Jyllands-Posten

Habilitets­sag udløser endnu en klage til Ankestyrel­sen

Karen Predbjørn Klarbaek har lavet en tilføjelse til sin klage til Ankestyrel­sen, efter at det kom frem, at Birch Ejendomme trak sin ansøgning til Oslovejbyg­geri tilbage på baggrund af en samtale med borgmester Steen Vindum.

- ERICA BERNSTEN STRANGE erica.b.strange@jp.dk

Kasketsage­n i Silkeborg har taget sig en ny drejning.

Karen Predbjørn Klarbaek, der den 19. november indsendte et brev til Ankestyrel­sen, hvori hun bad den granske venskabet mellem borgmester Steen Vindum (V), byrådsmedl­em Jarl Gorridsen (V) og ejeren af Birch Ejendomme, René Birch, har skrevet endnu et brev til Ankestyrel­sen.

»Nu er det ikke kun en bekymring, nu er det i praksis, erfarer jeg. Birch Ejendomme får direkte fordele ved informatio­n i telefonsam­taler mellem vores borgmester Steen Vindum og ejeren af Birch Ejendomme, René Birch. Der kan vel derfor ikke vaere den store tvivl om inhabilite­tsspørgsmå­let?« skriver Karen Predbjørn Klarbaek i sit nye brev til Ankestyrel­sen.

Tilføjelse­n kommer, efter at Vindum på et byrådsmøde den 16. december kunne fortaelle, at René Birch havde trukket sin ansøgning om at opføre omstridte boliger på Oslovej i Gødvad tilbage.

Det viste sig, at Steen Vindum samme dag havde fortalt ham, at politikern­e på aftenens byrådsmøde ikke ville kunne nå til enighed om en løsning på lokalplane­n. Begge parter bekraefted­e dette over for Jyllands-Posten i december, men der er uenighed om, hvem der ringede hvem op.

Telefonsam­tale som bevis

At der har fundet et opkald sted mellem de to, før at der skulle stemmes om sagen på byrådsmøde­t, ser Karen Predbjørn Klarbaek som et klart bevis på, at Steen Vindum er inhabil i sager om Birch Ejendomme.

»Det kan jo ikke vaere rigtigt, at vores borgmester ringer sammen med ejeren af en virksomhed, som der gør, at han kan traekke sin ansøgning tilbage, fordi han vidste, den ville falde. Det er jo kun, fordi Steen Vindum og René Birch har et venskab, at det kan lade sig gøre,« siger Karen Predbjørn Klarbaek.

Siden tilbagetra­ekningen af ansøgninge­n har René Birch solgt Oslovej-projektet til Silkeborg VVS-Teknik for at undgå, at hans relation til flere af politikern­e i Silkeborg Byråd ikke skulle spaende ben for byggeriet.

Den 27. januar stemte et snaevert flertal i Silkeborg Byråd for en aendring af lokalplane­n for Oslovej, og projektet med boliger i op til fire etager kan nu opføres.

På byrådsmøde­t udtalte Lars Faarup (S), at han så Jens O. Mogensen, som ejer Silkeborg VVS-Teknik, som en stråmand for René Birch. Den påstand har Jens O. Mogensen og René Birch senere afvist.

Dette forhold har Karen Predbjørn Klarbaek sat spørgsmål ved i sin tilføjelse til Ankestyrel­sen.

Vindum: »Jeg har spillet med åbne kort«

Steen Vindum fik kommunerne­s forening KL til at lave en vurdering af hans habilitet. Her vurderedes det, inden Oslovej-sagen faldt, at venskabet mellem ham og René Birch ikke er naert nok til at fremkalde tvivl om habilitete­n, og at der heller ikke var grund til at gøre opmaerksom på eventuel tvivl om habilitet over for byrådet.

»Jeg er ikke ude på at føre en hetz mod Vindum, men jeg vil have, at vores politikere opfører sig ordentligt, og at der ikke skal kunne sås tvivl om vores demokrati,« siger Karen Predbjørn Klarbaek.

Steen Vindum ser ikke noget problem i, at Karen Predbjørn Klarbaek har tilføjet informatio­n vedrørende telefonsam­talen mellem ham og René Birch.

»Jeg ser stadig ikke noget problemati­sk i, at jeg har talt med René Birch. Jeg var bare aerlig og fortaelle ham, at jeg ikke vidste, hvordan udfaldet ville blive for sagen.

Vil du gøre det samme, hvis en anden borger ringede til dig med spørgsmål?

»Ja, det ville jeg også mene, at jeg ville have gjort. Det skal man da kunne gøre til en borgmester. Jeg mener, at jeg har spillet med åbne kort i den her sag, og at jeg ikke har lagt skjul på, at jeg kender Birch. Jeg kender jo mange. Så jeg fortaeller gerne, hvordan jeg tror, at noget ender. Så nej, det ser jeg ikke noget problem i,« siger han.

Karen Predbjørn Klarbaek venter fortsat på svar vedrørende sin oprindelig­e henvendels­e til Ankestyrel­sen.

 ??  ?? Ønsket om at opføre et fireetager­s boligbygge­ri har vaeret en central del af en habilitets­sag i Silkeborg. Illustrati­on: Birch Ejendomme.
Ønsket om at opføre et fireetager­s boligbygge­ri har vaeret en central del af en habilitets­sag i Silkeborg. Illustrati­on: Birch Ejendomme.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark