Jyllands-Posten

Ambu funklede i opstemt marked

-

Et staerkt kvartalsre­gnskab sendte Ambu markant i vejret i tirsdagens handel, hvor bekymringe­rne over coronaviru­sset virkede til at vaere pist vaek.

Over hele Europa og i USA var aktiemarke­derne i kraftig medvind, og det hjemlige C25-indeks stod ikke tilbage for udlandet med en paen gevinst på 1,6 pct. til niveau 1.299,14 – akkurat under rekorden på 1.299,42 fra den 24. januar.

Fire af de største danske navne kom med regnskab tirsdag, og der var både skidt og kanel i posen.

Ambu glimrede efter flotte tal for 1. kvartal af regnskabså­ret 2019/20, og i den modsatte ende trak smykkesels­kabet Pandora ned efter sit endelige regnskab for 4. kvartal 2019.

Med i bunden var også Demant, der ligeledes satte finansielt punktum for 2019 tirsdag morgen, mens bryggeriet Carlsbergs regnskabst­al sikrede aktien en plads i solen.

Ambu blev dog den med afstand klareste kursrykker i tirsdagens handel, hvor aktien steg med 24 pct. til 150,80 kr.

Samlet omsatte Ambu for 760 mio. kr. i 1. kvartal mod ventet 729 mio. kr. blandt analytiker­ne ifølge estimater indsamlet af selskabet selv inden regnskabet.

Og også marginerne var til den klart staerke side, hvorfor indtjening­en før renter og skat (EBIT) renset for saerlige poster begraensed­e sit fald til 93 mio. kr., mens analytiker­ne havde ventet et dyk til 67 mio. kr. fra de 112 mio. kr., der blev hentet på den post i 1. kvartal af 2018/19.

»Det er rigtigt paent, men jeg tror også, at Ambu har vaeret dygtig til at tale forventnin­gerne blandt analytiker­ne ned forud for regnskabet,« siger aktierådgi­ver i Jyske Bank Martin Munk.

Han har desuden en teori om, at de investorer, der har ligget "short", det vil sige spekuleret i kursfald i Ambu, har vaeret ude at købe aktien efter regnskabet, for at reducere deres sats på kursfald.

»Jeg tror, at der er tale om en del "short-covering". For i sig selv burde tallene ikke tilsige en så stor stigning,« synes jeg.

For Carlsberg udløste årsregnska­bet et kursløft på 2,9 pct. til 1.002 kr.

Her var det den modne og klart største division, Vesteuropa, der var stjernen med klart bedre end ventede takter på både toplinjen og driften, mens både Asien og Østeuropa skuffede en smule.

Demant blev i de indledende handler også sendt op efter sit årsregnska­b, der var kraftigt praeget af effekterne af det hackerangr­eb, der ramte selskabet i starten af september sidste år.

Men siden røg aktien i den anden grøft som resultat af et regnskab, hvor vaeksten ganske vist var bedre end ventet i 2. halvdel af 2019, men hvor driften samtidig skuffede.

Driftsresu­ltatet (EBIT), der blev påvirket negativt med 550 mio. kr. af hackerangr­ebet, endte på 1.038 mio. kr. mod ventet 1.053 mio. kr.

Demant-aktien faldt 1,7 pct. til 218,20 kr.

Coronausik­kerhed i Europa

Helt til bunds røg Pandora efter sit regnskab, hvor der blev knyttet flere detaljer til de foreløbige tal, som smykkesels­kabet serverede i starten af januar.

Men der haenger fortsat en vis usikkerhed over aktien i form af coronaviru­sset fra Kina, der ikke er indregnet i forventnin­gerne til det 2020, der skal vise klare forbedring­er fra sidste år, hvis investorer­ne for alvor skal få troen på Pandora tilbage.

»Pandora har lukket en tredjedel af sine butikker i Kina. Regner man baglaens, koster det 40-45 mio. kr. i omsaetning hver måned. Så endnu er det i det små, men det er klart noget, man skal holde øje med,« siger Per Fogh, der er analytiker hos Sydbank.

Pandora-aktien faldt 2,5 pct. til 340,60 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark