Jyllands-Posten

Regeringen skruer kun lidt på udlaending­eknappen – og sender penge til Vestegnen

Eksperter anbefalede at halvere kommunerne­s kompensati­on for udgifter til udlaending­e, men regeringen vil det anderledes. Venstre anklager S-regeringen for at overbetale egne kommuner, mens De Konservati­ve efterlyser saglige belaeg for udspillet.

- JESPER HVASS MICHAEL HJØLLUND jesper.hvass@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

Man siger to ting om udligning – den økonomiske omfordelin­g mellem landets 98 kommuner: Det ene er, at ganske få mennesker forstår principper­ne bag fordelinge­n af de godt 20 mia. kr. årligt ned i enhver detalje. Det andet er, at man langtfra kan gøre alle glade, hvis man vil lave systemet om.

Dertil kan man tilføje, at ethvert forsøg på en omlaegning med usvigelig sikkerhed vil blive kritiseret for at tilgodese egne politiske venner.

I 2018 praesenter­ede den davaerende VLAK-regering sit udspil til en reform af udligninge­n i mørklagte forhandlin­ger i Finansmini­steriet. Da Jyllands-Posten kunne fortaelle om konsekvens­erne for landets kommuner, gik den davaerende socialdemo­kratiske opposition i offensiven. I en video på Facebook iklaedte partiet davaerende økonomi- og indenrigsm­inister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) Robin Hoodgevand­ter, vendte ham på hovedet og beskyldte regeringen for at favorisere sine egne.

»Giver til dem, der har meget,« lød budskabet, mens borgerlige kommuner i Nordsjaell­and tonede frem på et kort.

»Tager fra dem, der har lidt,« fortsatte videoen, mens den viste socialdemo­kratiske kommuner, der stod til at tabe på reformen.

Herefter fulgte et citat fra S-borgmester i Frederiksh­avn Birgit Stenbak Hansen:

»Det er tydeligt, at der har vaeret staerke politiske ønsker om at tilgodese nogle saerlige kommuner.«

Men i 2020 er rollerne byttet om. Socialdemo­kratiet er rykket ind i regeringsk­ontorerne. Og med partiets udspil til en reform af udligninge­n ser danmarksko­rtet helt anderledes

overkompen­sation for udlaending­e?

»Vi mener ikke, at borgerne i de kommuner, der står med den største regning for en fejlslagen integratio­n, skal betale prisen.«

Anerkender du, at det er et politisk valg?

»Det er et politisk valg på baggrund af en virkelighe­d, hvor man må sige, at andelen af ikkevestli­ge indvandrer­e og efterkomme­re er meget høj i de kommuner i hovedstads­området. Der er en betydelig koncentrat­ion. I Ishøj med 33 pct. og i Brøndby med 28 pct.«

Holder I ikke hånden over for eksempel de socialdemo­kratiske kommuner på Vestegnen?

»Det her handler om at sikre en mere retfaerdig udligning.«

Ifølge Kurt Houlberg, professor ved Vive, viser forskning, at konkrete aendringer i udligning ofte afspejler en regerings politiske prioritete­r:

»Både historisk og i det aktuelle udspil er der en tendens til, at aendringer i udlignings­systemet i højere grad tilgodeser kommuner med samme partifarve som den siddende regering. Om det så er udtryk for, at der skeles til, hvor egne borgmestre sidder, og/eller at partifarve­n har betydning for, hvilke problemer og uligheder i kommunerne det prioritere­s højest at få håndteret, er ikke muligt at sige.«

»Det havde vaeret lidt af en massakre«

Regeringen­s udspil vaekker glaede på borgmester­kontoret i vestegnsko­mmunen Ishøj. En halvering af tilskuddet til udlaending­e ville ifølge ekspertudv­alget have kostet kommunen mellem 28 og 34 mio. kr. om året.

»Det havde vaeret lidt af en massakre. Vi har mange udlaending­e i vores kommune, og det ville gå ud over integratio­nen,« siger Sborgmeste­r Ole Bjørstorp.

Han kan ikke forstå, hvis Ishøj bliver overkompen­seret for udgifter til udlaending­e:

»Tvaertimod. Vi bliver underkompe­nseret. Vi har store udgifter til blandt andet skoleområd­et, hvor vi saetter ind med ekstra undervisni­ng og specialkla­sser.«

fordi det er ulaekkert, men fordi vi ikke ved, om det faktisk er med til at skubbe folk til at begå overgreb,« lyder det.

V siger nej

Jeppe Bruus giver ikke meget for argumentet om, at et forbud måske kan føre til flere overgreb mod børn.

»Med det argument kunne man også sige, at det skulle vaere lovligt med virkelighe­dstro spil og virtual reality, hvor du kan gå ind i en 5. klasse og hive et par piger med ud for at dyrke sex med dem i et andet klasseloka­le.«

Fra Venstre bliver det dog et nej.

»Jeg kan sagtens forstå, at man gerne vil forbyde disse dukker, men vi følger de råd, som er kommet fra organisati­onerne,« siger Preben Bang Henriksen (V), som er partiets ordfører, når forslaget skal debatteres.

Ingen ved, hvor mange børnesexdu­kker der årligt ender på danske adresser, men kontroldir­ektør i Toldstyrel­sen Preben Buchholtz bekraefter, at man jaevnligt støder på dem ved stikprøvek­ontroller.

»Da dukkerne i dag er lovlige, frigiver Toldstyrel­sen dem. Af samme grund har vi ikke tal for, hvor mange der kommer ind i landet. Men hvis Toldstyrel­sen har en begrundet mistanke om, at dukkerne indgår som led i noget ulovligt, overdrager vi informatio­ner om modtageren af dukken til politiet til deres vurdering og en eventuel videre efterforsk­ning,« lyder det.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark