Jyllands-Posten

AfD blev de nye kongemager­e – nu skal valget gå om

Tysklands kansler Merkel, gjorde det klart, at hendes parti ikke skal samarbejde med AfD. Thüringens nye leder nåede at sidde mindre end et døgn.

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Tysklands kansler, Angela Merkel, talte med meget store bogstaver, da hun uden omsvøb gjorde det klart, at hendes parti ikke vil indgå aftaler med AfD (Alternativ­e für Deutschlan­d). Få timer efter at en sammenbidt Merkel havde sendt det budskab fra en pressekonf­erence i Sydafrika, trådte Thüringens nye ministerpr­aesident, liberale Thomas Kemmerich, tilbage. Han nåede end ikke at få 24 timer på posten.

Onsdag aften lignede han ellers en vinder, da han i tredje valgrunde lige praecis fik stemmer nok til at blive valgt i stedet for Bodo Ramelow, som er rød (Die Linke), og som tidligere sad på posten. Men djaevelen ligger i detaljen: Kun takket vaere AfD, som gik ind som kongemager­e, kunne de borgerlige vaelte Thüringens røde styre.

Og det var, som Merkel formulered­e det: »utilgiveli­gt«. Den tyske forbundska­nsler gjorde det krystalkla­rt, at samarbejde­t med AfD er et brud med de konservati­ves vaerdier og overbevisn­ing.

AfD i Thüringen ledes af Björn Höcke. Han tilhører den yderste højrefløj og har bl.a. har gjort sig bemaerket ved at kalde monumentet, der mindes Holocaust og ofrene for nazisterne­s masseudryd­delse af jøder, for et ”skammens monument” og har talt imod den tyske udsoning efter Anden Verdenskri­g.

En dom slog sidste år fast, at Björn Höcke godt må kaldes for fascist. Det skete efter en nøje granskning af Höckes ytringer.

Spontane demonstrat­ioner

Allerede onsdag aften opstod der i flere tyske byer spontane demonstrat­ioner mod valget af Thomas Kemmerich. Hverken juridisk eller demokratis­k er der noget at komme efter, men som ofte i Tyskland spiller historien en vaesentlig rolle. Ved demonstrat­ioner i Erfurt mindede Benjamin-Immanuel Hoff fra Die Linke om, at det netop var i Thüringen, at Adolf Hitlers nationalso­cialistisk­e parti fik sit parlamenta­riske gennembrud. Det var her i delstaten, at William Frick i 1930 blev Tysklands første naziminist­er.

Også internatio­nalt vakte valget af Kemmerich opsigt. Den tyske avis Welt har gennemgået, hvordan nyheden bredte sig ud i Europa under overskrift­er som det spanske »et tabu er brudt i Tyskland«, det britiske »AfD som kongemager­e«, eller som det blev konstatere­t i Schweiz: »Dette er demokrati«.

Optraek til nyvalg

Efter Angela Merkels klare melding fik de CDU/CSUpolitik­ere, som allerede havde vaeret ude at lykønske Kemmerich med valget, travlt med at traekke gratulatio­nerne tilbage.

»Det var en fejl,« lød det fra Tysklands digitale minister, CSU-politikere­n Dorothee Bär.

Torsdag bad Kemmerich om at få opløst delstatspa­rlamentet og få udskrevet nyvalg. Netop det advarede han imod i de timer, da han endnu stod fast. FDP-politikere­n frygter, at et nyvalg vil styrke yderfløjen­e på bekostning af den politiske midte, som led et stort nederlag ved valget i oktober. AfD blev naeststørs­te parti kun overgået af kommunistp­artiets arvtagere Die Linke, som CDU’s formand, Annegret Kramp-Karrenbaue­r, kraftigt har advaret partifaell­erne mod at samarbejde med. Annegret KrampKarre­nbauer overtog formandspo­sten i 2018 efter Angela Merkel, men hendes gennemslag­skraft og pondus betvivles ofte i tyske medier, som haefter sig ved, at det angiveligt ikke lykkedes for hende i tide at få styr på tropperne i Thüringen.

Fra Tysklands socialdemo­kratiske parti, SPD, som er med i Angela Merkels regering, lød der hårde ord mod koalitions­partneres ageren:

»Et lavpunkt i Tysklands efterkrigs­historie,« mente SPD-generalsek­retaer Lars Klingbeil, som konstatere­de, at CDU havde indladt sig på et farligt spil.

Som kongemager­e nåede AfD at glaede sig: Konstituer­ingen i Thüringen var udtryk for første skridt mod en politisk omvaeltnin­g i Tyskland, lød det. Efter Kemmerichs afgang kaldte Andreas Kalbitz, der også tilhører højrefløje­n i AfD, det et knaefald for Merkels centralist­iske metoder:

»Forbundska­nsleren mener, at man bare skal fortsaette med at stemme, indtil resultatet passer. Sådan en foragt for demokratie­t fra det højeste politiske embede har borgerne i Thüringen ikke oplevet siden 1989,« mener han.

 ??  ?? I flere tyske byer opstod der demonstrat­ioner, hvor der blev henvist til historien, efter at AfD havde hjulet den liberale Thomas Kemmerich til magten i Thüringen. Det var i samme delstat, at nazipartie­t fik sit parlamenta­riske gennembrud i 1930. Foto: Jens Schlueter/AFP
I flere tyske byer opstod der demonstrat­ioner, hvor der blev henvist til historien, efter at AfD havde hjulet den liberale Thomas Kemmerich til magten i Thüringen. Det var i samme delstat, at nazipartie­t fik sit parlamenta­riske gennembrud i 1930. Foto: Jens Schlueter/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark