Jyllands-Posten

Trods frifindels­e efterlader Trumps rigsretssa­g USA dybt splittet 3

Senatets frifindels­e af Donald Trump sent onsdag dansk tid styrker praesident­en her og nu og giver Demokrater­ne stof til eftertanke. Vi har draget fem konklusion­er efter sagens afslutning.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

naevninget­ing. Men måden, det er sket på, har understreg­et praesident­ens taet ved totale kontrol over sit parti, hvor naesten alle marcherer i takt.

Det er Trumps store styrke og kan blive Republikan­ernes store problem, den dag Trump-glansen falmer.

Det var ikke nok, at Demokrater­ne kunne bevise deres sag Demokrater­nes timing og tilgang var forkert

Hele vejen gennem processen har Demokrater­ne haft svaert ved at forklare, hvorfor de ikke ventede og lod de amerikansk­e vaelgere afgøre sagen om praesident­ens embedsføre­lse ved valget i november.

Stort set siden Trump blev indsat for tre år siden, har en staerk strømning hos Demokrater­ne tørstet efter at gøre valget i 2016 ugjort og slippe af med praesident­en.

Både den årelange såkaldte Muellergra­nskning og rigsretssa­gen afdaekkede ulovlige og tvivlsomme forhold i og omkring Trumps administra­tion, men Demokrater­nes forsøg på at skyde juridisk genvej for at løse et politisk problem er slået fejl.

Mange republikan­ske vaelgere vil undervejs vaere blevet bestyrket i deres, ikke altid grundløse, mistanke om, at en stor del af det demokratis­ke establishm­ent mangler basal respekt for deres valg og er klar til at bruge alle til rådighed stående midler for at omgøre det.

Rigsretssa­gen kommer ikke til at afgøre praesident­valget

afgøre efterårets valg, hvor emner som nationens økonomiske tilstand, krisen i det amerikansk­e sundhedssy­stem, indvandrin­g og klimaforan­dringer vil stå centralt.

Det er til gengaeld ikke utaenkelig­t, at de republikan­ske senatorers beslutning om at undlade at høre nye vidner, der formentlig kunne oplyse sagen, kommer til at koste et par af dem jobbet i november.

Den amerikansk­e forfatning er under tiltagende pres

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark