Jyllands-Posten

TILSKUD TIL GRØN TRANSPORT

-

I energiafta­len fra 2018 blev der afsat 500 mio. kr. til fremme af grøn transport.

I alt 500 mio. kr. med 100 mio. kr. årligt 2020-2024. Udmøntning­en skal fastlaegge­s med inddragels­e af transporte­rhvervet.

V og R vil nu bruge 300 mio. kr. på at gøre den tunge transport som lastbiler og busser mere grøn.

Det handler om biogas, el og på sigt også brint som drivmiddel.

Der findes ca. 13.000 busser og godt 28.000 tunge lastbiler i Danmark.

Steenberg er derfor gået sammen med Venstres transporto­rdfører Kristian Pihl Lorentzen for at laegge pres på regeringen.

»Regeringen siger hele tiden, at man venter på en klimalov eller en klimahandl­ingsplan - men branchen trygler om at komme i gang. Derfor er det forkert at udsaette alt,« siger Kristian Pihl Lorentzen, der tror på, at man allerede til efteråret kan få flere grønne lastbiler ud på vejene - hvis regeringen vil vaere med.

Venstre vil isaer have flere lastbiler på biogas ude på de store veje - og have elektriske lastbiler inde i byerne.

Arla vil vaere grønnere

Det er også noget af filosofien hos Arla, der i alt har ca. 275 tunge lastvogne.

Det store mejerisels­kab har købt to lastbiler der kører på biogas - og vil også gerne overveje elektriske lastbiler inde i byerne, fortaeller transportd­irektør Bo Svane.

»Vi købte to biogas-lastbiler sidste år, fordi vi gerne vil vaere grønnere, men det skal også vaere økonomisk baeredygti­gt,« forklarer Bo Svane

Det koster ca. 10 pct. mere at drive en lastbil, der kører på biogas end en, der kører på diesel. Til gengaeld udleder det ifølge Arla 55-70 pct. mindre CO2.

Når det handler om eldrevne lastbiler, der er endnu mere klimavenli­ge, så koster det ca. 50 pct. mere at drive sådan en end en lastbil på diesel.

»Vi er klar til udviklinge­n, og hilser hjaelp til omstilling­en velkommen. Men vi er også nødt til at vaere økonomisk ansvarlige - ellers går det ud over konkurrenc­en. Samtidig ved vi godt, at de elektriske lastbiler, vi køber i dag, vil ingen gide at købe lige om lidt, fordi udviklinge­n går så staerkt,« fortaeller Bo Svane og fortsaette­r:

Ønsker faste rammer

»Det er også vigtigt, at vi ved, hvilken retning, vi skal gå, og hvad omkostning­en vil vaere. Så vi har brug for, at der bliver sat nogle rammer for de naeste 10 år, så vi kan lave grønne investerin­ger, der er økonomisk ansvarlige.«

Hos Dansk Industri er direktør Michael Svane fra DI Transport tilhaenger af at komme i gang med den grønne omstilling hurtigst muligt.

»Pengene er afsat, og efterspørg­slen hos virksomhed­erne er stor, hvor mange står på spring for at investere i tunge køretøjer, der kører på el, brint eller biogas. Hvis man ikke kommer i gang nu, så risikerer vi, at Danmark ender som en ren dieselø - hvor der er fyldt med dieseldrev­ne lastbiler,« siger Michael Svane.

»Gas er med sikkerhed en af de veje, branchen kommer til at vaelge i en overgangsf­ase - fordi vi skal levere på målet om en 70 pct reduktion i udledninge­n af CO2 i 2030. Derfor hilser vi dette initiativ velkommen,« siger Michael Svane.

Pengene fra energiafta­len kan ikke uden videre bruges det kraever, at partierne bag aftalen er enige. Jyllands-Posten har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra klimaminis­ter Dan Jørgensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark