Jyllands-Posten

Spilafhaen­gige begynder at gamble i en ung alder

- NANNA ELMSTRØM Nanna.Elmstroem@jp.dk

I det første år med hjaelpelin­jen Stopspille­t har Spillemynd­igheden fået henvendels­er fra mange, der havde en tidlig spilledebu­t, på trods af at det er ulovligt for unge under 18 at spille spil som Oddset eller Tips.

Af 326 spillere var 274 startet med at spille pengespil, inden de fyldte 25 år. 153 af dem inden deres 18-års fødselsdag.

»Det fortaeller os, at der er opgaver, som ligger uden for lovgivning­en, som vi også skal have øje for at imødekomme – saerligt udfordring­en med, at de unge spiller,« siger kontorchef for

Stopspille­t Linda Lomborg.

Hun påpeger, at udbyderen bør sikre, at man tjekker unges id. Desuden er det vanskeligt, hvis foraeldre og venner spiller, og det dermed opfattes som socialt acceptabel­t.

»Vi hører tit, at de unge maend, som har haft en meget tidlig spilledebu­t, har laert at spille sammen med far. Derfor ligger der et ansvar hos foraeldren­e.«

Linda Lomborg oplyser, at man hos Stopspille­t ofte hører, at spilafhaen­gige har fået penge af foraeldren­e til spil eller fået lov at bruge foraeldren­es spilkonto på internette­t. En hungren efter spaending haenger også sammen med, at mange har tidlig spildebut.

»Saerligt unge er en smule mere risikovill­ige og spaendings­søgende end voksne. Gambling opfylder de ting.«

Antallet af unge med tidlig spildebut overrasker ikke Michael Bay Jørsel, der er centerlede­r for Center for Ludomani. Cirka halvdelen af de 700, der startede i behandling sidste år, begyndte at spille, før de blev 18 år.

»Med de 1.200 spilreklam­er, der er i døgnet lige nu, kan man ikke se sig fri for, at de rammer de unge. For det gør de,« siger han.

Ifølge Michael Bay Jørsel ender en del af klienterne med at droppe studier, miste laererplad­ser og optage kviklån for at skaffe penge til nye spil.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark