i, at ledere på 50-60 år har svaert ved at greje, hvordan så ambitiøse unge skal håndteres eller imødekomme­s. Det bliver ikke lettere, når debatten praeges af en negativ, aggressiv tone, hvor aeldre, ofte mandlige ledere får besked på, at de skal glemme alt om fortiden og med åbne arme tage imod disse nye individer, der kommer for at sparke dem ud.

Tag f.eks. debattøren og forfattere­n af ”Unge generation­er på arbejde”, Alexandra Krautwald, som er bannerføre­r for generation Z og rutinemaes­sigt angriber de etablerede virksomhed­er for at vaere for gammeldags. Ud over at meget af bogens indhold er godt, tror jeg ikke på en tilgang, som medfører latterligg­ørelse af det nuvaerende system. Det har nemlig virket.

Selvtillid er godt, men når den overdrives, virker det faktisk komisk. Herimod står midaldrend­e direktører, der blankt afviser at tilpasse sig disse unges enorme krav om gennemsigt­ighed, mere frihed og større ansvar, og svarer med udtryk som »vi gør, som vi altid har gjort« eller »her er ikke plads til saerbehand­ling«. Bingo, her har vi ingrediens­erne til et spaendende sammenstød, hvor generation­erne clasher, og muligheder­ne tabes på gulvet.

Men hvis ingen af generation­erne har ret, hvem har så? Sandheden findes midt imellem, og potentiale­t er stort, hvis begge parter formår at arbejde sammen og laere af hinanden. De unge skal have rammer, og de aeldre skal saette dem fri i mere agile og fladere strukturer end det hierarkisk­e organisati­onsdiagram.

Produktion­saeraen er ovre, men svaret er ikke de unges ensidige påberåbels­e af, at de har ret og ved bedre end aeldre ledere, der gennem årtier har oparbejdet deres erfaringer. De unge er fremtiden, men de kan laere af fortiden, ligesom de aeldre generation­er kan laere af de unge. Lige dér findes løsningen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark