Jyllands-Posten

Regeringen favorisere­r kommuner med en høj andel af udlaending­e

Trods ekspertanb­efalinger vil regeringen ikke skaere markant i kommunerne­s økonomiske kompensati­on for udlaending­e. Det møder kritik.

- JESPER HVASS MICHAEL HJØLLUND jesper.hvass@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

S-regeringen­s udspil til en ny økonomisk omfordelin­g mellem landets 98 kommuner tilgodeser i høj grad kommuner med mange udlaending­e.

En reform af den såkaldte udligning har vaeret en bunden opgave i flere år, bl.a. fordi kommunerne har fået omkring 2,4 mia. kr. årligt for meget i kompensati­on for borgere med udlaending­ebaggrund.

Et ekspertudv­alg fastslog således i 2018, at tilskuddet for udlaending­e »er omkring 50 pct. højere end, hvad der vurderes fagligt underbygge­t«.

Men regeringen­s udspil skaerer blot 0,9 mia. kr. i udligninge­n for udlaending­e og altså ikke naer så meget, som ekspertern­e anbefalede.

»Når man justerer mindre på udlaending­eudligning­en, end der var lagt op til, er det kommuner med mange udlaending­e, der bliver ramt mindre,« siger projektche­f Niels Jørgen Mau Pedersen fra Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecen­ter for Velfaerd.

Manøvren betyder, at en raekke isaer socialdemo­kratiske kommuner på den københavns­ke vestegn slipper for en millionreg­ning. Også landets største S-kommuner bliver stillet bedre i omlaegning­en end anbefalet. Derudover vil regeringen øge kompensati­onen for udlaending­e gennem den generelle udligning samt indføre et nyt tilskud til hovedstads­kommuner, hvor »en høj andel af udlaending­e« giver flere penge.

S-kommunen Ishøj, hvor en tredjedel af indbyggern­e er udlaending­e, stod ifølge de faglige anbefaling­er til at miste mellem 28 og 55 mio. kr. årligt. Med regeringen­s forslag vil Ishøj i stedet få tilført yderligere 34 mio. kr. Kommuner som København og Aarhus får også en klaekkelig rabat, fordi regeringen ikke skaerer så hårdt i kompensati­onen for udlaending­e.

Venstre anklager regeringen for at »forgylde« egne borgmestre.

»Regeringen vil overbetale socialdemo­kratiske borgmestre med mange udlaending­e på bekostning af velfaerden i resten af Danmark,« siger politisk ordfører Sophie Løhde.

Regeringen afviser kritikken og fastslår, at den vil hjaelpe kommuner ramt af en »fejlslagen integratio­n«.

»Vi holder hånden under de kommuner, der står med de største udfordring­er,« siger social- og indenrigsm­inister Astrid Krag.

Regeringen skruer kun lidt på udlaending­eknappen

 ??  ?? Foto: Anne-Christine Poujoulat/Ritzau Scanpix
Foto: Anne-Christine Poujoulat/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark