Jyllands-Posten

REGERINGEN­S UDSPIL

-

Regeringen vil aendre fordelinge­n af penge mellem kommunerne ved at aendre det såkaldte udlignings­system. Regeringen siger, at den vil flytte penge fra bykommuner omkring saerligt hovedstade­n, Nordsjaell­and og Aarhus til landets yderkommun­er. Samtidig justerer regeringen i kommunerne­s kompensati­on for udgifter til udlaending­e, dog betydeligt mindre end en ekspertgru­ppe i 2018 lagde op til. Den fandt, at kommunerne bliver overkompen­seret for udgifter til udlaending­e med ca. 50 pct.

Dertil foreslår regeringen et nyt hovedstads­tilskud, der bl.a. afhaenger af, hvor mange udlaending­e der er i kommunen. laekket forhandlin­gsnotat udarbejdet af regeringen. Endelig foreslår regeringen en ny »tilskudsor­dning for udsatte hovedstads­kommuner«. Det er rettet mod kommuner, der blandt andet har en »høj andel af udlaending­e«.

Udspillet får Venstre til at kritisere regeringen.

»Det er helt tydeligt, at regeringen har gjort det her af politiske årsager. Det er et politisk valg, at Mette Frederikse­n giver en gave på et trecifret millionbel­øb til de socialdemo­kratiske borgmestre på Vestegnen. Det er usaglig overbetali­ng for udlaending­e. Ikke bare en gang, men tre gange,« siger politisk ordfører Sophie Løhde.

De Konservati­ves finansordf­ører, Rasmus Jarlov, savner »saglige belaeg« for udspillet.

»Det er en omfordelin­g, som baserer sig på sympatier for enkelte kommuner. Vi har mange gange bedt regeringen fremlaegge de faglige belaeg bag det, den foreslår, men vi må konstatere, at de ikke findes«

Et politisk valg

Social- og indenrigsm­inister Astrid Krag forklarer, at regeringen ikke har valgt at skaere så hårdt i udlaending­eudligning som anbefalet for at sikre velfaerden i kommuner med mange udlaending­e.

»Vi vil holde hånden under de kommuner, der er mest traengte. Der er en stor ulighed i forhold til den store regning, som nogle kommuner står med som følge af en fejlslagen integratio­n. Der er nogle, der løfter en stor opgave, og det ville vaere helt urimeligt, hvis deres borgere skulle leve med en ringere velfaerd af den grund.«

Er det valg truffet på baggrund af nye analyser af omkostning­erne for udlaending­e, eller er det en politisk beslutning?

»Grundlaegg­ende er det et politisk valg om at ville holde hånden under de kommuner, der er mest traengt,« siger Krag og fortsaette­r:

»Der er kommet nye opgaver til. Og vi kan se, at integratio­nsprobleme­rne desvaerre går i arv til tredje generation.«

Men risikerer I ikke at fastholde en

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark