Jyllands-Posten

Mette Frederikse­n vil have en EU-rabat, der er lige så stor som i Thornings tid

Ifølge statsminis­ter Mette Frederikse­n kan der findes 15 mia. euro på EU’s budget ved at følge den reelle inflation.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Et afgørende mål for statsminis­ter Mette Frederikse­n i forhandlin­gerne om det naeste syvårige EU-budget er at få rabat. Efter et møde med EU-formand Charles Michel løftede hun sløret for, hvor stor den i hendes øjne skal vaere:

»Vi har en dansk rabat i dag, og jeg kan ikke se, hvorfor den skulle forandre sig,« sagde Mette Frederikse­n.

Danmarks nuvaerende rabat blev forhandlet af Helle Thorning-Schmidt i 2013. Den er et fast beløb, der hverken afhaenger af EU-budgettets størrelse eller udviklinge­n i Danmarks bruttonati­onalindkom­st (BNI). I 2020 er den på 146,3 mio. euro – knap 1,1 mia. kr. –hvilket kan ses i forhold til Danmarks årlige betaling på omkring 20 mia. kr. i EU-bidrag.

Dermed er der nu sat tal på målet for den rabat, som et bredt flertal i Folketinge­t i sidste uge blev enigt med Frederikse­n om, at der skal laegges »afgørende vaegt« på, når EU’s stats- og regeringsc­hefer på et møde den 20. februar vil forsøge at blive enige om et nyt budget.

”Afgørende vaegt” betyder ifølge et notat fra Udenrigsmi­nisteriet, »at regeringen automatisk vil stemme imod forslaget, såfremt den eller de givne betingelse­r ikke er opfyldt«.

Under torsdagens besøg i Bruxelles undveg Frederikse­n dog at tage ordet veto i sin mund.

Samme pli udviste den østrigske kansler, Sebastian Kurz, ikke i weekenden, da han talte med den østrigske public service-radio Ö1 om, at kommission­ens forslag om et nyt EU-budget på 1,11 pct. af EU’s BNI er for højt.

»1,11 er stadig ikke acceptabel­t for os. Så der vil vaere et veto fra vores side her,« sagde Kurz.

Sammen med Sverige og Holland arbejder Østrig og Danmark taet sammen om at undgå en stor budgetstig­ning. For Folketinge­t og regeringen er det ligesom med milliardra­batten afgørende, at budgettet bliver på 1,00 pct. Ellers skal Frederikse­n spørge Europaudva­lget igen, før hun kan indgå en aftale med resten af EU.

Til sammenlign­ing er Østrigs rabat på størrelse med Danmarks, Sveriges er fem gange så stor, og Hollands er ca. 10 gange så stor som Danmarks.

Et hul i kassen

Kampen for at begraense budgettet er udfordret af brexit, der giver et hul i kassen på omkring 13 mia. euro om året, og en raekke nye udfordring­er for EU som klima og migration. Derfor har kommission­en foreslået stigningen til 1,11 pct.

Men selv om situatione­n er vanskelig og ifølge Mette Frederikse­n ikke flytter sig ret meget og måske heller ikke løser sig på topmødet om to uger, er der ifølge statsminis­teren også fremskridt:

»Vi taler om en udvidelse med så mange milliarder, at man knap nok kan regne dem sammen. Det mener jeg ikke er den rigtige vej at gå for Europa. Men hvis vi målretter det eksisteren­de budget både i forhold til strukturfo­ndene og administra­tionen, så vil vi have rig plads også til at moderniser­e budgettet.«

Frederikse­n kaldte det sidste år »fuldstaend­ig gak«, at EU-Kommission­en har foreslået en stigning på 5 mia. euro til administra­tion – fra 71 til 76 mia. euro over de syv år.

»Der er flere muligheder«

Siden har det finske EU-formandska­b foreslået at skaere 2 mia. euro af stigningen, men Frederikse­n mener, »at man kan komme laengere«.

Hun peger på, at budgetforh­andlingen tager udgangspun­kt i en fast inflations­stigning på 2 pct. årligt. Men den reelle inflation er lavere – i 2019 var den 1,6 pct. i EU.

»Hvis vi tager den buffer ud, vil det give omkring 15 mia. Der er flere muligheder, end finnerne har kunnet få øje på. Men det går i den rigtige retning,« siger Mette Frederikse­n.

Statsminis­teren understreg­er, at hun godt er klar over, at Danmarks EU-regning kommer til at stige.

»Vi vil komme til at bruge ca. 20 pct. flere penge, end vi gør i dag. Meget af det er fornuftigt. Når vi taler klimakrise og migrations­strømme for eksempel. Jeg går ikke til Bruxelles og siger, at vi skal bruge faerre penge. Vi kommer til at bruge flere penge. Men jeg vil ikke vaere med til, at vi kommer til at bruge mange flere penge,« siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark