Jyllands-Posten

Tjetjener myrdet på fransk hotelvaere­lse

Et halvt år efter et mord i en park i Berlin er endnu en tjetjener myrdet.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Foreløbig er der ikke fastlagt nogen forbindels­e til mordet på den tidligere tjetjenske oprørslede­r Zelimkhan Khangoshvi­li i Berlin i august sidste år.

Men bloggeren Imran Alievs

naermeste har ifølge franske medier en staerk mistanke om, at den 44-årige tjetjener i sidste uge blev myrdet på et fransk hotelvaere­lse på grund af sine kritiske udfald mod Tjetjenien­s autoritaer­e leder, Ramzan Kadyrov.

Aliev blev fundet myrdet med adskillige knivstik i et vaerelse på hotel Coq Hardi ved banegården i den nordfransk­e by Lille, hvortil han var kommet fra sit asyl i Belgien og havde indlogeret sig en enkelt nat.

Dermed led han samme skaebne som en raekke andre, der har lagt sig ud med den russiske praesident Putins enerådige mand i Tjetjenien siden 2007. Ifølge BBC’s ruslandsre­daktion opfordrede Kadyrov på et møde i november sidste år til at »draebe, faengsle eller skraemme« fjender af Rusland.

Påvirket dømmekraft

Under bloggernav­net Mansour den Gamle kritisered­e Aliev regelmaess­igt Kadyrov på videoer på Facebook og YouTube. Ifølge Le Figaros korrespond­ent i Moskva var bloggeren kendt som meget opstemt og højtråbend­e. Men han led af en alvorlig ledsygdom, der fik ham til at indtage store maengder smertestil­lende medicin, og som ifølge hans bekendte af og til påvirkede hans dømmekraft.

En anden tjetjensk blogger, Tumso Abdurakhma­nov, der ligeledes har modtaget dødstrusle­r for at kritisere Kadyrov, skriver på Youtube ifølge avisen Moscow Times, at gerningsma­nden allerede er vendt tilbage til en belønning i Tjetjenien.

Men mordet kan have andre motiver. Musa Tayipov, en tjetjensk opposition­sjournalis­t i Strasbourg, siger til avisen The Guardian, at Aliyev har modtaget trusler fra borgere i Tjetjenien­s nabostat Ingushetia efter kritiske kommentare­r om en graensestr­id mellem de to stater i Den Russiske Føderation.

Mange tusinder er flygtet fra det hovedsagel­igt muslimske Tjetjenien til Europa og Nordamerik­a efter to løsrivelse­skrige mod Moskva og på grund af Kadyrovreg­imet, der ofte beskyldes for brud på menneskere­ttighedern­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark