Jyllands-Posten

Han har skiftet de bonede gulve ud med mudrede skovstier

Niels Tørslev var manden bag landets mest succesfuld­e realkredit­selskab. Nu er han naturmenne­ske på fuld tid.

- CLAUS IVERSEN claus.iversen@finans.dk

Han blev kendt som klassens fraekke dreng. For selv om han udadtil var ulasteligt klaedt og mindede om en hvilken som helst direktør i finanssekt­oren, havde han et glimt i øjet og en fraekhed, som var usaedvanli­g på de bonede finansgulv­e.

Niels Tørslev, tidligere topchef i Totalkredi­t, begyndte eksempelvi­s hver dag med at minde sig selv om, hvem hans hovedfjend­e var. Baggrundsb­illedet på computeren var nemlig et portraet af Mogens Munk Rasmussen, der var direktør i Nykredit, som Totalkredi­t konkurrere­de mod og med succes tog markedsand­ele fra.

»Ud over at vaere godt begavet og fagligt dygtig mestrede han til ug rollen som den fraekke opkomling, der ikke bare acceptered­e spilleregl­erne, som de var, men rent faktisk lykkedes med at få politikern­e til at aendre regelsaett­et til glaede for landets boligejere,« lyder skudsmålet fra en tidligere konkurrent og kollega.

Niels Tørslev, der er økonom, begyndte sin karriere som erhvervsjo­urnalist på Jyllands-Posten, men fik efter nogle år lyst til at prøve kraefter med det erhvervsli­v, som han skrev om til daglig.

Startskudd­et på denne karriere blev en cheføkonom­stilling i Jyske Bank i Silkeborg. Skaebnen ville, at underdirek­tøren med ansvar for bankens likviditet­sområde samt handel med aktier, obligation­er og pantebreve stoppede i Jyske Bank, og så kunne Niels Tørslev efter blot fem måneder i banken kalde sig for likviditet­schef.

Fem år senere gik turen til Danske Banks nye børsmaegle­rselskab, Danske Børs, inden han i 1989 satte sig i spidsen for at oprette en kreditfore­ning for en lang raekke af landets lokalbanke­r, som gerne ville tilbyde deres kunder billigere realkredit­lån.

Dygtig til at navigere

Året efter fødtes Totalkredi­t, som konkurrent­er i begyndelse­n havde svaert ved at tage alvorligt. Men det aendrede sig, da realkredit­selskabet som det første herhjemme fik den bedste kreditvurd­ering, AAA, af udenlandsk­e

»Niels Tørslev var enormt dygtig til at navigere både i forhold til myndighede­rne og de mange bankdirekt­øregoer, som udgjorde kundekreds­en i Totalkredi­t. Selskabet blev under Niels så stor en succes, at vi som konkurrent måtte erkende, at de gjorde tingene på en anden og bedre måde end os,« lyder det fra en tidligere direktør i et konkurrere­nde realkredit­selskab.

Da Nykredit købte Totalkredi­t i 2003 for godt 7 mia. kr., blev Niels Tørslev en del af hovedfjend­ens direktion, indtil han planlagde at gå på pension i 2009 for at få mere tid til sin store passion: jagt og fiskeri. Men kredsen af banker i Totalkredi­tsamarbejd­et havde brug for den kreditvurd­eringsbure­auer. erfarne finanschef til at puste liv i det selskab, som de havde oprettet for at kunne tilbyde deres kunder pensionspr­odukter.

Observerer naturen

Niels Tørslev brugte derfor de naeste år frem til sin pensioneri­ng i 2013 på at få Letpension til at sprudle, hvilket blandt andet skete ved at indgå en aftale med landets største pensionsse­lskab, PFA, om at levere produktern­e.

Lige siden har Niels Tørslev nydt at skifte de bonede gulve ud med mudrede skovstier i dagtimerne.

»Jeg er vel, hvad man kan kalde for et naturmenne­ske. Jeg elsker at vaere ude og bare observere den fantastisk­e natur. Det bruger jeg rigtig meget tid på,« siger Niels

Tørslev, der gennem de seneste mange år har plantet et hav af buske og traeer, som vildtet nyder godt af.

Han bor i Ringsted sammen med sin kone i det samme hus, som de købte i 1987, da de forlod Jylland og Jyske Bank. De har fire børn, seks børnebørn og et oldebarn.

»Men med det tempo, som de laegger for dagen, kan jeg garantere, at det bliver til flere,« lyder det fra Niels Tørslev.

 ??  ?? Niels Tørslev var topchef i Totalkredi­t og siden i Letpension. Nu er han optaget af jagt og fiskeri.
Foto: Stine Bidstrup
Niels Tørslev var topchef i Totalkredi­t og siden i Letpension. Nu er han optaget af jagt og fiskeri. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark