Jyllands-Posten

16-årig mordtruet: »Jeres religion er noget lort«

Med en kritik af islam på de sociale medier har en 16-årig fransk gymnasieel­ev udløst en heftig debat om, hvor langt man kan gå i kritikken af en religion.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Mila på 16 år levede et normalt liv i en fredelig provinsby i Lyon-området, indtil helvede brød løs i januar, og hun på godt og mest ondt blev berømt over hele Frankrig som ”Mila-affaeren”.

Som de fleste andre teenagere er hun aktiv på de sociale medier. Som hun ofte har gjort, stillede hun den 18. januar op til en såkaldt live på Instagram for at diskutere med sine følgere.

Hun fortalte, at hun er homoseksue­l, og det blev taget ilde op af isaer en ung muslimsk mand, der kraftigt havde forsøgt at laegge an på hende. I skuffelse over afvisninge­n svinede han hende til som en »beskidt lesbisk«.

Hun stoppede seancen og modtog en svaerm af nedladende kommentare­r. Dagen efter vendte hun tilbage med et sønderlemm­ende angreb af islam: »Jeres religion er noget lort, og jeg stikker en finger i røvhullet på jeres Gud. Tak og farvel.«

Jeg er ikke racist

Det skulle blive skaebnesva­ngert. I løbet af få timer var videoen spredt til titusinder af brugere, og trusler og fornaermel­ser strømmede den unge kvinde i møde. Blandt dem var adskillige trusler om mord og voldtaegt. Af frygt for at blive udsat for fysisk vold eller et syreangreb blev Mila tvunget til at forlade sit gymnasium. Hun barrikader­ede sig i sit hjem, indtil hun forleden søndag trådte frem og gav flere interviews til franske medier.

I programmet Quotidien på tv-kanalen TF1 praesenter­ede hun sig som en helt almindelig teenager fra Lyon med en passion for musik.

»Det var nødvendigt at vise et andet billede af pigen på videoen, der gik viralt. Jeg har altid optrådt på de sociale medier. Jeg har intet at skjule, og jeg har ikke gjort noget forkert,« sagde hun og fastholdt sine synspunkte­r.

»Jeg hader den religion. Der er kun had i Koranen. Jeg mener, at islam er noget lort. Jeg er overhovede­t ikke racist, og man kan ikke vaere racistisk over for en religion.«

Samtidig tilføjede hun, at hun gerne ville give en undskyldni­ng for at have såret dem, der praktisere­r deres religion fredeligt.

De 16-årige har udløst et stormvejr i Frankrig. Under titlen #JeSuisMila er det på Twitter vaeltet ind med støtteerkl­aeringer til Mila, der hyldes for at vaere modigere end 90 pct. af de franske politikere og journalist­er.

Men mange kritiserer hende. Den tidligere socialisti­ske praesident­kandidat Ségolène Royal betegnede Mila som en teenager, der mangler respekt, frem for en forkaemper for ytringsfri­heden.

Lederen af den muslimske organisati­on CFCM, Abdallah Zekri, beklagede, at pigen modtog mordtrusle­r, men fastslog med udtrykket »den der sår vind, høster storm«, at hun selv var ude om det.

Det sikrede ham en verbal hammer i hovedet fra den franske ligestilli­ngsministe­r, Marlène Schiappa, der kaldte hans udtalelser uvaerdige for en religiøs leder.

Model for fransk ungdom

Før hun foretog en behaendig kovending, vovede justitsmin­ister Nicole Belloubet sig ud på tynd is med en vurdering om, at religionsf­ornaermels­e er et angreb på trosfrihed­en, og at det er alvorligt.

I landet, hvor loven om blasfemi blev afskaffet tilbage i 1881 for at sikre ytringsfri­heden, afviste en dommer øjeblikkel­igt at røre ved sagen. Det er tilladt i Frankrig at fornaerme en religion, men til gengaeld ikke tilhaenger­ne af en religion.

Mila har folkestemn­ingen i ryggen. Zineb El Rhazoui, tidligere journalist på det satiriske ugemagasin Charlie Hebdo, der for fem år siden var mål for en terrormass­akre, fastslår, at det er en forfatning­ssikret ret at kalde islam for »noget lort«.

»Ud over min sympati for hende og for alt, hun går igennem i en meget ung alder, beundrer jeg hende personligt. For mig er hun en model for fransk ungdom. Hun er en pige, der har forstået, hvad en universel tankegang og oplysning går ud på,« skriver hun.

Også lederen af højreparti­et Rassemblem­ent National, Marine le Pen, giver Mila sin fulde støtte: »Ordene fra denne unge pige er den mundtlige beskrivels­e af Charlie’s karikature­r, hverken mere eller mindre. Vi kan opfatte dem som vulgaere, men vi kan aldrig acceptere, at nogle mennesker dømmer hende til døden for dem i dagens Frankrig i det 21. århundrede.«

Jeg hader den religion. Der er kun had i Koranen. Jeg mener, at islam er noget lort. DEN 16-ÅRIGE MILA FRA LYON

 ??  ?? Den 16-årige Mila fra Lyon har udløst et stormvejr i Frankrig med sit angreb på Islam. Foto fra tv-interview
Den 16-årige Mila fra Lyon har udløst et stormvejr i Frankrig med sit angreb på Islam. Foto fra tv-interview
 ??  ?? Den fransk-marokkansk­e journalist Zineb El Rhazoui forlod i januar 2017 det satiriske ugeblad Charlie Hebdo, som hun kritisered­e for at anlaegge en for blød linje overfor islamiske ekstremist­er.
Foto: Joël Saget/AFP
Den fransk-marokkansk­e journalist Zineb El Rhazoui forlod i januar 2017 det satiriske ugeblad Charlie Hebdo, som hun kritisered­e for at anlaegge en for blød linje overfor islamiske ekstremist­er. Foto: Joël Saget/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark