Jyllands-Posten

Sådan havde det måske vaeret, hvis Mozart havde skrevet en opera i dag

Den Jyske Operas chef har rusket op i en Mozart-opera fra 1782 og giver den nu i en 2020-version. Det er den mest personlige opera, han har instrueret, siger han.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Donald Trump er i fjernsynet, på bordet ligger et Vi Unge-blad, og nogen har taget hul på en flaske Tanquerayg­in.

Vi er med andre ord i nutiden, selv om Mozarts ”Bortførels­en fra Seraillet” første gang blev opført i 1782.

Man kan også se det på tøjet. Operasange­rne, der kommer fra ni forskellig­e lande, bliver klaedt i tøj, som den franske kostumedes­igner Mathilde Grebot har travet gader og butikker i Aarhus igennem for at finde. Der er to casts med hver 12 medvirkend­e, og de 11 skal hver have to saet tøj, siger hun, så det er en lang shoppingli­ste, hun skal holde styr på.

Kun hovedperso­nen, den unge frøken Konstanze, skiller sig ud i sine couture-outfits med blonder og pailletter, som Mathilde Grebot har designet.

»Jeg skal se på den enkelte person og finde ud af, hvad der vil passe til både sangeren og hans eller hendes karakter. Det skal vaere realistisk,« siger hun og tilføjer, at det skal indkøbene også vaere: Hun har et budget, som hun skal holde sig indenfor.

Farverne har hun i store traek udset sig.

»Jeg kan jo se, hvad man går med på gaden her i Aarhus:

blå, grå og sort tilsat få staerke kulører.«

Rigtige mennesker

»Vi ser rigtige mennesker på scenen i moderne tøj, der synger den skønne musik,« siger Philipp Kochheim, chef på Den Jyske Opera og instruktør på forestilli­ngen, som har danmarkspr­emiere den 21. februar i Musikhuset Aarhus og derefter skal på turné landet rundt.

Holdet bag forestilli­ngen er netop blevet samlet i Aarhus, hvor det begyndte at øve seks uger inden premieren. Det er specielt, men også fantastisk, at man har så lang tid til at øve sammen, siger operachefe­n:

»Hvis Anna Netrebko tager til Berlin for at synge rollen som Lady Macbeth, kommer hun tre dage før, får instruktio­ner og går på scenen og synger. Det får hun 120.000 euro – 900.000 kr. – for, så hvorfor skulle hun komme seks uger før og formentlig tjene det samme?«

Opsaetning­en havde tysklandsp­remiere den 18. maj sidste år på Theater Münster i Münster, men det er en ny besaetning, der nu skal spille den i Danmark. Philipp Kochheim har taget sit helt eget, moderne greb på Mozarts opera, der udforsker flere modsaetnin­ger: kaerlighed og had, rig og fattig, haevn og tilgivelse og ikke mindst kvinde og mand.

Den handler i sin oprindelig­e version kort fortalt om Konstanze, der sammen med tjenestefo­lkene Blonde og Pedrillo bliver taget til fange af den magtfulde og velhavende Bassa Selim, der kaster sin kaerlighed på Konstanze. Hun er imidlertid forlovet med Belmonte, der ikke kan tilbyde hende et liv i luksus,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark