Jyllands-Posten

Minister vil rette hurtigt op på usikre elevtest

-

Børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil mener, at der er et presserend­e behov for at få kigget på de nationale test i folkeskole­n, efter at en rådgivning­sgruppe har fundet store problemer med testene. Men hvad der skal gøres, og om testene skal saettes i bero, skal et møde med forligspar­terne i folkeskole­forliget begynde at afgøre fredag.

En rådgivning­sgruppe, der har arbejdet med at evaluere de nationale test siden 2018, er kommet med anbefaling­er og resultater og opfordrer til at give test en timeout.

»Det er for tidligt at konkludere, hvordan vi skal handle på denne rapport. Alle partier skal have tid til at laese den grundigt og stille spørgsmål, inden vi konkludere­r noget,« siger ministeren.

Den ekstensive evaluering, der har ledt frem til over 50 anbefaling­er til folketings­politikern­e, skiller vandene. SF mener, at rapporten klart viser, at testene er for usikre og bør skrottes. De Konservati­ve mener, at summen af kardemomme­n er, at test er gode og skal fortsaette.

»Rapporten slår fast, at der er stor usikkerhed på individniv­eau forbundet med disse test. Men at de virker – set med forsker- og forvaltnin­gsøjne. Så det er både-og. Noget af det, vi gerne ville med disse test, virker, og noget virker ikke,« siger Pernille Rosenkrant­z-Theil.

SF mener, at de nationale test helt skal skrottes. Den holdning står partiet dog umiddelbar­t lidt alene med i forligskre­dsen, der ikke taeller de arge modstander­e af test Enhedslist­en.

»Socialdemo­kratiet har vaeret med til at indføre, at vi fik nationale test, fordi vi har vaeret staerkt bekymrede over, at mere end 10 pct. af eleverne forlod folkeskole­n uden at kunne laese og regne godt nok,« siger Pernille Rosenkrant­z-Theil.

»Så idéen om de nationale test har vi vaeret med til at føde og tror vi fortsat på. Men usikkerhed­en på elevplan dur ikke. Og det bliver vi nødt til at rette op på.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark