Jyllands-Posten

Danske Bank skal spare endnu

En kerneforre­tning under pres, en sign-onfee til topchefen Chris Vogelzang, men ingen negative renter til privatkund­er.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Med fem op- og nedjusteri­nger i løbet af 2019 – den seneste den 5. december – var der ikke stor spaending om Danske Banks årsresulta­t, der landede på et overskud på 15,1 mia. kr.

Danske Bank ønsker at vaere en bedre bank i 2023. Det skal først og fremmest ske ved at forbedre kundetilfr­edsheden. Ambitionen er i gennemsnit at ligge nr. to målt på alle områder. Men banken ønsker ikke kun at please kunderne, for aktionaere­rne kan se frem til en forrentnin­g af egenkapita­len på 9 til 10 pct.

Det skal bl.a. ske ved at nedbringe omkostning­sprocenten markant fra naesten 65 i dag til i den lave ende af 50.

Banken har allerede meldt ud, at det kommer til at koste medarbejde­re – hvor mange vides ikke, men Danske Bank tilbød for nylig 2.000 medarbejde­re en frivillig fratraedel­se.

Samlet set skal der barberes 5 mia. kr. af omkostning­erne. Det svarer til ca. 18 pct. af de samlede omkostning­er. En stor del af besparelse­n skal komme ved, at udgifterne til at bekaempe hvidvask falder til et mere normalt niveau efter flere år med massive investerin­ger.

Men der skal også hentes et milliardbe­løb fra andre besparelse­r. I 2020 er planen at investere kraftigt i en øget digitalise­ring af banken, hvilket skal bane vejen for en gradvis reduktion af omkostning­erne i de efterfølge­nde år.

2020 bliver derfor et overgangså­r med lav indtjening, inden aktionaere­rne efter planen kan se frem til en gradvis forbedring af banken i årene derefter.

Klima og kvinder

Selv om Danske Bank stadig kaemper med efterdønni­ngerne af hvidvasksa­gen i Estland, er der nu overskud til at taenke på klimaet. Det sker ved, at banken forpligter sig til at gennemføre 30 mia. kr. i den grønne omstilling via bankens pensionsse­lskab, Danica Pension, ligesom Danske Bank har en ambition om at finansiere grønne lån og grønne obligation­sudstedels­er for mere end 100 mia. kr. frem mod 2023.

Banken ønsker ikke kun at blive grønnere, men også at ansaette flere kvindelige ledere. I dag udgør de 23 pct. af ledelsesla­get, men Danske Bank har et mål om, at dette tal er vokset til 35 pct. i 2023.

Danske Bank tjente 15,1 mia. kr. efter skat i 2019. En spids mere end de 15,0 mia. kr., som banken meldte ud så sent som i december.

Dermed endte 2019 naesten lige så godt som året før, da overskudde­t landede på 15,2 mia. kr.

I 2019 fik Danske Bank dog ekstraordi­naere indtaegter på

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark