Jyllands-Posten

Frygt for konfiskeri­ng og bortauktio­nering af uskyldiges biler

Branchefor­mand for leasingsel­skaber mener, at regeringsu­dspil kan vaere i strid med ejendomsre­tten.

- RASMUS BLOCH HANSEN JESPER KONGSTAD rasmus.b.hansen@jp.dk jesper.kongstad@jp.dk

Når en bilist fremover bliver taget i at køre vanvidskør­sel, vil politiet kunne konfiskere bilen og give føreren op til 20 dages faengsel. Sådan lyder et udspil fra regeringen, men det kan ende med at ramme uskyldige bilejere, lyder kritikken.

I regeringen­s udspil til bekaempels­e af vanvidsbil­ister, som justitsmin­ister Nick Haekkerup praesenter­ede torsdag, står der, at »alle biler, der anvendes til vanvidskør­sel, vil som udgangspun­kt blive konfiskere­t, uagtet at bilen er ejet af en tredjemand«. Herefter vil bilerne blive bortauktio­neret.

Der er dog få undtagelse­r: Hvis bilen er stjålet, bliver den ikke solgt af staten, og hvis leasingsel­skabet kan dokumenter­e, at alting er i orden, og at der er foretaget det nødvendige baggrundst­jek, så kan leasingsel­skabet ved en domstol forsøge at få en konfiskati­on omstødt og afvaerge et salg af køretøjet.

Ved praesentat­ionen sagde Nick Haekkerup:

»Der er tale om personer, som indtil nu har vaeret ligeglade med konsekvens­erne. De har ingen respekt for loven og for de mennesker, de bringer i fare med deres hensynsløs­e adfaerd.«

Man straffer de forkerte, i vores tilfaelde aerlige og velmenende selskaber. CHRISTIAN BRANDT, DIREKTØR I BRANCHEORG­ANISATIONE­N FINANS OG LEASING

Bilen bliver bortauktio­neret

Der kom politisk bevågenhed på problemet med vanvidsbil­ister efter en ulykke på Langebro i København i juli 2018, hvor en mand kørte mindst 117 km/t i en leaset Audi A6. Han bragede frontalt ind i en anden bil, hvori der sad en politimand, der ikke var i tjeneste. Politimand­en døde kort tid efter.

Det er isaer dyre muskelbile­r, der bliver brugt til vanvidskør­slen.

Hos FDM får regeringen­s nye udspil en lunken modtagelse:

»Langt hen ad vejen er udspillet fornuftigt, men vi er bekymrede ved udsigten til, at bilerne skal konfiskere­s. Det kan skabe nogle uheldige situatione­r, hvor folk bliver straffet for noget, de ikke har gjort. Det kan både komme til at gå ud over privatpers­oner og leasingsel­skaber,« siger Dennis Lange, der er juridisk konsulent i FDM.

Udsigten til fremtidige konfiskeri­nger af privat- og leasingbil­er falder også Christian Brandt, der er direktør i brancheorg­anisatione­n Finans og Leasing, for brystet.

»Jeg forstår ikke, at justitsmin­isteren kan udtale, at det ikke strider imod juraen, der siger, at ejendomsre­tten er ukraenkeli­g,« lyder det fra Christian Brandt.

Med det nye udspil kan landets billeasing­selskaber risikere at miste deres biler.

»Hvis det skal stå for pålydende, at vores biler skal bortauktio­neres, hvis de anvendes til vanvidskør­sel, vil vi gøre alt for at kaempe imod det. Man straffer de forkerte, i vores tilfaelde aerlige

eller Rigspoliti­et har dog tal eller opgørelser, der praecist viser, hvem der står bag vanvidskør­slen i Danmark.

Matias Møl Dalsgaard er direktør i delebilstj­enesten Gomore og håber, at der kommer aendringer i udspillet, før det bliver til virkelighe­d:

»Jeg vil håbe, at man når at taenke med, at man ikke bør straffe almindelig­e danskere for andres forbrydels­er.«

»Vi har gode, almindelig­e kunder, og vi foretager tjek af vores kunder, hvor de skal vise køre- eller sygesikrin­gskort. Derfor vil jeg ikke mene, at vanvidskør­sel er et problem for os,« siger Matias Møl Dalsgaard.

Udspillet laegger op til, at myndighede­rne i fremtiden skal kunne faengsle personer, der kører vanvidskør­sel med over 200 km/t eller overskride­r hastigheds­begraensni­nger med mere end 100 pct. og samtidig kører mere end 100 km/t. I førstegang­stilfaelde vil straffen vaere 20 dages ubetinget faengsel og en ubetinget frakendels­e af førerrette­n i minimum tre år.

Et andet af forslagets i alt ni punkter går på, at leasingsel­skaberne fremover får mulighed for at tjekke lejerens skatteforh­old.

 ??  ?? På Langebro i København omkom en politibetj­ent den 23. juli 2019, efter at han blev påkørt af en modkørende bil, der kørte mindst 117 km/t. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
På Langebro i København omkom en politibetj­ent den 23. juli 2019, efter at han blev påkørt af en modkørende bil, der kørte mindst 117 km/t. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark